18. EP u boćanju: U Pazinu obavljen ždrijeb, Milan Celija želi četiri medalje

Ponedjeljak, 03. rujna 2012. 08:44 Napisao/la  Valentina Prokić

 Četiri medalje, jedno zlato, dva srebra i jedna bronca, to je ono što bi me usrećilo. Ako bude jedna manje, neću plakati, jer sam svjestan da se za medalju puno toga mora poklopiti, rekao je izbornik Milan Celija

Nakon 23 godine Pazin je ponovo domaćin Europskog prvenstva u boćanju za seniore. Danas će u 14 sati predstavnici 17  reprezentacija krenuti sa šestodnevnim natjecanjima na četiri terena u pazinskoj boćarskoj dvorani te na četiri  terena ispred dvorane koja su zatvorena šatorom samo za ovu priliku. Pazin već mjesecima živi boćanje. Ulaznica više  traži se svakodnevno, tako da zasigurno neće nedostajati ni podrške hrvatskim reprezentativcima sa tribina, ali ni  ljubitelja boćanja koji će znati nagraditi svaki pravi potez, bez obzira na ime onoga koji ga izvede. Aleksandar  Anzur, dopredsjednik Svjetske boćarske federacije FIB-e aktivno je uključen u organizaciju koju vodi Grad Pazin.  Legendarni Sandro prije 23 godine u Pazinu je na EP-u bio u ulozi izbornika hrvatske reprezentacije koja je tada osvojila broncu.

Ulaznice
Za svaki od prva četiri dana natjecanja u prodaju je pušteno po 1000 karata. Cijena je 30 kuna. Ukoliko netko želi  kupiti četverodnevni paket za njega će morati izdvojiti 100 kuna. Za finalne dane, petak i subotu u prodaju je  pušteno po 500 karata, čija je cijena u pretprodaji 80 kuna, a na dan natjecanja 100 kuna.

– Tada se igralo manje disciplina i u završnici je sudjelovalo osam reprezentacija. Pazin je tada zahvaljujući  Europskom prvenstvu dobio boćarsku dvoranu, a rekonstruirani su i vanjski tereni. Danas je najveći dobitak što se  definitivno rješilo pitanje vlasništva dvorane i što sve uloženo, ostaje boćarima za Prvu ligu, rekao je Aleksandar  Anzur. Europsko seniorsko prvenstvo veliki je sporstki događaj, ne samo za Pazin, već za cijelu Istru i hrvatsku,  ali i Sloveniju i Italiju iz kojih će svakodnevno stizati veliki broj ljubitelja boćanja. Važno je što se nije  pažnja posvetila samo uređivanju boćališta, već i cijelog grada te da su svi sudionici smješteni na području  Pazinštine.

– Nama boćarima i svima u Organizacijskom odboru zadovoljstvo je što smo u mogućnosti svim ljubiteljima boćanja dati  priliku da vide praktički svjetsku manifestaciju, jer su sva najjača boćarska imena iz Europe. Tu su gotovo svi  pobjednici sa prošlog EP-a u Tivtu, svjetski rekorderi iz pojedinih disciplina, dodaje Anzur. Dopredsjedniku FIB-e  stalo je da svima pokaže da njegov Pazin može organizirati manifestaciju o kojoj će se dugo pričati u superlativima.

Ivo Josipović pokrovitelj
Predsjednik Republike Hrvatske, dr.sc. Ivo Josipović pokrovitelj je Europskog prvenstva u Pazinu, no neće doći na  otvaranje jer je u Austriji. Njegov izaslanik koji će natjecanje proglasiti otvorenim je župan istarski Ivan Jakovčić. Dolazak na otvaranje potvrdili su potpredsjednik Sabora RH Ivan Leko, ministar sporta Željko Jovanović te ministar turizma Veljko Ostojić. Uz njih tu je predsjednik FIB-e Christian Lacoste i predsjednik HBS-a Šime Bulić.

– Velika mi je čast što zajedno sa puno suradnika mogu svom gradu pomoći prirediti ovakav događaj. Prenijeti i pokazati sve što sam vidio po svijetu na brojnim boćarskim natjecanjima na kojima sam bio. Najvažnije je da organizacija ima odgovor na svako pitanje, a u Pazinu se pazilo na svaki detalj, poručio je Anzur.

Najbolja nagrada za sav trud organizatoru te svima koji će biti na tribinama, svakako su rezultati hrvatskih reprezentativaca. Izbornik Milan Celija neizmjerno vjeruje u svojih šest odabranika koji će učiniti sve ne bi li ukazano povjerenje opravdali na terenu.

– Četiri medalje, jedno zlato, dva srebra i jedna bronca, to je ono što bi me usrećilo. Ako bude jedna manje, neću plakati, jer sam svjestan da se za medalju puno toga mora poklopiti. Dobro smo se spremili, puno je znoja proliveno za ovo, atmosfera je sjajna i nadam se da će nam se to vratiti, poželio je  izbornik Celija kojemu je ovo prvi pravi ispit na izborničkoj funkciji.

 

 

Ždrijeb disciplina

 

POJEDINAČNO

Grupa 1

Finska, Turska, BIH, Hrvatska

Grupa 2

Francuska, Španjolska, Slovenija, Rusija

Grupa 3

Belgija, Srbija, Njemačka, Crna Gora

Grupa 4

Bugarska, Slovačka, Estonija, Monako, Italija

 

KRUG

Grupa 1

Francuska, Finska, Turska, Monako

Grupa 2

BiH, Srbija, Crna Gora, Španjolska

Grupa 3

Bugarska, Slovačka, Italija, Hrvatska

Grupa 4

Rusija, Njemačka, Slovenija, Belgija

 

PAR

Grupa 1

Rusija, Slovenija, Bugarska, BIH

Grupa 2

Slovačka, Finska, Španjolska, Francuska

Grupa 3

Turska, Njemačka, Crna Gora, Hrvatska

Grupa 4

Srbija, Belgija, Italija, Monako

 

PRECIZNO IZBIJANJE (norma je 14)

1.Rusija......................6.Crna Gora..................11.Turska................16.Francuska

2.Estonija ..................7.Bugarska...................12.Srbija..................17.Monako

3.Italija .......................8.Hrvatska.................... 13.Slovačka

4.Slovenija.................9.Njemačka..................14.Finska

5.BIH......................... 10.Španjolska...............15.Belgija

 

BRZINSKO IZBIJANJE

1.Slovenija..................6.Slovačka................... 11.Srbija

2.Bugarska.................7.Hrvatska....................12.Francuska

3.Crna Gora................8.Rusija........................13.BIH

4.Turska......................9.Španjolska

5.Italija.........................10.Finska

 

ŠTAFETNO IZBIJANJE

1.Crna Gora..................6.Francuska....................11.Rusija

2.Srbija..........................7.Finska...........................12.Italija

3.BIH..............................8.Slovenija.......................13.Turska

4.Bugarska...................9.Španjolska

5.Slovačka....................10.Hrvatska