Vrhunski oktanski vikend u Poreču - počinje "Motorshow Poreč 2012"

Petak, 13. travnja 2012. 15:51 Napisao/la  Miroslav Krpan

Među značajnijim  programima „5. MotorShowa Poreč 2012.“ svakako je i prvo ovosezonsko natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu u subotu 14. travnja, čime se upravo „7. Nagradom Poreča 2012.“ otvara 11. sezona državnog prvenstva discipline što po pojedinom natjecanju zna okupiti i više od stotinu vozačica i vozača iz cijele Hrvatske

Donald Milokanović
Donald Milokanović Foto: Miroslav Krpan

Poreč je od 13. do 15. travnja  domaćin  još jednog oktanskog spektakla. Održava se „5. Motorshow Poreč 2012.“.Zasluge za organizaciju pripadaju Autoklubu „Skok racing“ iz Brtonigle. Kao i prijašnjih godina, tako i ove, sve manifestacije što ih provodi AK Skok racing održavaju se pod motom globalne svjetske akcije „Desetljeće sigurnosti u prometu 2011.-2020.“ koju je pokrenula FIA, podržali Ujedinjeni narodi, a u Hrvatskoj je uz HAK provodi i Hrvatski auto i karting savez.
Pokrovitelji manifestacije su Grad Poreč i Turistička zajednica Grada Poreča, a mjesto zbivanja je novo gradsko parkiralište „Žatika“.I ovom će prigodom biti bogat trodnevni sadržaj: izložbe oldtimera i street style tuning automobila, trkaćih automobila i motocikala, off road utrke, stunt show i supermoto. Značajan dio promocije biti će posvećen  mladim kartingašima uzrasta od 5 do 12 godina. Kao posebni gosti stižu dva tima iz Italije – „Team car Corvette“ i „Pinguin racing team“, a predstaviti će se i riječki studenti okupljeni u „Riteh racingu“ sa svojom formulom „Student“.

Među značajnijim  programima „5. MotorShowa Poreč 2012.“ svakako je i prvo ovosezonsko natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu u subotu 14. travnja, čime se upravo „7. Nagradom Poreča 2012.“ otvara 11. sezona državnog prvenstva discipline što po pojedinom natjecanju zna okupiti i više od stotinu vozačica i vozača iz cijele Hrvatske. Uz bodove državnog prvenstva natjecanje se boduje i za Prvenstvo Auto i karting lige Zapad koja obuhvaća članove klubova Istre, Kvarnera i Gorskog kotara.
U devet klasa prijavilo se 62 vozača i vozačice iz 16 klubova cijele Hrvatske – od Slavonskog Broda do Dubrovnika.
Autoslalomašku elitu predvodi „kralj hrvatskog slaloma na asfaltu“ Riječanin Dejan Kopajtić, član Autokluba „Rijeka“. Redovi pojedinih klubova su ojačani u „zimskom prijelaznom roku“, pa tako treba istaknuti Autoklub „Opatija“ koji je sa 11 vozača najbrojniji na listi prijava, a ove sezone ojačan višestrukim državnim prvakom i najuspješnijim hrvatskim juniorom – istarskim asom Ninom Andrejevićem, te dvojicom donedavnih vozača „Kastavca“ Dariom Ružićem i Marinom Jurčićem. Dobro raspoređeni u niz klasa stječu mogućnost osvajanja značajnih bodova i zasigurno će se boriti za ekipni vrh PH.
Verifikacija i tehnički prijam odvija se u subotu 14. travnja na parkiralištu „Žatika“ od 7,20 do 8,45 sati, a natjecateljski program počinje u 9,40 sati službenim treningom. Prva od tri bodovne vožnje na rasporedu je u 12,05 sati, dok se proglašenje najuspješnijih očekuje oko 18,30 sati.

Nedjeljni program porečkog oktanskog vikenda uglavnom je posvećen središnjem sportskom događaju – trećem ovogodišnjem bodovnom natjecanju u najmlađoj domaćoj automobilističkoj disciplini – kronometar vožnjama. Vozi se „Hyundai autokuća Košara – 7. Nagrada Poreča 2012.“, a boduje se u tri konkurencije – Prvenstvo Republike Hrvatske, Auto i karting liga Zapad i Prvenstvo Istarske rivijere. Vozi se na stazi „Žatika“ za tu prigodu pripremljenoj u ukupnj dužini 1.250 metara, a sudionici će prema vozilima biti razvrstani u šest klasa. Prijavljeno je 48 vozačica i vozača iz 17 klubova, a njima će se priključiti očekivanih 15-tak isključivo u konkurenciji PIR-a.
Sezona je počela prije tri tjedna u Taru sa dva bodovna natjecanja, a ugodno iznenađenje otvorenja prve sezone državnog prvenstva bio je istarski as Zoran Vidmar, odnedavno član Autokluba „Petar Klepac“ iz Gerova (Gorski kotar). Sa dvije „generalke“, ujedno prve u karijeri, zasjeo je na vrh ljestvice pojedinačnog poretka. Još jedno iznenađenje priredili su vozači riječkog Autokluba „RI autosport“ sa dvije ekipne, ali i dvije timske pobjede ( www.riautosport.hr Team Rijeka ). Ovoga puta pojavljuju se i neki novi sudionici kronometar vožnji, a tome je najviše doprinio vikend u kojem se dva dana za redom na istoj stazi voze dvije automobilističke discipline.
U nedjelju 15. travnja na parkiralištu „Žatika“ od 7,45 do 9 sati odvijati će se prijam, verifikacija vozača i tehnički prijam vozila. Program natjecanja počinje u 11 sati službenim treningom, a prva od tri bodovne vožnje na rasporedu je u 12,45 sati. Proglašenje najuspješnijih očekuje oko 18,30 sati.