DUŠKO MIOČIĆ PORUČUJE

Da nije bilo 1,5 milijuna kuna duga igrali bismo za prvaka

Petak, 23. ožujka 2012. 20:32 Napisao  Luka Variola

U 2011. nismo pipnuli niti jednu kunu za 2012. od gradskih sredstava, kaže Miočić

Predsjednik Kvarnera 2010 Duško Miočić na trening riječkih košarkaša u petak navečer stigao je ravno iz Beča. Nakon poslovnih obaveza stigao je naći vremena i za one sportske. Riječane u subotu očekuje prvi ispit u Ligi za ostanak, iako ni borba za prvaka nije bila daleko...

 - Uoči sezone postavili smo tri cilja. Financijska konsolidacija kluba, ostanak u ligi i afirmacija mladih, riječkih igrača. Prvi smo cilj definitivno uspjeli ostvariti i na njega sam najviše ponosan. Klub smo stabilizirali na svim poljima, a pogotovo na financijskom planu, objašnjava Miočić, koji je kormilo riječkog kluba preuzeo u lipnju prošle godine. Desetak mjeseci kasnije financijska situacija je osjetno drugačija. Plaće su redovite, štrajkova nema.

- Mi smo u ovih šest, sedam mjeseci uspjeli vratiti više od milijun i pol kuna duga koji nas je zatekao kada smo preuzimali klub. Uspjeli smo sve sanirati. Više nemamo nikakvih dugova prema igračima, trenerima, sportskim direktorima, dobavljačima iz prošle sezone. Ove godine klub je isplatio sedam plaća u roku i premije, te sve troškove kluba. Nadam se da ćemo i drugi cilj ispuniti, a to je ostanak u A-1 bez dodatnih kvalifikacija. Ako to uspijemo bezbolno odraditi, onda će i mladi igrači dobiti više prilike u preostalim utakmicama, a to je treći cilj. Uz sve to sredili smo dvoranu na Nafti, nastavlja čelni čovjek riječkih košarkaša.

Stara Uprava zapela je upravo na zatvaranju financijske konstrukcije. Nakon što se igračima počelo dugovati tri plaće, bivše vodstvo diglo je sidro. Godišnji proračun Kvarnera 2010 nešto je manji od dva milijuna kuna. Prema Miočiću, ta su sredstva osigurana.

 -  Inače je taj iznos malo manji, ali mi smo ove sezone nažalost potrošili više, jer smo morali sanirati milijun i pol kuna duga. Nama mjesečno treba 150.000 kuna. Financijska konstrukcija za ovu sezonu je potpuno zatvorena. U povijesti riječke košarke nije se dogodilo da nositelj kvalitete, kako god se on zvao, ne potroši niti kune gradskih sredstava. Mi u 2011. nismo pipnuli niti jednu kunu za 2012. od proračunskih sredstava. Lipe nismo potrošili. Ta sredstva dobivamo sada i pokušat ćemo ih ne potrošiti odjednom, kako bismo imali kada na jesen "zaškripi", nastavlja Miočić.
 

Ove sezone Ligu za prvaka dohvatio je jedan Zabok, koji ima jeftiniju momčad od Riječana. Da li će Uprava sljedeće sezone definirati Ligu za prvaka kao cilj uoči početka sezone?

 - Da nismo morali pokriti taj dug, mi bismo imali momčad koja bi se prošetala do Lige za prvaka. Bili bismo bolji od Splita. Ali nama nije cilj napraviti instant-momčad koja će samo jednu sezonu nastupati u Ligi za prvaka. Mi ne moramo igrati Ligu prvaka niti sljedeće niti za dvije godine. Ali ćemo je igrati onog trenutka kada Uprava odluči da su uvjeti stvoreni. A ne da igramo jednu sezonu, pa da se klub potom raspadne, zaključit će Miočić.