ELVIR MALOKU

Za mene dolazak u Opatiju nije korak natrag!

Ponedjeljak, 07. lipnja 2021. 11:15 Napisao/la  Igor Vranić

Dobri primjeri su Dabro, Monjac i Brodić, koji su se prošle sezone kroz drugu ligu vratili u prvu ligu, kaže novi napadač Opatije

Elvir Maloku
Elvir Maloku

Elvir Maloku iduće sezone u dresu Opatije vraća se u hrvatski nogomet, 25-godišnji napadač vratio se u rodni grad iz kojega je otišao kao vrlo daroviti 17-godišnjak.

Otada je promijenio dosta klubova (Hajduk, Gimnastic, Lanarca, Aluminij, poljska Olimpija, Dečić Tuzi), još uvijek u karijeri nije dosegnuo razinu koja se realno očekivala:

- Ovako je na to gledam! Svaki igrač mora imati malo sreće u karijeri, manje ili više. Ne mogu reći da nije bilo puno rada i odricanja, kada sam došao do razine zbog koje sam otišao van. Svaki igrač nastoji otići u inozemstvo da bi se razvio u karijeri i osigurao egzistenciju. Došao sam u Španjolsku (Gimnastic, op.a.), koja je san za svakoga igrača, tamo se igra od noge do noge, sve je bilo lijepo, dobro sam počeo, ali me onda pojela konkurencija iza koje stoji mašinerija, moraš biti dvaput bolji da bi igrao. Onda odeš na posudbe, pa se izgubiš na tom putu. Dođeš na kraju u Crnu Goru (Dečić Tuzi, op.a.), misliš da ćeš oživjeti karijeru, a onda vidiš da se tamo radi nešto što ja nikada neću raditi da bih igrao. Želim igrati zato što sam to zaslužio na terenu! Danas sam došao u godine u kojima više ne mogu riskirati, danas mi je najvažnija minutaža, da stalno igram... U Opatiju sam došao najviše zbog toga da igram, gladan sam utakmica, gladan sam dobrih poteza, asistencija, pogodaka, pobjeda... Dobri primjeri su Dabro, Monjac i Brodić, koji su se prošle sezone kroz drugu ligu vratili u prvu ligu. Druga liga je dobra za mlade igrače koji se traže. Druga liga se diže, cilj mi je da iduće sezone probam igrati što je moguće više, da vratim samopouzdanje i ritam da bih se možda vratio u prvu ligu. Mislim da će od 2022/23 prva liga biti još jača, klubovi će dobivati veći novac od tv-prava, pa će se liga pojačati. Nadam se da idem normalnim putem iako mnogi misle da sam napravio korak unatrag kada sam došao u Opatiju. Za mene to nije korak natrag! Na kraju krajeva, zašto ne bismo napali prvu ligu? Vjerujem da je šef (Zoran Bogolin, op.a.) osjetio da smo blizu, kaže Maloku.

Druga HNL će iduće sezone biti još jača budući da se smanjuje na 12 klubova, svjesni ste da će se od vas puno očekivati?

- I ja sam od sebe očekujem puno! Svaki profesionalni sportaš mora se znati nositi s pritiskom, ja u tome uživam! Pokušat ću se spremiti što je moguće bolje iako sam već dobro spreman, nadam se da ću se kroz pripremne utakmice uspjeti dignuti iako se u nogometu nikada na zna.

Prvi put ćete igrati s mlađim bratom Trojanom, koji je do dolaska u Opatiju prolazio sličan put do afirmacije?

- On je prošao teško razdoblje, doživio je tri teške ozljede. Pokazao je karakter, devedeset posto igrača ostavilo bi se nogometa. Vratio se nakon ozljede, vratio se doma i odigrao u Opatiji prvu cijelu sezonu u karijeri Iza njega je dobra sezona, igrao je dobro na više pozicija, recimo da je to bila povratnička sezona. Nadam se da će iduće sezone biti još bolji i da će mu Zoki (Bogolin, op.a.) naći poziciju na kojoj će stalno igrati. On je polivalentan igrač, što je velika kvaliteta, ali svaki igrač želi igrati na svojoj poziciji.