AKADEMSKA TITULA

Sergio de Privitellio obranio doktorski rad

Utorak, 20. travnja 2021. 19:45 Napisao/la  KS

Ovo je zaista vrhunac moje karijere u sportu, ja sam živući primjer one maksime da čovjek uči dok je živ, doktor znanosti postao sam u 57. godini, zadovoljno govori Sergio de Privitellio

Sergio de Privitellio
Sergio de Privitellio

Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu u ponedjeljak je Riječanin Sergio de Privittellio postao doktorom znanosti na polju kineziologije, odnosno kineziologije sporta. Sergio de Privitellio doktorom znanosti postao je obranivši doktorski rad Kineziološka aktivnost i samoprocjena kvalitete života studenata prema području znanosti kod mentorice profesorice dr. sc. Mirne Andrijašević.

- Postao sam doktor znanosti iz područja kojim se čitav život bavim, u sportu sam od sedme godine. Ovo je zaista vrhunac moje karijere u sportu, sada se mogu pohvaliti da sam jedan od rijetkih doktora znanosti koji ima čitavu vertikalu. Svi su nekako specijalisti u jednom području, netko u obrazovanju, netko u sprotu, ja sam prošao baš sve. Od dječjih vrtića, preko osnovne i srednje škole do fakulteta. Radio sam sa vrhunskim sportašima, rekreativcima, imam zaista široku naobrazbu. Istina, jesam u nekim godinama, ja sam živući primjer one maksime da čovjek uči dok je živ, doktor znanosti postao sam u 57. godini, zadovoljno govori Sergio de Privitellio.

Sergio de Privitelio doktorirao je na temu Kineziološka aktivnost i samoprocjena kvalitete života studenata prema području znanosti, istraživanje je proveo na Sveučilištu u Rijeci, njime je bilo obuhvaćeno 1170 studenata preddiplomskih i diplomskih studija, a odvijalo se tijekom akademske godine 2017./2018. godine.

-  Rezultati istraživanja su poražavajući. Ovo istraživanje rađeno je prije tri godine, dakle u sadašnjoj pandemijskoj godini situacija je još i gora, istraživanjem sam ustanovio da 35 posto studenata nema nikakvu sportku aktivnost. To je katastrofa. Od 16 sastavnica Sveučilišta u Rijeci samo na njih pet, šest je tjelesna i zdravstvena kultura obavezan predmet. Skoro na svim visokim učilištima u RH taj je predmet obavezan. Zato su brojke i ovako porazne. Bavio sam se i prehranom i emocionalnim stanjem, zadovoljstvom života, jedna hipoteza je bila da će studenti biomedicine i zdravstva iskazivati veće motive prilikom odabira hrane, da će paziti što uzimaju, a pokazalo se da svim studentima su bitni samo faktori senzorne privlačnosti, cijena i dostupnost brze hrane. Ti će ljudi danas-sutra skrbiti o našem zdravlju, a uopće ih ne zanima koliko je hrana nutritivno bogata, što unose u sebe. Zanimljivi su rezultati. Također, jedna od hipoteza je bila da će studenti preddiplomskih studija imati višu razinu ukupne tjelesne aktivnosti od studenata diplomskih studija, takvo je barem stanje svugdje u RH, ali u Rijeci nema nikakve razlike. A nema razlike upravo zbog toga što je ukinuta obavezna nastava. Slika je poražavajuća, ali stanje je takvo kakvo je. A tek će to još i više doći do izražaja tijekom ove pandemije koronavirusa, koja će i na mentalnom zdravlju studenata ostaviti posljedice. I ne samo studenata, zaključit će Sergio de Privitellio.

Sergio de Privitellio  rođen je  03. kolovoza 1963. godine u Rijeci. Nakon završene srednje Elektroteničke škole upisuje Fakultet za Fizičku kulturu u Zagrebu, kojega završava 1988. godine.

Nakon završetka fakulteta kratko je radio kao profesor u osnovnoj školi, a promjenom Zakona o sportu iste godine je otvorio Samostalnu sportsku djelatnost  i prvi fitness centar na području bivše Jugoslavije i tu djelatnost obavlja do današnjeg dana.

U hotelu Opatija 1989. godine otvorio je prvu privatnu školu za obuku neplivača Odobrenjem i verifikacijom sportskog programa od Ministarstva prosvjete i športa u Gradu Rijeci  za djecu predškolske dobi u sklopu vrtića provodi i koordinira  sportski program od 1989. do 2014. godine.

Od 2004. godine koordinator je Olimpijskih festivala Dječjih vrtića Hrvatske za Grad Rijeku i PGŽ.

Također. iste godine upisuje poslijediplomski studij na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu kojeg uspješno završava 2009. godine te stječe naziv  magistra društvenih znanosti grana kineziologija.

De Privitellio je predavač na kolegiju TZK  na Odsjeku za Biotehnologiju i Odsjeku za informatiku, a kao vanjski suradnik i na  Fakultetu zdrastvenih studija.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri radio je kao kondicijski trener u više riječkih prvoligaša.

Također, obnašao je više funkcija u sportu, član je Izvršnog odbora Hrvatskog fitness saveza, Savjeta za sport  i mladež HOO-a, dopredsjednik I član Izvršnog odbora Zajednice sportova PGŽ, član predsjedništva gimnastičkog kluba “Vita”, dopredsjednik i član Upravnog odbora gimnastičkog kluba “Rijeka”.

Sergio de Privitellio u društvu mentorice Mirne Andrijašević

sergio2