Počinje A-2 liga Zapad: Košarkaši Škrljeva i pulske Stoje najveći favoriti za naslov prvaka

Petak, 19. listopada 2012. 11:33 Napisao  Luka Variola

Za naslov prvaka borit će se devet ekipa, nakon što su od natjecanja odustali Kraljevica i Jadran koji su ugasili seniorski pogon zbog financijskih problema, te Učka koja je odustala nakon što je propala suradnja s Kvarnerom

 

 

 

Utakmicama 1. kola u subotu počinje novo izdanje A-2 lige Zapad košarkaša. Liga je uoči sezone ostala bez čak tri ekpe (Kraljevica, Jadran, Učka), tako da će naslov prvaka i ulazak u kvalifikacije za popunu A-1 lige ove sezone loviti samo devet momčadi. Kraljevica i Jadran su zbog financijskih problema ugasili seniorski pogon, dok je prošlogodišnji prvak B-1 lige Zapad Učka od višeg ranga odustala zbog propale suradnje s Kvarnerom 2010.

Kao najveći favoriti za osvajanje naslova prvaka nameću se momčadi Škrljeva i pulske Stoje, dok će svoju priliku iz drugoga reda vrebati Crikvenica, Kastav i Pula 1981. Među prvima su novu sezonu otvorili Škrljevčani, koji su prošle sezone osvojili treće mjesto iza Crikvenice i Kraljevice. Škrljevo ove sezone želi napraviti dodatni iskorak. Od novih imena tu su Miran Lipovšćak iz Kvarnera 2010, Dino Palčić i Bruno Begonja, dok je Škrljevo napustio iskusni Franko Filipović, koji je karijeru nastavio u Rumunjskoj. Dolazak provjerenih drugoligaških igrača Palčića i Bruna Begonje, uz donedavnog člana Kvarnera 2010 Lipovščaka, Škrljevo je gurnuo u uski krug favorita za osvajanje zapadnog A-2 ligaškog naslova.

Prema igračkom kadru kao najveći suparnik na putu prema naslovu Škrljevu se nameće Stoja. Puljanima se vratio iskusni Slovenac Belina, a u prvome bi dijelu sezone za njih mogao igrati i nekadašnji reprezentativac Sandro Nicević, koji je član njihove uprave. Kirci su uoči sezone promjenili trenera. Marijana Mancea zamjenio je iskusni Igor Prtorić, dok su klub napustili Veljačić i Stipčić (Kvarner 2010), te kapetan Antić, koji se oprostio od aktivnog igranja košarke. Nova lica u Crikvenici su braća Konjević. Kirci će ugostiti derbi prvoga kola u kojem u subotu u 18 sati u dvorani Pod Kotorom ugošćuju Stoju.

Prema trenutačnom igračkom kadru Kastav bi se mogao upustiti u borbu za gornje pozicije. Kastavcima nitko nije otišao, dok su im stigla čak četvorica igrača. Legović koji se vratio iz Kvarnera 2010, Prostran koji se vratio iz Škrljeva, mladi i perspektivni Saftić iz Zameta, te Davorin Szilvasy iz Karlovca. Ostatak zapadnog A-2 ligaškog društva čine Zamećani koji su tradicionalno okrenuti promociji mladih igrača, jedini lički predstavnik Otočac, te preostala dva istarska predstavnika Ghia Staff iz Pazina i Rovinj.

Parovi 1. kola, subota (16): Pula 1981 - Kastav. (18): Crikvenica - Stoja. (19): Škrljevo - Rovinj. (20.30): Zamet - Ghia Staff, Otočac slobodan