Ave, Cesare! Nogomet te pozdravlja!

Petak, 29. lipnja 2012. 15:14 Napisao  I. V.

Gladijatorski nogomet kao da je bio zapisan u talijanskom DNK-u dok nije došao Cesare Prandelli

Cesare Prandelli naslijedio je na mjestu izbornika Marcella Lippija u svibnju 2010. godine. Lippi je vodio Italiju u završnici SP-a 2010 godine i doživio debakl. Prvu utakmicu Prandelli je vodio u kolovozu iste godine, debitirao je porazom (0:1) od Obale Bjelokosti.

Cesare Prandelli igrao je šest sezona u Juventusu, bio je na popisu igrača koji su 1980. godine igrali protiv Rijeke u Kupu kupova. Michel Platini danas se šali na Prandellijev račun, nekadašnja zvijezda Juventusa kaže da je Prandelli ima dovoljno vremena naučiti posao trenera jer je stalno sjedio na klupi Juventusa. Prandelli je igrao na mjestu povučenog veznog igrača, otprilike na istom mjestu kao i Pep Guardiola. Giovanni Trapattoni, Prandellijev trener u Juventusu, kaže da se trenerski posao u praksi najbolje nauči kada igraš na mjestu u momčadi gdje završava i počinje svaki napad. Prandelli je imao priliku učiti uz Zoffa, Tardellija, Bettegu, Scireu, Gentilea, Causija, vjenčanog kuma Cabrinija…

Kao trener  Prandelli još uvijek nije uspio sjesti na klupu velikog kluba poput Juventusa. Roma je najveći klub u kojemu je 2004. godine dobio šansu. Nažalost, drugi dan nakon potpisa rimskog ugovora Prandelli je odstupio, supruga Manuela teško je oboljela. Prandelli je godinu dana ostao uz suprugu, obiteljska nesreća završila je tragično.

 Punu afirmaciju Prandelli je doživio kao trener Fiorentine, koju je u relativno kratkom razdoblju preporodio. Na klupi Fiorentine ništa nije osvojio osim Oscara, proglašen je najboljim trenerom Serie A u sezoni 2007/08. Kada je predsjednik talijanskog saveza Giancarlo Abete u svibnju 2010. godine obznanio da Prandelli postaje izbornik, samo su vrsni poznavatelji talijanskog nogometa mogli naslutiti stručne reference relativno anonimnog stručnjaka.

Uoči finala EURO-a Cesare Prandelli slovi kao jedan od najboljih nogometnih stručnjaka na kontinentu. Ne samo da je u dvije godine talijanski nogomet uspio vratiti na vrh, nego je promijenio mentalni sklop talijanske nacije koja je tradicionalno slavila pobjede destruktivnog nogometa. Na SP-u 2006. godine Lippi je postao svjetski prvak igrajući nogomet u kojemu se ne umire od ljepote, gladijatorski nogomet kao da je bio zapisan u talijanskom DNK-u dok nije došao Prandelli. Ave, Cesare! Nogomet te pozdravlja!

Inzistirajući na igri kroz posjed lopte, Prandelli je stvorio momčad koja igra najbolji nogomet na EURO-u. Demonstracija talijanskog nogometa u polufinalu protiv Njemačke školski je primjer moderno definirane i fino izbalansirane igre. Italija je jedina reprezentacija koja na ovako visokoj razini igra s dvije klasične špice i koja mijenja sustave (3-5-2, 4-4-2, 4-3-1-2, 4-3-2-1) takvom lakoćom da ni igrači ne primjećuju razlike.

Naravno da Italija ima vrhunske igrače (Buffon, Pirlo, Balotelli..) koji rade razliku na terenu, svaka ih vrhunska momčad mora imati. Imaju vrhunske igrače Nizozemska, Francuska, Portugal, poglavito Njemačka i Španjolska… ali  ni jedna reprezentacija na EURO-u ne igra tako kvalitetan nogomet kao Italija, koja ima Prandellija.

U nedjeljnom finalu Italija igra protiv najvećeg favorita Španjolske. Vicente del Bosque može pobijediti Prandellija, kao i obično slava će pripasti pobjedniku. Prandelli možda opet ništa neće osvojiti osim priznanja struke da za Italiju prvi put uoči jednog finala navijaju svi koji žele da pobijedi nogomet.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.