Ratko Rudić: Pitanje je kako se biraju kandidati za predsjednika HOO-a!

Subota, 09. studenog 2013. 13:03 Napisao/la  SC

Ne ulazeći u to što se radi, Sportska televizija je potrebna hrvatskom sportu. Mora naći svoje mjesto jer puno sportova ne može dobiti vidljivost s obzirom na zastupljenost sportova na HRT-u, kaže Rudić

Ratko Rudić u podužem intevjuu za Radio 101 iznio je nekoliko zanimljivih stavova. Nakon što je Vlada odbila izvješće HOO-a, a financijska kontrola potvrdila sumnje da se gubici (100 mil. kuna) Sportske televizije pokrivaju na netransparentan način, nameće se pitanje ostavke predsjednika HOO-a Zlatka Mateše:

- To je pitanje moralne odgovornosti. Kod nas ne vidimo puno primjera da netko zbog moralne odgovornosti ponosi. Predsjednik HOO je izabran demokratski i to mu se ne može osporavati. Njegov rad prolazi kroz procjenu, ali je tu i pitanje kako se biraju kandidati koji dolaze na ta mjesta, kaže Rudić.

O funkciji predsjednika HOO-a: Nemam ambicije biti predsjednik HOO-a. Nisam obnašao funkcije takvog tipa i ne želim se naći na takvoj poziciji.

O Sportskoj televiziji: Ne ulazeći u to što se radi, Sportska televizija je potrebna hrvatskom sportu. Mora naći svoje mjesto jer puno sportova ne može dobiti vidljivost s obzirom na zastupljenost sportova na HRT-u. U svijetu je rijetkost da su olimpijski odbori vlasnici televizija. Zašto HTV koji je nacionalna televizija koja se financira iz pretplate nema sportski kanal. Često se bavimo tom temom i imali smo puno kontakta s ljudima s televizije i sugerirali im da trebaju imati sportski kanal. Odnos HRT-a prema sportu je malo čudan. Pojedine sportske priredbe imaju najveću gledanost i to je jedan od najvažnijih programa. Nitko iz sporta nije u programskom vijeću što je samo jedan pokazatelj. Ne možemo sport gledati samo kroz prizmu komercijalnog uspjeha. Sport bi morao imati posebni program u okviru javne televizije. U Italiji je nacionalna televizija RAI pokrenula sportski kanal što je bio pun pogodak pa su pokrenuli i drugi sportski kanal. Nema razloga da HTV ne napravi isto. Treba pronaći rješenja da jedna televizija prenosi sport. Ne bih želio ulaziti u detalje jer nisam ekspert za takva pitanja.

O strategiji razvoja sporta: Odredili smo osnovne smjernice kako bi se trebao pripremiti razvoj hrvatskog sporta u sljedećih osam godina, a odluku donosi Sabor. Vrhunski sport nije financiran kao što je to slučaj u drugim zemljama u našem okruženju. Primjerice, u Italiji je pet puta veći budžet za vaterpolo ili plivanje. Srbija i Mađarska imaju četiri puta veći budžet. Nitko se nije želio upuštati u pripremu financiranja hrvatskog sporta i takva se situacija nastavila i danas. Nemamo kategorizacije sportova gdje bi se odredili sportovi koji su od interesa za državu. Nitko ne može financirati sve, ali se nadam da će se riješiti pitanje kategorizacije sporta.

O sukobu s Tončijem Vrdoljakom: Došlo je do konflikta na OI u Atlanti '96. kad sam vodio Italiju gdje mi je prijetio u odnosu na kćerku, spominjao grobove... Ja sam pobijedio Hrvatsku pošteno i nije bilo razloga za takav ispad. On je do sad 'sto puta' prekršio olimpijsku povelju. Ja tog čovjeka niti znam niti sam bio s njim u kontaktima. Ne kontaktiramo, to je nešto čudno i neka fiksacija. Čudno mi je da nitko od institucija nije reagirao i rekao da čovjek krši povelju i radi na način koji nije prihvatljiv.

O brazilskoj reprezentaciji: Brazil je razina niže od svih reprezentacija koje sam trenirao. Period od dvije i pol godine je vrlo kratak, ali ću pokušati napraviti najbolje što mogu ako se dogovorimo.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.