Ivica Tucak: Osobno se ne sjećam kad nas je Italija zadnji put pobijedila!

Petak, 16. veljače 2024. 22:39 Napisao/la  SC

Ja ih respektiram, ali vjerujem u svoje momke koji igraju sjajno, kaže izbornik vaterpolske reprezentacije

Ivica Tucak: Osobno se ne sjećam kad nas je Italija zadnji put pobijedila!
Foto: HVS

Hrvatska i Italija u subotu (15.30) igraju finale Svjetskog prvenstva u vaterpolu, HVS je ovako najavio borbu za zlato u Dohi.

Šest utakmica su odigrali u Dubrovniku i Zagrebu na Europskom prvenstvu. Dosad i šest na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Sad je vrijeme za sedmu u Kataru, a ukupno 13. samo ove godine. Na vrhunskoj natjecateljskoj razini. S tim da je subotnja u Dohi najveća moguća na nekom natjecanju. Finale.

Ovo nam je inače 12. finale ukupno na velikim natjecanjima.

Dosad smo imali 3 finala na olimpijskim igrama, 5 na europskim prvenstvima, te sada 4. na svjetskim prvenstvima.

Hrvatska i Italija su se u finalima dosad sastajale dvaput. Oba puta smo slavili.

U Zagrebu 2010. u finalu Europskog prvenstva (7:3), te dvije godine kasnije, u najvećem finalu koje je uopće u sportu moguće, završnica Olimpijskih igara u Londonu (8:6). Dakle, hrvatsko-talijanska finala, vodimo 2:0. Idemo onda i po treći!

Izbornik Ivica Tucak je nakon polufinalne pobjede nad Francuzima dečkima rekao.

– Nema više treninga, nema više posebnih video-analiza, velikih sastanaka. Sve znate, a finale... Njega sada odlučuje ‘glava’ i srca. Dogovorit ćemo se za Italiju, bez brige.

Tvrdnja točna, a osim toga nakon dva i pol mjeseca od kako su započeli pripreme za EP i SP (9. prosinca 2023. u Zagrebu), sada dodatno ‘masirati’ igrače, ne bi imalo učinka.

Ne velimo da neće biti neke osnovne pripreme, upozorenja na odlike suparnika i ono što ćemo mi raditi u bazenu, ali neke posebne, ekstra-pripreme nisu potrebne.

Sve je već odavno i toliko puta rečeno i znano. Onda nećemo ni mi previše dužiti. Znamo s kime odnosno protiv koga igraju Barakude. Momčad, pa onda i igrači suparnika zasebno odnosno pojedinačno, predobro su nam poznati. Neće tu biti iznenađenja.

– Spremni smo. To je najbitnije, u startu će šef stručnog stožera naše reprezentacije, Ivica Tucak.

– Još jedno finale, drugo u mjesec dana, a četvrto Hrvatske na svjetskim prvenstvima. Treće moje osobno i naravno da sam presretan. Čeka nas taj zadnji korak i moramo ga napraviti. Hoćemo li uspjeti, ne znam, ali moramo napraviti sve da osvojimo zlato. Možda nećemo uspjeti, nema jamstva, ali moramo napraviti sve od sebe da u tomu uspijemo.

Riječ-dvije o Italiji:

– To je vrh, jasno. Italija, Španjolska i Hrvatska su jedine tri reprezentacije koje su nakon Igara u Tokiju 2021 non-stop negdje u polufinalu. Mi nismo bili u Fukuoki 2023., pa i Talijani, ali tu smo svi mi u vrhu. Talijani su ‘strašna’ reprezentacija s 2, 3 izvanserijska igrača počev od Francesca Di Fulvija. Ritam ubitačan, plivanje uvijek na rubu incidenta, s pokušajem igre ‘produženog faula’ gdje te maltretiraju. Ali, da mi njih možemo pobijediti to je apsolutno jasno! Ne volim gatati i uvijek govorim, ono što je bilo jučer u sportu ne vrijedi za danas, za sutra, ali osobno se ne sjećam kad nas je Italija zadnji put pobijedila. Ne daj Bože da to bude baš sada, u finalu. Oni su veliki suparnik, momčad koja zaslužuje svako poštovanje. Ja ih respektiram, ali vjerujem u svoje momke koji igraju sjajno. Moramo se samo malo probati odmoriti. U glavi ćemo biti pravi, poručuje Tucak.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.