EP: Hrvatski vaterpolisti svladali Francusku, igra daleko ispod razine olimpijskih pobjednika

Četvrtak, 17. srpnja 2014. 14:31 Napisao/la  SC

Europsko vaterpolsko prvenstvo - Skupina B, 3. kolo: Francuska - Hrvatska 11:14 (3:5, 2:3, 3:2, 3:4) Hrvatska se mučila, Joković i Pavić jedine svijetle točke u dvoboju s Francuskom

Europsko vaterpolsko prvenstvo - Skupina B, 3. kolo

FRANCUSKA - HRVATSKA 11:14 (3:5, 2:3, 3:2, 3:4)

Bazen Alfred Hajos, Budimpešta. Gledatelja 500.

Suci: Svetlana Dreval (Rusija) i Petar Abramović (Crna Gora). Delegati: Andrej Konstantinov (Bugarska) i Nicolae Firoiu (Njemačka)

FRANCUSKA: Garsau (7 obrana), Saudadier 2, Jablonski, Khasz, Blary, Simon 3, Peisson 1, Laversanne, Marzouki, Bodegas 3, Tomašević 1, Camarasa 1 Moriame

HRVATSKA: Pavić (7 obrana), Bukić 1, Milaković, Lončar 1, Joković 5, Buljubašić 1, Muslim 3, Bušlje, Sukno 1, Dobud 2, Šetka, Živković, Bijač

Igrač više: Francuska 14 (7) Hrvatska 14 (3)

Peterci: Francuska 0 (0) Hrvatska 1 (0)

Tri isključenja: Jablonski (30) Bušlje (31)

Hrvatska vaterpolska reprezentacja upisala je drugu pobjedu na Europskom prvenstvu u Budimpešti. U igri koju valja zaboraviti čim prije nije poslana dobra poruka prije ogleda sa Srbijom i Mađarskom koji će odrediti putnike u polufinale odnosno četvrtfinale. Očekivala se pobjeda s većom gol-razlikom očekivao se uspon forme, ali dogodilo se mučenje koje je za izabranike Ivice Tucka moglo zavrđšiti i puno bolnije. Katastrofalna realizacija u napadu, još gora na igraču više i nedovoljno dobra obrana donijele su puno pitanja izborniku uoči ogleda koji bi u značajnoj mjeri mogli odrediti i njegovu sudbinu. U slučaju ispadanja s turnira u najranijoj fazi, bio bi to drugi posrtaj nakon grupne faze na europskim prvenstvima zaredom.

Krenulo je po zlu već nakon nepunih pola minute igre. Peterac je zaradio Dobud, a nije ga znao reaqlizirati Muslim, već mu je vratar Garsau obranio udarac. Sve je popravio u sljedećem napadu kada otvara vrlo efikasnu utakmicu. Raspucan je bio Joković, pa Barakude već nakon tri minute vode s 3:0. Bio je to, uz posljednju četvrtinu najbolji period u igri hrvatske reprezentacije, uslijedilo je mnogo pogrešaka. Camarasa i Bodegas zabijaju iz kontri, spavala je hrvatska obrana u dva slučaja, no novi pogoci Jokovića i Muslima izvana anuliraju Saudadierov s centra, nakon što su Francuzi imali dva igrača više.

Dobud je ponovno u ranoj fazi utakmice, kao što je to bio slučaj u ogledu sa Španjolskom dobio dva isključenja, ali naši ponovno dobro otvaraju četvrtinu golovima Dobuda i Bukića. Zabija potom francuski kapetan Bodegas za 7:4, Saudadier i Dobud postavljaju konačni rezultat poluvremena - 8:5. Hrvatska je reprezentacija u prvih dvadeset minuta igre imala realizaciju igrača više na gotovo nevjerovatnih - 0/11. Nikako nije ulazilo, ali istini za volju, nisu Barakude niti uputile previše udaraca prema francuskim vratima. Puno pogrešaka, spori protok lopte i nedovoljna koncentracija doveli su do prvog pogotka s igračem više u 25. minuti kada pogađa Buljubašić. za 11:8. Francuzi su prije toga imali situaciju na 9:8, Simon i Peisson pogađali su izvana i time doveli Hrvatsku u vrlo nezgodnu situaci9ju sredinom treće četvrine. Ubrzo nakon Buljubašićevog pogotka zabio je i Lončar s igračem više, a za mirnu završnicu pobrinuo se Joković, golom za 13:9.

Konačnih 14:11 možda neće biti dovoljno Barakudama za plasman u četvrtzavršnicu ako se dogode porazi protiv Srbije i Mađarske u posljednja dva ogleda grupne faze. Te su dvije momčadi po dosad viđenom daleko iznad ostalih, a Hrvatska je suprotno tome, mogla i morala pokazati puno više. Mučenja protiv autsajdera Francuza nije smijelo biti.