FINAL SIX BARCELONA Primorje čeka protivnika u polufinalu, braća Varga igraju protiv europskih prvaka

Četvrtak, 28. svibnja 2015. 04:52 Napisao/la  Patrik Mršnik izvještava iz Barcelone

Final Six, četvrtfinala: Jug - Eger (18), Barceloneta - Szolnoki (19.30). Morat ćemo pronaći mentalnu, a potom i fizičku snagu kako bismo ostvarili rezultat koji očekujemo, kaže trener Juga Vjeko Kobeščak

Dubrovački Jug i mađarski Eger sastaju se večeras od 18 sati u sklopu prvog četvrtfinalnog duela na završnom turniru Lige prvaka u Barceloni. Okršaj ranjenih lavova, kako se u najavama voli nazvati uvertira je dvoboju boljega protiv riječkog Primorja već u petak. Jugaši su uvjereni u prolaz, iako to neće otprve pokazati. Znaju da se proći mora, nije ih bilo u europskoj završnici samo dvije godine no glad za europskim naslovom vrlo je velika.

- Morat ćemo pronaći mentalnu, a potom i fizičku snagu kako bismo ostvarili rezultat koji očekujemo. Dat ćemo sve od sebe da opravdamo naslijeđe koje nosimo. Kad se zovete Jug imate obavezu nastaviti biti veliki klub, kazao je trener Dubrovčana Vjeko Kobeščak dan uoči susreta protiv Egera.

Jugaše i danas posebno boli poraz iz finala protiv Pro Recca prije sedam godina. On se dogodio baš u Barceloni, koja mu od tada nije u dobrom sjećanju. Trostruki prvak Europe polufinale će tražiti protiv momčadi Egera, kluba iz istoimenog grada u sjevernoj Mađarskoj. Igrači Norberta Dabrowskog stigli su na Final Six nakon osvojenog trećeg mjesta u mađarskom prvenstvu. Dvogodišnji šampionski niz prekinuli su Szolnoki ali i OSC koji im je uoči početka sezone preoteo pet igrača.

Govoreći o odnosu snaga mora se spomenuti ime Nikše Dobuda. Jugov kapetan nedostaje momčadi u bazenu i unatoč tome što mu ova sezona do suspenzije nije bila najbolja. Dubrovčani su sasvim sigurno umorniji, alli i fizički spremnij bez obzira na ritam finala Prvenstva Hrvatske. Činjenica da je Jug imao više jačih utakmica u svibnju također može puno toga reći uoči četvrtfinala.

U dosadašnja četiri međusobna dvoboja Jug je, kao uostalom i Primorje, protiv Egera odnio sve četiri pobjede. Trojac je bio zajedno u oba navrata, bile su to grupne faze u sezonama 10/11 i 13/14. Prije četiri i pol godine Jug je u Egeru slavio 10:9, u Dubrovniku je pak završilo 15:10. Prošle sezone u Gružu je domaćin također slavio s pet pogodaka prednosti (16:11), dok je u svojevrsnom uzvratu bilo 10:8.

Primorje iščekuje protivnika. Jedanaesti put s Jugom ili prvi s Egerom ove sezone za Riječane je nevažno. Cilj je samo jedan - dobrom igrom, igrom na razini Primorja iz prethodnih europskih duela (Szolnoki!) zakaparirati mjesto u finalu.

Barceloneta - Szolnoki (19.30)

Barceloneta ga nije imala do prošle godine, Szolnoki pak još uvijek čeka svoj europski naslov. Istina, nikada mu nije bio bliže, no konkurencija je prevelika da bi se drugi mađarski predstavnik mogao svrstati u prvi krug favorita za ukupnu pobjedu. Tim više, igrači trenera Sandora Cseha pokazali su ranjivost u nekoliko navrata tijekom europske sezone. Krenulo je pobjedom protiv Primorja (13:12) uz Tisu, no ona nije bila bez mane. Riječani su u jednom navratu i izjednačili nakon velikog zaostatka, sportska je sreža na kraju bodove sačuvala s one strane rijeke Drave. Szolnoki je u Hrvatskoj zadobio dva, za njih vrlo bolna poraza. Prvo u Dubrovniku, a konačno i u Rijeci stradale su njihove ambicije o prvom mjestu kojeg su uhvatili nakon što se Primorje poskliznulo u Dubrovniku.

Braća Varga i tri srpska reprezentativca (Mitrović, Aleksić, Gocić) uz pregršt mađarskih trebala bi od 19.30 sati u ogled za peto mjesto poslati aktualnog prvaka Europe. Lani su izabranici Jesusa Martina preko Brescije, Primorja i Radničkog stigli do kraja, blagi je dojam da je ove sezone karta sudionika Final Sixa posložena kontra željama, ali i mogućnostima Barcelone da nešto ozbiljnije napravi. Domaćin iza sebe može imati navijače, ponekad i nešto izmjenjeniji sudački kriterij na svoju ruku, no Kataloncima bi i sve zajedno moglo biti nedovoljno.

Što se forme tiče, ona je također apsolutno na strani Szolnokija. S tri čiste pobjede riješeno je pitanje mađarskog prvaka protiv OSC-a, Ligu prvaka umrljao je poraz na Kantridi u zadnjem kolu kojim su ispustili prvo mjesto i dan odmora više. U Barcelonu su stigli već u ponedjeljak u želji da se što bolje pripreme za velike utakmice.

Domaća je momčad ove sezone stigla do trinaestog naslova domaćeg prvaka, lani je uz Ligu prvaka osvojila i Superkup. Ne treba isključivati ponovnu pojavu faktora iznenađenja pa stoga ostaje za vidjeti koliko može parirati družini ekipiranoj za europski naslov. A takvih ima više...

U najdramatičnijem, ali po Primorje neželjenom scenariju moglo bi se tako dogoditi da Barceloneta kroz 'bermudski trokut' kojeg čine Szolnoki, Pro Recco i Primorje obrani naslov pobjednika. Prvo je na redu mađarska momčad u boju za polufinale u kojem već čeka talijanski stroj...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.