FINAL SIX BARCELONA Primorje ili Pro Recco, sudar divova u finalu Lige prvaka

Subota, 30. svibnja 2015. 00:39 Napisao/la  Patrik Mršnik izvještava iz Barcelone

Finale Lige prvaka - Barcelona (19.30): Primorje - Pro Recco.  Recco je vrhunska ekipa, no i Primorje ove sezone pokazuje da je u stanju sada napraviti podvig i osvojiti titulu prvaka Europe baš protiv takvog Pro Recca, kaže Zoran Roje

Primorje ili Pro Recco. Jedino je to pitanje ostalo neodgovoreno u Barceloni uoči zavrpnice druog po redu završnog turnira Lige europskih vaterpolskih prvaka u kakvom ga danas poznajemo. Nekoć se igralo na dvije utakmice po kup-sistemu pa se prešlo na uvjetno rečeno klasični final four da bi danas na završnici Lige prvaka sudjelovalo šest ekipa. Obje ekipe izmorene od teških polufinala protiv Barcelonete i Juga, momčadi koje su, ako ništa drugo onda barem zasluženo pokazale da su među četiri ekipe starog kontinenta. On više neće imati starog-novog prvaka već će titula sa zapadne obale Mediterana preći nešto istočnije. Dali samo malo, u Genovu ili još malo više, u Rijeku pokazat će subota, nedvojbeno jednako sparna i suha kao i svi dani otkako je europski vaterpolo pozicioniran u tome gradu.

Svi trofeji Primorja
2 prvenstva Hrvatske (2014, 2015)
1 prvenstvo Jugoslavije (1938)
4 kupa Hrvatske (1996, 2013, 2014, 2015)
1 kup Jugoslavije (1979)
3 regionalne lige (2013. 3014, 2015)

Secirati igru dvoje finalista može se na dva načina. Kroz prizmu njihove igre ili pak prortivnika koji im je dopustio taman onoliko koliko nije smio. Riječani su počeli bježati Jugu sredinom treće četvrtine kada je kao rukom nestala sva ona mirnoća i koncentracija u Jugovih igrača. Jasno, dok jednom ne smrkne, drugom ne može svanuti pa je tako susret krenuo kliziti prema pobjedi izabranika Ivana Asića. Moglo je na kraju biti i s prednošću većom od jednog gola, mogao je Jug u dva navrata i do peteraca, ali ostalo je na 10:9. Susret su s jedne strane obilježili Sukno i Muslim, s druge Janović, probao je heroj postati i Ivanković dok su se Bušlje i marković u odsudnim trenucima prometnuli u tragičare za momčad Vjeke Kobeščaka.

Što u subotu? Odgovor je ponudio Zoran Roje, sportski direktor Primorja. Jasno, diplomatski i odgovorno...

- Bit će to jedno vrlo zanimljivo finale. Pro Recco je jedna vrhunska ekipa no i Primorje ove sezone pokazuje da je u stanju sada napraviti podvig i osvojiti titulu prvaka Europe baš protiv takvog Pro Recca. Mislim da današnji težak prolaz Pro Recca nije toliko do njih, koliko do vrlo čvrste i snažne Barcelonete. To je momčad koja igra vrhunski kolektivni vaterpolo. Osim tri-četiri igrača nemaju neka poznata imena u svijetu vaterpola, ali njihova je igra zaista nevjerojatna. Recco se umorio, umorili smo se i mi no ključ će biti u našoj igri i u pitanju koliko dugo možemo držati naš prepoznatljivi ritam igre. Vrlo je važno da igramo našu igru i da ne posustajemo u tom pravcu, kaže Roje.

Svi trofeji Pro Recca
29 prvenstava Italije
10 talijanskih kupova
7 naslova prvaka Europe
5 europskih superkupova
1 regionalna liga

I Pro Recco je imao dan odmora više u glavnom gradu Katalonije. Prvim mjstom u skupini B Talijani su izbjegli četvrtfinale a dosad su ove sezone osvojili talijansku dvostruku krunu (prvenstvo i kup). Imaju sedam naslova prvaka Europe u riznici, eventualnm osmim postali bi najbolja momčad Europe. Da bi se to dogodilo trebat će Reccu učinak Mara Jokovića, dubrovačkog ljevaka koji se nada novoj tituli za svoj klub.

- Sve je to zajedno protv Barcelonete izgledalo dosta nervozno. Dosta smo loše ušli u utakmicu ali smo na kraju u dramatičnoj završnici prošli u to finale. Bilo je dosta naporno, uz puno fizičke igre i plivanja. Što se tiče Primorja, imali smo ga priliku analizirati u posljednjih pet utakmica protiv Juga. Nema tu nepoznanica, bit će u svakom slučaju jedno vrlo zanimljivo finale. Jasno je da imamo recept za igru protiv Primorja, no najvažnije je da se odmorimo i pripremimo za to veliko finale, kaže Joković.

Vrijedi na kraju ponoviti. Primorje i Pro Recco sastaju se u finalu Lige prvaka, na olimpijskom bazenu Bernata Picornella danas od 19.30 minuta. Izravan prijenos moguće je pogledati na HTV 2 te na službenoj stranici Europske federacije vodenih sportova (LEN).

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.