FINAL SIX BARCELONA Mitski obračun Primorja i Pro Recca kao šlag na tortu klupske sezone

Petak, 29. svibnja 2015. 23:41 Napisao/la  Patrik Mršnik izvještava iz Barcelone

Koliko god jedni i drugi bili uvjereni u konačnu pobjedu, na centralnim gradskim trgovima u Rijeci i Genovi ne treba se još hladiti pjenušac. 

Vaterpolski sladokusci moći će uživati ove subote u Barceloni. Zadnja utakmica klupske sezone, dvoboj dvije najjače momčadi svijeta ovoga trenutka. Utakmica epskih, mitskih razmjera, dvoboj dvije sile, utakmica svih utakmica. Koja god da se od popularnih doskočica upotrijebi tek malo može opisati dvoboj Primorja i Pro Recca od 19.30 sati na otvorenom bazenu Bernata Picornella. I jedni i drugi do njega su došli zasluženo, radom kroz cijelu sezonu, kako u domaćim natjecanjima tako i u Ligi prvaka. Odakle početi priču o finalistima, gdje prvo potražiti neku prednost za bilo koju momčad kad iste nema nigdje. Sve je u rukama sportske sudbine, božice Fortune, a najprije pojedinaca u bazenu. Dvadeset i šest vrhunskih vaterpolista odlučit će o novom prvaku Europe.

Posljednji međusobni dvoboj
Liga prvaka 13/14 - 7. kolo
PRIMORJE EB - PRO RECCO 11:8 (3:2, 4:2, 3:1, 1:3)
Bazeni Kantrida. Gledatelja 1.100
Suci: Radoslaw Koryzna (Poljska) i Ulrich Spiegel (Njemačka). Delegat: Angle Moliner Molins (Španjolska)

PRIMORJE EB: Vićan (13 obrana), Radu 1, Buljubašić, Krapić 2, De. Varga 1, Mudražija, Muslim, Petrović, Da. Varga 2 (1), Obradović 2, Šetka 1, Xavi Garcia 2, Jelovina
PRO RECCO: Tempesti (3 obrane), Lapenna, Madaras 1, Figlioli 2, Giorgetti 2, Felugo, Janović, Aicardi 2, Figari, Joković, Ivović, Giacopo 1, Pastorino

Igrač više: Primorje EB 11 (4) Pro Recco 9 (5) 
Peterci: Primorje EB 1 (1) Pro Recco 0 (0). 
Tri isključenja: Radu (28), Lapenna (30). 
Isključenje s pravom zamjene: Buljubašić (25)

Pro Recco se namučio protiv Barcelonete. Trebalo im je jako puno vremena da se nađu, ali prvenstveno da se naviknu na dosta težak stil igre Španjolaca. Preplivali su ih na početku i nakon manje od dvije minute izabranici nekad trofejnog igrača Mladosti i Partizana, a danas treenera Pro Recca Igora Milanovića našli su se u zaostatku od dva gola. Netipična situacija za klub iz Sorija koji na svim frontovima gazi apsolutno sve. Tri puta su gubili po dva gola razlike, od 7:9 sve su uspijeli preokrenuti. Službeno najbolji igrač svijeta Filip Filipović pet je puta pogodio mrežu inače teško savladivog Daniela Pineda, tri je zabio heroj Duško Pijetlović među kojima i onaj završni s igračem više (Perrone) šest sekundi prije kraja.

Primorje se namučilo protiv Juga. Dvadeset minuta utakmice Jug je vodio, još je u njih nekoliko imao izjednačen rezultat. Drugim riječima, Primorje je iskoristilo sve ono što je moralo. Četiri zgoditka dao je Sandro Sukno, za Riječane nepreusšan izvor svevaterpolske genijalnosti. Kad treba igrati obranu počupat će se za loptu, kad treba pucati - najjači je na svijetu. Filip Filipović teško stane u istu rečenicu s njime.

Njih će dvojica u subotu ukrstiti koplja. U posljednja dva dvoboja Sukno je izlazio kao pobjednik s bazena. Prošli puta bilo je to prije godinu i dva mjeseca kada je Primorje na Kantridi slavilo s 11:8. I u Soriju je riječka momčad slavila (8:6), tim je dvobojem trasiran bio put za lanjsku završnicu. ProRecco je protiv Primorja dugo dominirao. Osim pobjede na finalu Lige prvaka prje tri sezone u Oradei, Recco je, tada pod vodstvom dugogodišnjeg stratega Pina Porzija upisao pet pobjeda. Triput u Jadranskoj ligi u sezoni 11/12 (15-8 regularni dio, 13:6 liga za prvaka, 15:4 finale) te još dvaput u grupnoj fazi Lige prvaka (15:9 i 12:7).

Pro Recco može osmi puta do titule. Kadar imaju, popunjeni su na svim pozcijama s po jednim stranim i jednim domaćim rješenjem, sve im se kockice slažu u jedan mozaik kojeg treba samo završiti u subotu. Isto tako misli i Primorje koje je u četvrtom velikom finau ove sezone. Tiri su osvojena (Prvenstvo, Kup, Regionalna liga), fali još samo Liga prvaka pa da se zatvori veliki kvadrat uspjeha riječkog vaterpola ove sezone.

Koliko god jedni i drugi bili uvjereni u konačnu pobjedu, na centralnim gradskim trgovima u Rijeci i Genovi ne treba se još hladiti pjenušac. Trideset i dvije minute borbe najboljih na svijetu, to je epizoda vaterpolske povijesti koju se itekako isplasti pogledati.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.