HRVATSKA - ISLAND Mogu li hrvatski rukometaši ostvariti pobjedu u utakmici između dvije reprezentacije koje su doživjele po dva poraza?

Ponedjeljak, 22. siječnja 2024. 10:28 Napisao/la  SC

Domagoj Duvnjak vraća u momčad  uoči zadnje dvije utakmice u drugom krugu natjecanja

Igor Karačić i Domagoj Duvnjak
Igor Karačić i Domagoj Duvnjak

Hrvatski rukometaši u ponedjeljak (15.30) igraju protiv Islanda, dobra je vijest da se Domagoj Duvnjak vraća u momčad.

HRS je ovako najavio utakmicu:

Nakon dva poraza u Glavnoj skupini 1, 16. Europskog prvenstva, pred hrvatskom muškom seniorskom reprezentacijom su još dva susreta, dvije mogućnosti da se popravi dojam, uz pomoć drugih možda osigura i polufinale te uzdignute glave ode iz Njemačke. Prvi od njih je protiv Islanda koji je u drugom krugu također, doživio dva poraza, i jedini je bez izgleda za poluzavršnicu. Drugi je pak, protiv domaćina. Krenimo redom.

Što je to Island do sada napravio i zašto ih je važno dobiti? Ta je reprezentacija u najizjednačenijoj skupini Europskog prvenstva, onoj u Munchenu na početku odigrala neodlučeno sa Srbijom 27:27, s tim da su dva pogotka za jedan bod postigli u posljednjih 50 sekundi. Zatim su pobijedili Crnu Goru 31:30, također uz dosta sreće, da bi na kraju bili poraženi od Mađarske 25:33.

U drugom krugu u tijesnoj završnici svladala ih je Njemačka 26:24, a zatim su izgubili od Francuske 39:32. S tri poraza u nizu dolaze na susret s Hrvatskom. Mnoge bi reprezentacije potpuno potonule nakon toga, ali ponosni Islanđani sigurno nisu. Dapače, kao i naša reprezentacija tražit će iskupljenje i pokušati da s dvije pobjede na kraju vrate osmijeh na lice.

Može li im Hrvatska pokvariti tu računicu? Može pod uvjetom da se riješi “dječjih bolesti“ kojih je u dva posljednja susreta s Francuskom i Mađarskom bilo toliko da izbornika i stručni stožer i danas boli glava.

Island ima dva odlična vratara. Mladi Viktor Hallgimsson (23 god., 203 cm, HBC Nantes) prvi je izbor. Do sada je obranio 49 udaraca od 165 udaraca. Uz njega je super iskusni, neuništivi Pall Bjorgvin Gustavsson (38 god., Valur), koji uskače u kritičnim trenucima, posebno kada su sedmerci u pitanju).

Minutažu na lijevom krilu dijele Bjarki Mar Elisson (33 god., Telekom Veszprem) i Stiven Tobar Valencia, Islanđanin kolumbijskog podrijetla (23 god., Benfica). Prvi je s odličnom realizacijom 13 od 21, drugi ima skroman učinak 1 od 6 do sada na prvenstvu. Oba mogu puno bolje. Bjarki Elisson je ne tako davno bio najbolji strijelac Bundeslige.

Desnu stranu popunjavaju Bjorn Sigvaldi Gudjonsson (28 god., Kolstad) te Odin Thor Rikhardsson (26 god., Kadetten Schaffhausen). Gudjonsson je dao 15 pogodaka od 26 pokušaja, a Odin je na učinku sedam od 13 udarca. S te strane nam dakle prijeti jako velika opasnost.

Island na crti ima tri vrlo dobra kružna napadača. Prvi je Eliđi Snoar Viđarsson (25 god., VfL Gummersbach), a drugi Arnar Freyer Arnarsson (27 god., 200 cm, Melsungen). Na mjestu broj tri nalazi se Ymir Orn Gislasson (23 god., RN Lowen). Zajedno su dali 22 pogotka. Nije previše, ali ni malo, jer tu treba ubrojiti i brojna isključenja i sedmerce koje su donijeli svojoj ekipi.

Najveća snaga Islanda leži na vanjskim pozicijama. Tu je dio iskusnih, ali veliki dio jako mladih igrača koji uglavnom igraju u Bundesligi. Igrom najčešće dirigiraju Elvar Jonsson (26 god., MT Melsungen) i Aaron Palmarsson (33 god., FH). I ne samo da razigravaju ekipu nego imaju „top“ u ruci i vrlo često potežu s 9-10 metara. Prvi ima učinak 10 od 19, drugi 12 od 25, a to uopće nije loše za srednjake.

Na lijevoj strani najviše igra Janus Dadi Smarason (29 god., Kolstad). Učinak mu je na 62 posto, odnosno 10 pogodaka iz 16 udaraca. Tu poziciju povremenu uzima i Aaron Palmarsson. Dio minuta na prvenstvu dobio je i suigrač našeg Igora Karačića, srednjak iz Industrie Kielce Haukar Thrastarson. Iznimna je moć Islanda na mjestu desnih vanjskih igrača. I ptice na grani znaju za Omara Ingia Magnussona, jednog od najboljih strijelaca Bundeslige, igrača europskog prvaka Magdeburga. Ovdje je drugi strijelac Islanda s 18 pogodaka iz 33 udarca. A još je bolji strijelac u Njemačkoj Viggo Kristijansson (30 god, SC DHFK Leipzig). Zabio je 22 pogotka iz 29 udaraca, što je više od 75 posto. Uz sve to, odličan je izvođač sedmeraca.

Island je 13. put na europskim smotrama. Imaju jednu broncu osvojenu prije 14 godina te jedno 4. mjesto iz 2002. godine. Prije dvije godine bili su peti.

Ukupno smo protiv Islanda odigrali devet utakmica na tri najveća natjecanja. Nikada nismo izgubili. Imamo osam pobjeda i jedan remi. Na europskim prvenstvima pak, Hrvatska je upisala pet pobjeda i jedan neodlučeni rezultat. Posljednji međusobni susret bio je u Mađarskoj prije dvije godine. Hrvatska je slavila 23:22.

Inače, dan nakon poraza od Mađarske zdravstveno stanje reprezentacije nije najbolje. Još nekoliko igrača ima problema s temperaturom. Vjerujemo ipak da će se oporaviti Dobra je pak, vijest da se kapetan Domagoj Duvnjak osjeća puno bolje i trebao bi biti u sastavu protiv Islanda.

Stručni stožer i igrači ne bave se pretjerano kalkulacijama. Važno im je da dobiju susret protiv Islanda i čekaju ostale rasplete na koje ionako ne mogu utjecati. „Nada umire posljednja“, kaže jedna stara narodna poslovica. Dokle god ona živi i postoji, ne sumnjamo da će igrači dati sve od sebe da to pokušaju i ostvariti.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.