Lino Červar: Protiv Norvežana nam treba agresivna Hrvatska koja zna put do pobjede

Petak, 19. siječnja 2018. 14:07 Napisao/la  SC

Norveška je momčad koja ima odličnu tranziciju, koja puno trči i dobru kontru. Moramo biti koncentrirani maksimalno. Imamo respekt, ali nikoga se ne bojimo, rekao je Željko Musa 

Jakov Gojun, Lino Červar, Željko Musa
Jakov Gojun, Lino Červar, Željko Musa

Hrvatska rukometna reprezentacija u zagrebačkoj Areni je teže od očekivanog pobijedila Bjelorusiju. Završilo je 25:23, a slabija igra brine uoči subotnjeg ogleda sa Norveškom.

- Brojevi govore u našu korist, imali smo 67 posto realizacije. Od nas se očekivala lakša pobjeda. Nakon poraza od Švedske, bio je prioritet da pobjedom privedemo utakmicu protiv Bjelorusije kraju. Obrana je bila puno bolja nego protiv Švedske. Bilo je loših trenutaka, ali i dobrih. Kod 23:23 skoro sam dobio srčani infarkt. Sudac je svirao probijanje, ali Bjelorusi su zvali time out prije toga, pa je odluka o probijanju poništena. Šalio sam se, naravno, kada sam rekao da su me skoro ukokali. Njihov golman nas je obranjenim zicerima spriječio da utakmicu privedemo kraju. Treba istaknuti pozitivne stvari. Obrana je konačno bila uža. Pobijedili smo. Morali smo zaboraviti poraz od Švedske i vratiti sigurnost. Kroz fazu obrane smo pobijedili. Prihvaćam kritiku po pitanju njihovog brzog centra, primali smo u više navrata lake golove Norveška igra istu igru, još i bolju. Elitnu reprezentaciju poput Francuske znaju dovesti u neugodnu situaciju. Također, mi jučer nismo zabijali lagane golove iz kontre. Vratili smo se, to je pozitivno, osvrnuo se na prošlu utakmicu izbornik Lino Červar.

Hrvatski izbornik ističe da su u idućem susretu Norvežani favoriti, a da će veliki problem biti njihov vratar.

- Oni su favoriti i viceprvaci su svijeta, a mi koliko znam nismo prvaci. Ne idemo bez ambicije, to bi bilo neozbiljno, ali moramo Norvežanima priznati njihovu poziciju. Brzi su u tranziciji, uigrani jer igraju dvije godine u ovom sastavu, disciplinirani i znaju što hoće. Igraju dobru obranu, imaju sjajnog Sagosena koji ih dobro spaja i vodi. Velika su opasnost iz drugog plana i imaju izvanrednog golmana koji se s 22 godina ponaša kao da ima 40. Rutiniran je, ima usklađen rad ruku i nogu, čita, anticipira. Oni su riješili pitanje golmana za narednih deset godina, a mi nismo. Moramo u Hrvatskoj riješiti to pitanje, detektirati i prepoznati materijal za golmana, s psihičkim i motoričkim sposobnostima koji nam garantira sigurnost, pojašnjava Červar.

Protiv Norvežana, Červar očekuje veću agresivnost svojih igrača.

- Moramo pokazati mišiće na domaćem terenu, mi iniciramo incijativu, moramo pokazati da smo domaćini, to je jako bitno. Treba nam agresivna Hrvatska koja zna put do pobjede. O tome sam pričao s igračima. Vjerujem u ekipu koju vodim, takav sam. Dobro je da nam mediji traže slabe točke, kako bismo ih ispravili. Moramo se osloboditi i više vjerovati u sebe. Bilo je predviđeno da igramo s Francuskom 20.siječnja, zato Arena nije bila puna. Dečki su zaslužili potporu, rukometna priča mora ići dalje, rukomet je u srcima naših ljudi, ipak tih 13 medalja nešto znači. Na nama je da njihovu podršku opravdamo na igralištu, poručio je Červar.

Željko Musa odigrao je vrlo dobro protiv Bjelorusije te je istaknuo kako ih sve do sada motivira za dalje, a pogotovo za susret protiv Norveške.

- Uvijek može bolje. Ja sam zadovoljan obranom. Naša najgora utakmica je bila protiv Švedske. Vjerujem da ćemo igrati još bolje protiv Norveške, s više borbenosti i želje. Očekivao sam tešku utakmicu protiv Bjelorusije jer nije bilo lako vratiti se nakon poraza. No, sve to nas motivira za dalje. Norveška je momčad koja ima odličnu tranziciju, koja puno trči i dobru kontru. Moramo biti koncentrirani maksimalno. Imamo respekt, ali nikoga se ne bojimo, rekao je Musa.

Optimističan je i Jakov Gojun.

- Vjerujemo u sebe. U četiri utakmice imali smo taj jedan podbačaj protiv Švedske. Ono što je dobro za istaknuti je obrana jer smo protiv Srbije, Islanda i Bjelorusije primili manje od 25 golova. Norveška je jaka momčad i znamo da neće biti lako. Sve je na nama. Pritisak postoji, ali puno je nas koji smo već igrali takve utakmice i morat ćemo pokazati pravi karakter. Imaju i Norvežani pritisak jer znaju da igraju pred našim navijačima. Volio bih da bude puna dvorana i da svi dišemo zajedno', rekao je Jakov Gojun.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.