Lino Červar: Mi smo tim bez zvijezda, to je naš forte, pokušavamo razviti osjećaj timskog rad

Četvrtak, 04. siječnja 2018. 15:26 Napisao/la  Ivan Jelić
Jakvo Gojun i Lino Červar
Jakvo Gojun i Lino Červar

Hrvatska rukometna reprezentacija u petak s početkom u 20.30 sati  u Spaladium Areni igra prijateljsku utakmicu protiv Crne Gore:

- Zadovoljan sam kad vidim sve prijatelje s kojima sam se upoznao 2009. godine. Došli smo reprezentacija i ja doma, toliko emocija mi je ostalo u lijepom sjećanju. Provlači se teza da je sve što nije zlato neuspjeh, dobio sam puno čestitki unaprijed. Ja sam taj presing osjetio kao ljubav prema reprezentaciji, ali bio bih bahat da otvoreno govorim o tome. Njemačka je aktualni europski prvak, Danska olimpijski pobjednik, Njemačka svjetski prvak, sve su to jake reprezentacije. Okružuje nas iskreni optimizam, osjećam odgovornost da ne razočaramo. Ovo je 160. put da vodim hrvatsku reprezentaciju, što je puno. Znam gdje je moj dom, gdje sam izrastao kao trener. Radna etika je na visokom nivou, ima strasti, posvećenosti, pokušavamo kod svakoga razviti osjećaj timskog rada, duha. Mi smo tim bez zvijezda, to je naš forte, kazao je izbornik Lino Červar u jednom dahu, pa nastavio:

- Očekujem potporu, dvorana je rasprodana, treba pomoći djeci... U Zagrebu smo bili u Klinici za dječje bolesti. Rekli su nam kad bude teško, neizdrživo, da se sjetimo njih. A naš trud je nikakav u odnosu na njihov, gdje roditelji ne znaju hoće li im dijete doživjeti sutrašnji dan.

Potom je Červar dodao da je jako vezan za generaciju Balića, Metličića, Džombe, Kaleba, koja je postala svjetski i olimpijski pobjednik, te je pohvalio osoblje hotela Park, gdje su dočekani kao njihova obitelj.

Jakov Gojun je kazao:

- Drago mi je što sam opet u mome gradu, gdje sam 2009. prvi put nastupio kao mlad igrač, a sad dolazim iskusniji i zreliji. Nama je najveća želja otići odavde sa četiri boda. Daj Bože da osvojimo zlatnu medalju, ali ja volim ići korak po korak. Za dvoboj sa Crno Gorom mogu samo reći da je najvažnije da smo pomogli KBC-u.

Vratar Mirko Alilović je dodao:

- Vežu nas fenomenalne uspomene za ovu dvoranu. Sutra ćemo protiv Crne gore vidjeti nedostatke i propuste, a protiv Srba idemo na pobjedu s vjerom u sebe. Znamo da smo kvalitetni. Ne bojimo se nikoga, a respektiramo svakoga i tako trebamo ući u svaku utakmicu.

Potom je Červar zaključio:

- Snaga naše reprezentacije baš je ta skromnost. Bez obzira što i oni imaju djecu, ponašaju se baš kao neiskvarena djeca.

Gojun je upitan o motivima...  

- Veliki nam je motiv što nemamo europsko zlato. Os Srbije smo izgubili polufinale u Beogradu, bilo je puno tenzija, ali ne želimo uzvraćati nego pobijediti bilo koga u Hrvatskoj. Nadam se da će tako i biti.

Lino Červar je potom najavio utakmicu sa Crnom Gorom kao test protiv dobrog protivnika koji se također plasirao na EP, a potom je uslijedilo pitanje zašto je Alilović otišao iz reprezentacije i koji je bio razlog povratka.

- Prvi put me u repku pozvao Lino, a razlog odlaska nisu bili trener i igrači nego moja obitelj koju nisam htio izlagati napadima sa strane. Izašao sam da zaštitim obitelj. Što se povratka tiče, zajedno s Linom i obitelji sam se odlučio vratiti nazad. Bio sam izvan reprezentacije dvije godine, vidio svijetlu i tamnu stranu, kako sve to funkcionira. Neke stvari koje su me prije dirale više me ne diraju, u vrhunskom rukometu sam 13 godina, branim u vrhunskom klubu, a ovo je praznik rukometa. Navijajmo za Hrvatsku, a nas 22 ćemo ostaviti srce na parketu, sve ćemo dati da pobijedimo. kazao je Alilović.

- Jako poštujem Mirka, znam s koliko je posvećenosti i poniznosti nastupao za repku. Vratio sam ga kao Karačića i Čupića, svaki trener ima svoju viziju. No, niti jedan pojedinac nas neće sam dovesti do cilja, samo svi zajedno možemo do uspjeha, kazao je Červar pa dodao:

- Moraš pobijediti sve najbolje reprezentacije na svijetu ako želiš biti prvak Europe!

Červar je odgovorio na pitanje što hrvatskom rukometu ostaje nakon Eura...

- Klubovi se bore u neimaštini, krajnje je vrijeme da se digne glas. Mi smo dva puta bili olimpijski pobjednici. pa svjetski prvaci i tri puta doprvaci svijeta, dva puta doprvaci Europe... Najtrofejnija smo reprezentacija, a nemamo dom da možemo djecu odgajati. Proglasili su rukometnim dvoranama sve koje su napravili za prošlo SP, a to nije bila istina jer to nije bila niti jedna. Samo s rezultatom imaš pravo glasa, makar i to traje dva dana, odgovorni se slikaju i odu, zaključio je Červar.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.