Lino Červar: Normalno da želimo najviše, ali ne osjećam se toliko hrabrim reći da ćemo biti zlatni

Petak, 12. siječnja 2018. 09:07 Napisao/la  Ivan Jelić

Želio bih da dečki budu opušteni, da kroz igru pronađu svoj identitet, kaže izbornik Červar uoči večerašnje (20.30) utakmice protiv Srbije

Lino Červar
Lino Červar Foto: www.dalmatinskiportal

 Hrvatska rukometna reprezentacije večeras (20.30) u Spaladium Areni protiv Srbije igra prvu utakmicu na Europskom prvnstvu. Očekivanja su velika kao i obično kada je rukomet u pitanju:

- Oni koji nas poštuju, vole, to žele iz srca, iz ljubavi. A ima i onih koji stavljaju pred nas težak zadatak jer smo domaćini... Samo je jedan domaćin osvojio Europsko prvenstvo. Rečeno pedagoški, čovjek bi htio najviše. Mi moramo to dokazati sutra na terenu. Uvijek se sjetim otvaranja Svjetskog prvenstva prije osam godina i susreta protiv Južne Koreje kada nas je publika spasila. Iznimno poštujem splitsku publiku, ne bi je htio razočarati, kazao je izbornik Lino Červar.
.
Mogu li vas Srbi nečim iznenaditi?

- Mislim da ne bi trebali, imamo tri vrste obrane, koliko će biti efikasno vidjet ćemo večeras.

Možete li obećati osvajanje zlata?

- Sport je ponekad više od lopte. To ti daje nadu da svima predstoji bolje sutra. Želio bih da dečki budu opušteni, da kroz igru pronađu svoj identitet. Rukomet ima 200 saveza, u 200 država se igra, nije to malo. Ona generacija koja je 2003/04 bila svjetski i olimpijski pobjednik, nikada više toga neće biti, valjda... Normalno je da želimo najviše, no ne osjećam se toliko hrabrim da kažem bit ćemo zlatni. Možda sam kukavica, ali ne mogu to izustiti. Na terenu moramo pokazati da smo bolji od svih.

Posljednji susret na klupi Hrvatske vodili ste 2009. protiv Francuske, koliko ste drukčiji otad?

- Netko kaže da sam ostario... Toliko sam ostario da sam još uvijek djetinjast, znatiželjan, želim vidjeti što se događa iza brda, željan sam pobjeda, uživam učiti, pratiti suparnike. Dok me bude krasila posvećenost poslu koji radim dotad ću biti trener. Svjestan sam da dolaze novi. Ponosan sam s ove distance na to srebro, ne bi želio da bude osveta, ali volio bi ih pobijediti.

Nakon Crne Gore niste bili zadovoljni?

- Na toj utakmici sa Crnom Gorom svatko ima pravo da misli. Da je sve bilo besprijekorno ne bi bilo dobro. Ta nam je utakmica iznimno dobro došla, igrali smo solidno, ali to nije ono što želim. Dva detalja su me iziritirala; prvi su prigovori sucima, to nije posao igrača, tu je trener... Drugo što me zasmetalo je deset promašenih zicera. Budemo li tako igrali ne možemo očekivati pozitivan rezultat. Na ta dva detalja sam skrenuo pozornost, oni su neprihvatljivi.

U kakvom je stanju Domagoj Duvnjak?

- Uveo sam ga u reprezentaciju, iznimno ga poštujem. Ne bi bilo u redu da ne kažem istinu. On je igrač koji nikad nije rekao ne mogu, morat ćemo na to paziti, ali mislim da će biti sve u redu.

Jeste li spokojni uoči početka Eura?

- Svaki trener ima svoj pristup, želim vizualizirati igru. Moram pobijediti sebe, naći svoj mir, da pokažem igračima da mi je stalo do pobjede. Ja sam djevica, picajzla, hoću sve, tražim puno, teško je igračima raditi sa mnom, neki će odahnuti kad ne budem izbornik, zaključio je Červar.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.