Hrvatska treći put postala svjetski prvak, Crikveničan Oliver Lušić najbolji u finalu

Subota, 15. srpnja 2023. 19:12 Napisao/la  SC

Svjetsko prvenstvo održava se od 2014. godine, prvi svjetski prvak postala je Hrvatska koji je isti uspjeh ostvarila 2018. i 2023. godine

Hrvatska treći put postala svjetski prvak,  Crikveničan Oliver Lušić najbolji u finalu

Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih treći put je postala svjetski prvak nakon što je finalu Svjetskog prvenstva u Danskoj pobijedila Njemačku rezultatom 28:22.

Svjetsko prvenstvo održava se od 2014. godine, prvi svjetski prvak postala je Hrvatska koji je isti uspjeh ostvarila 2018. godine.

Njemačka je povela 1:0, ali Florijan Kolarić je odmah izjednačio na 1:1.

Nijemci nisu dali našim reprezentativcima da se opuste pa je utakmica tekla u ritmu gol za gol.

U teškom prvom poluvremenu punom grča s obje strane nešto se bolje snašla hrvatska reprezentacija koja je zahvaljujući vanjskoj liniji u kojoj su vrlo dobro odigrali Lušić i Jukić uspjela sredinom poluvremena pobjeći na četiri gola razlike, ali se prednost do kraja poluvremena smanjila na dva te su na predah otišli s rezultatom 14:12.

Teška utakmica nastavila se u drugom poluvremenu, Pero Jukić i Tomislav Bošnjak s po tri isključenja isključeni su do kraja utakmice.

Crikveničan Oliver Lušić s osam golova predvodio je reprezentaciju Hrvatske u finalu, u strijelce su se još upisali Bošnjak, Florijan Kolarić, Ilija Perak, Vučak, Glumac i Mateo Perak.

Sjajan je bio vratar Bruno Varšić koji je osim odličnih obrana postigao i 2 pogotka.

Tomislav Bošnjak najbolji je strijelac turnira s 44 postignuta pogotka, dok je Bruno Varšić proglašen najboljim vratarom.

Njih dvoje ujedno su uvršteni u najbolju sedmorku turnira.

Najboljim igračem proglašen je Joerg Tomaschewski (Njemačka).

Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od najtrofejnijih sportskih ekipa u Hrvatskoj s osvojenih 8 olimpijskih medalja od kojih 5 zlatnih, 1 srebrna i 2 bronce.

Na Europskim prvenstvima imaju 5 zlata te po 1 srebro i 1 broncu, dok na Svjetskom prvenstvu sada imaju osvojena 3 zlata.

Svjetski prvaci postali su: Ivica Terzić, Žiga Bedenik, Bruno Varšić (vratari), Antonio Rozić, Ilija Perak, Oliver Lušić, Kristijan Živković, Florijan Kolarić, Tomislav Bošnjak, Pero Jukić, Jakov Kolarić, Leonardo Vučak, Patrik Radić, Teo Glumac, Ivan Pajić, Mateo Perak, Vedran Jakovljević i Marjan Turković.

Članovi stručnog stožera bili su izbornik Mario Sirotić, kondicijski trener Jakov Previšić, maser Marinko Smolčić, fizioterapeut Martin Berisha i vođa puta Marijo Lušić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.