Braća Sinković u Beogradu žele dokazati da spadaju u svjetski vrh

Srijeda, 30. kolovoza 2023. 13:51 Napisao/la  SC
Braća Sinković u Beogradu žele dokazati da spadaju u svjetski vrh

Svjetsko prvenstvo u veslanju održat će se u Beogradu od 3. do 10. rujna

Najveći broj posada još od Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, gotovo 1000 sportaša iz 74 zemlje, okupit će se u Beogradu u Srbiji sljedeći tjedan na Svjetskom prvenstvo u veslanju.

Svi imaju jednak cilj, a to je izboriti svoje mjesto za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Muški dvojac na pariće ima 30 prijava i sve će oči biti uprte u Braću Sinković. Martin i Valent, pokušat će se kvalificirati na svoje četvrte Olimpijske igre, ovaj put u klasi čamaca gdje su 2016. godine u Riju osvojili zlatnu olimpijsku medalju.

Ukupna kvota mjesta za Pariz je 13 za muški dvojac na pariće, od kojih će 11 posada osigurati svoje mjesto u Beogradu, a za preostala dva mjesta borit će se na Završnoj olimpijskoj kvalifikacijskoj regati 2024. godine.

- Napokon smo dočekali Svjetsko prvenstvo! Pripreme su prošle jako dobro, odradili smo 5 tjedana u Sinju na Perući i 10 dana u Zagrebu. Nismo imali nikakvih ozljeda, osjećamo se spremnima i mislim da smo se dosta ubrzali naspram zadnjeg Svjetskog kupa, rekao je Valent Sinković

Francuski dvojac Hugo Boucheron i Matthieu Androdias aktualni su olimpijski pobjednici, a u finalu su pobijedili posadu Nizozemske s vremenom 6:00.33, što je samo djelić od svjetskog najboljeg vremena koje drže upravo braća Sinković.

Sinkovićima će se još suprotstaviti nizozemski osvajači srebrne medalje iz Tokija, Stef Broenink i Melvin Twellaar koji su ujedno i pobjednici zadnjeg Svjetskog kupa, tu je i nova irska kombinacija Daire Lynch i Philipa Doylea koju treba držati na oku, a Španjolska i Rumunjska su uvelike u centru pažnje.

Treba svakako pripaziti i na Italiju, Talijani imaju jaku povijest dvojca na pariće, a u čamcu sjedi Matteo Sartori, sin olimpijskog prvaka Alessija Sartorija.

- Imali smo par provjera brzine u Zagrebu, zadovoljni smo kako je to izgledalo i jedva čekamo prve utrke. Mislim da možemo opet pokazati da spadamo u sam svjetski vrh. Što se tiče konkurencije, mislimo da će najveća biti Nizozemci, Talijani i Amerikanci. Nedostaju Francuzi koji ne dolaze u najjačem sastavu, ali vjerujemo da će iduće godine biti, rekao je Martin Sinković

Utrke će započeti u nedjelju, 3. rujna s kvalifikacijama i napretkom kroz repasaže, četvrtfinale, polufinale i A-finale koji počinju u petak, 8. rujna.

- Imamo 4 utrke, kvalifikacije u nedjelju, četvrtfinale u srijedu, polufinale u petak i finale u nedjelju. Bit će puno dobrih utrka i puno dobrih posada jer se tu izbore norme za Olimpijske igre tako da očekujemo žestoku konkurenciju. Mi idemo utrku po utrku pa ćemo vidjeti što će biti u finalu, zaključio je Valent Sinković.

U ženskom dvojcu bez kormilara, Hrvatsku će predstavljati sestre Ivana i Josipa Jurković koje će pokušati izboriti svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu. Ako im to pođe za rukom, postat će prva ženska posada u povijesti Hrvatske koja se uspjela kvalificirati na Olimpijske igre u veslanju.

Australski dvojac Jessica Morrison i Annabelle McIntyre pokazale su impresivnu formu u svoja dva nastupa na Svjetskom veslačkom kupu i na regati Holland Beker, gdje su postavile neslužbeno najbolje svjetsko vrijeme od 6:47.11. Morrison i McIntyre, olimpijske prvakinje u ženskom četvercu, odlučile su dati prednost dvojcu bez kormilara ove sezone.

Europske prvakinje iz Rumunjske, Ioana Vrinceanu i Roxana Anghel, izgledaju najbolje, ali ne treba zanemariti Španjolku Ainu Cid i četverostruku svjetsku obalnu prvakinju Esther Briz Zamarano, ili Amerikanke Meghan Musnicki i Alison Rusher.

- Gotove su pripreme za Svjetsko prvenstvu u Beogradu. Zadovoljne smo brzinama koje smo pokazale, znamo koliko možemo. Konkurencija će biti jača nego ikad, ali idemo tamo guštati i uživati u veslanju, rekla je Ivana Jurković.

- Nadamo se kvoti za Olimpijske igre, što znači da moramo biti u top 11 posada na Svjetskom prvenstvu. Mi smo spremne, odradile smo sve kako treba, zdrave smo i imamo snage. Naše natjecanje kreće u ponedjeljak i završava u subotu, očekuje nas puno utrka, puno dobrih utrka i posada. Mi ćemo dati sve od sebe i nadamo se da će biti sve kako treba, rekla je Josipa Jurković

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.