EP: Hrvatski odbojkaši hrabrom igrom pobijedili Ukrajinu

Petak, 01. rujna 2023. 00:46 Napisao/la  SC
EP: Hrvatski odbojkaši hrabrom igrom pobijedili Ukrajinu

Svjesni su bili hrvatski reprezentativci da su ostali dužni svojim navijačima, da su loše otvorili EP u prvom susretu s Finskom gdje su poraženi 0:3 i da se odmah u sljedećem susretu moraju 'resetirati'.

I jesu, bez obzira što je s druge strane mreže stajala Ukrajina, ovogodišnji finalist Zlatne europske lige, koji su nam u tri ovoljetna susreta dozvolili tek jedan set. Odigrali su hrabro naši reprezentativci, odigrali su utakmicu sa srcem i ta im se energija vratila na najbolji mogući način, pobjedom 3:2 (17:25, 25:22, 20:25, 25:15, 15:13) nakon dva sata i jedne minute igre.

Nije krenulo dobro, jer kod 4:3 za Ukrajinu ozlijedio je skočni zglob organizator igre Tsimafei Zhukouski, pa je u igru ušao Bernard Bakonji. No, i do tada su suparnici pokazivali više od igre, a rezultatski su to najprije kapitalizirali kod 15:10, pa 19:11 i sve tako, do 25:17 za Ukrajinu. Hrvatska ponovno ima slab prijem servisa (46%), suparnik je tu puno bolji (75%), a imaju i tri as servisa dok mi tu imamo tek 6 pogrešaka. Već je pri kraju prvog seta iz igre izašao Filip Šestan, a ušao Marino Marelić na poziciji primača-pucača, što jer dokaz da je izbornik Enard tražio drugog raspoloženog igrača na toj poziciji, pored Marka Sedlačeka koji je na kraju briljirao sa 21 poenom.

S Marelićem je to izgledalo bolje i stabilnije u drugom setu, stabilizirao se prijem servisa i Hrvatska izjednačava na 1-1 u setovima dobivši taj period igre s 25:22. Posljednji poen u tom ključnom setu, prvom osvojenom na ovom Prvenstvu, djelo je srednjaka Ivana Mihalja, pokazat će se kasnije, junaka susreta jer je baš njegovim blokom okončana dramatika petog seta koji je Hrvatska dobila s 15:13.

Treći set ponovno ide na stranu protivnika, no kada se pogleda naš prijem servisa (33%) nije niti moglo ispasti bolje.

I tada kreće hrvatski preporod, posljednja dva seta naša je selekcija dobila na maestralni način. Četvrti, u kojem je Marelića zamijenio mladi Tino Hanžić, unijevši puno svježine i nove energije, bio je do sada naš najbolji period igre. Dobili su to naši na kraju s +10 poena (25:15). Prijem? Sjajnih 83%!

Peti set uvijek je stresan, pravi rulet do 15 poena. Osokoljeni sa već dva odbijena seta, ali i saznanjem da je došlo vrijeme za revanš Ukrajincima, naši reprezentativci puni adrenalina ulaze u taj završni dio igre. Igra se poen za poen, nitko nema na zalihi više od dva, a na promjenu strana odlazi se s 8:7 za Ukrajinu. Hrvatska okreće na 10:9 asom Hanžića i blok-autom Đirlića i od tada oni stalno imaju taj jedan poen viška. Sve do posljednjeg, djela srednjeg blokera Ivana Mihalja, za konačnih 15:13. Njegov peti blok na utakmici.

Iznimno vrijedna pobjeda koja nas ostavlja i nadalje u igri za drugi krug. No, i veliki podstrek za susret 3. kola, u petak 1. rujna u 19.30 protiv Španjolske, momčadi koju smo lani četiri puta za redom pobijedili.

Tino Hanžić, primač-pucač, nakon susreta sretan je rekao: »Iza nas je velika, timska pobjeda, jer su na kraju skoro svi igrali i doprinijeli tom timskom duhu. Konačno smo probili led. Doista nema u ovom susretu zasluga pojedinca, nego isključivo timska igra, svi su dali sve od sebe. Protiv Španjolske idemo na isti način, s podignutim glavama i timskim duhom, do nove pobjede.«

Organizator igre Bernard Bakonji dodao je: »Vrlo važna pobjeda u jednoj teškoj utakmici koju smo loše otvorili. No, na kraju smo zajedničkim snagama uspjeli okrenuti susret u našu korist. Ova nam je pobjeda vrlo važna za daljnji tijek EP-a, još smo uvijek u igri za drugi krug. Naporno je bilo, nema puno vremena za oporavak jer za 24 sata slijedi novi susret sa Španjolcima.«

Statistički, Hrvatska je imala 57 poena u napadu (Ukrajina 52), 13 blokova (8), 7 as servisa (suparnici 10) te 34 pogreške (32), uz prijem servisa 48% (51%). Kapetan Petar Đirlić bio je najučinkovitiji s 24 poena, Marko Sedlaček dodao je 22, a među dvoznamenkastima je i Kruno Nikačević s 10 poena.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.