EP Hrvatski odbojkaši deklasirali Bugarsku u četvrtom kolu

Nedjelja, 03. rujna 2023. 23:22 Napisao/la  SC
EP Hrvatski odbojkaši deklasirali Bugarsku u četvrtom kolu

Kakva je to bila partija, kakva je to bila utakmica hrvatske odbojkaške reprezentacije, još jedna koja spada u red velikih s velikim V!

U elitnom večernjem nedjeljnom terminu, u susretu 4. kola skupine B Europskog prvenstva, ispred 5100 domaćih navijača u Varni pala je Bugarska s 1:3 (25:22, 16:25, 22.25, 21:25) nakon 111 minuta velike bitke.

Bugarska s kojom smo, ako su podaci iz ljetopisa točni, posljednji puta igrali na EP 2007. u Moskvi i izgubili 2:3 nakon što smo vodili s 2-0 u setovima.

No, to je tek mali podsjetnik na prošle dane, jer susret s jednim od domaćina EP-a uvijek ima poseban naboj, pogotovo doma, a recimo još i da su Bugari ove godine nastupali u elitnoj VNL Ligi nacija. Dakle, suparnik s renomeom. Takvog su takmaca naši reprezentativci 'položili na leđa' i trenutno zauzeli drugu poziciju u skupini B s 8 bodova iz 4 susreta. Prva je i ranije favorizirana Slovenija s kojom se sastajemo sutra (ponedjeljak u 19.30) i koja ima maksimalnih 9 bodova iz tri susreta. Iza nas, na trećoj su poziciji Bugari sa 6 bodova koliko imaju i četvrti Španjolci, peti su Finci s 3 boda, a trenutno posljednji Ukrajinci s 1 bodom ali i još dva susreta pred njima, s Finskom i Španjolskom.

Bugari su bolje otvorili susret, poveli s 3:0, a naši reprezentativci tek dva puta uspjeli doći do egala, kod 12:12 i 13:13, sve ostalo je rezultatski otišlo na stranu domaćih. No, bilo je to tek zagrijavanje naših na radnu temperaturu, već u prvom su setu imali 4 poena blokom, jedan as servis i trebalo je još samo malo poboljšati prijem servisa.

Izbornik naše nacionalne selekcije, Cedric Enard očito je pronašao pravu prvu postavu: Bakonji organizator igre, Đirlić korektor, srednjaci Mihalj i Nikačević, libero Zeljković te primači-pucači Sedlaček i Hanžić. Upravo su njih dvojica zapravo odradili lavovski dio posla, Marko Sedlaček u napadu, s 29 poena na kraju te Tino Hanžić na prijemu servisa s 47% od 34 lopte koje je 'odradio' (uzgred i 10 poena u napadu). Libero Zeljković 44% prijema od 16 lopti, Sedlaček 43% od 13 lopti. Ukupno je na kraju hrvatski prijem servisa bio na odličnih 49%.

Naime, nakon zagrijavanja u prvom setu, kreće hrvatski plimni val, najprije serija 7-0 za 8:3, pa naši odlaze na +7 (16:9) te okruglo 10 (20:10) nakon 4-0 serije. Bugarska je 'pometena' s terena. Treći je set bio igra živaca, jer nakon serije 3-0 Bugara (5:2) i odmah vraćanja naših za 5:5, ostalo je bila šahovska bitka poen za poen. Sve tako do kraja seta, dok ponovno naši ne potežu seriju 3-0 za 22:19. Na kraju je završilo 25:22.

Četvrti je bio jedina šansa domaćih, ali samo u teoriji. Jer, vratili su im istom mjerom naši za prvi set, Bugari od relativno pozitivnog rezultata u tom periodu igre imaju tek 1:1 i 2:2, dok nje sve ostalo otišlo na našu stranu. Vodili su najviše s +7 (16:9), na kraju je set okončan s 25:21 za veliku pobjedu od 3:1 i 3 ogromna ali više no zaslužena boda.

Posebno su dominantni naši bili u bloku, čak 14 poena su tu napravili, od kojih je 5 Nikačevićevih. U poenima u napadu također naša dominacija, 54-48, uz 29 poena Marka Sedlačeka, ali i po 3 na servisu i bloku.

Marko Sedlaček je nakon susreta rekao:

- Bio je užitak igrati pred ovako punom dvoranom. Ponosni smo na ovu pobjedu. Svatko se od nas maksimalno koncentrirao na svoj posao, ušli smo u neku svoju zonu i nismo primjećivali tribine. Mislim da trebamo nastaviti samo tako, s ponosom i visoko dignutim glavama.

Kapetan Petar Đirlić dodao je 11 poena, rekavši na kraju:

- Utakmica s kojom smo osigurali prolazak u sljedeću fazu natjecanja. Znali smo da nismo favoriti, igrali smo pred punom dvoranom, no isto tako nismo imali što izgubiti. Počeli smo hrabro od početka, na onakav način kako smo igrali i posljednja dva susreta s Ukrajinom i Španjolskom, i nije bilo nikakvih problema na kraju oko pobjede, osim možda malo u tom prvom setu. Sutra igramo sa Slovencima i nadam se da ćemo i tu izvući tri boda.

U ranije odigranom susretu u našoj skupini Španjolska je dobila Finsku s 3-1.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.