NOVI IZVOR ZARADE

UEFA uvodi novo klupsko natjecanje

Utorak, 11. rujna 2018. 18:43 Napisao/la  SC

Treće europsko natjecanje počinje od sezone 2021/22

Treće natjecanje idealno za klubove poput Rijeke i Sarpsborga
Treće natjecanje idealno za klubove poput Rijeke i Sarpsborga Foto: Lario Tus

Čelnici Udruženja europskih klubova (ECA) na sastanku u Splitu potvrdili su da UEFA razmišlja pokrenuti treće klupsko natjecanje.

Do 1999. godine klubovi su se natjecali u trima kategorijama, Kup prvaka, Kup UEFA i Kup kupova.

Nakon što je Kup kupova ukinut, nastale su današnje forme natjecanja u Ligi prvaka i Europskoj ligi.

Nije još poznata forma trećeg natjecanja, ali se zna da će biti namjenjena velikoj skupini klubova koji nisu dovoljno kompetitivni da bi igrali skupine Lige prvaka i Europske lige.

- Postoji želja da se sadašnji format Europske lige dodatno proširi na 64 kluba, ali to nema smisla. Stoga smo započeli raspravu oko osnivanja novog europskog natjecanja, rekao je Reinhard Grindel, predsjednik njemačkog nogometnog saveza i član Izvršnog odbora Uefe.

Treće europsko natjecanje počinje od sezone 2021/22. Trajat će najmanje tri sezone nakon čega će UEFA odlučiti što dalje.

Uvođenjem trećeg natjecanja, natjecanje po skupinama Europske lige smanjit će se sa 48 na 32 kluba.

Naravno da se iza silne brige za slabije klubove krije još silnija potreba UEFA-e za bogaćenjem.

Trećim natjecanjem ostvara se novi marketinški prostor koji UEFA-i gubi već na početku svake sezone,  od rujna u dvama europskim natjecanjima ukupno ostane samo 80 klubova (32/Liga prvaka, 48/Europska liga).

Računica je jednostavna, treba pronaći model zarade (tv-prava, ulaznice, sponzori...) od natjecanja još barem četrdesetak klubova.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.