UEFA i Udruženje klubova dogovorili smanjenje broja reprezentativnih utakmica

Srijeda, 29. veljače 2012. 00:30 Napisao/la  M. B.

Broj godišnjih  utakmica reprezentacija bit će smanjen s 12 na devet, iako su klubovi tražili da ta brojka prepolovi. Zanimljivo, ovaj dogovor postignut je bez blagoslova FIFA-e

Europska nogometna federacija (UEFA) i Udruženje europskih klubova dogovorili su da će u narednom periodu broj godišnjih  utakmica reprezentacija biti smanjen s 12 na devet, iako su klubovi tražili da se ta brojka prepolovi. Zanimljivo, ovaj dogovor postignut je bez blagoslova FIFA-e.

Dogovor također naznačuje da se u slučajevima kada reprezentacija u nekoliko dana igra dvije utakmice da se ti susreti moraju igrati na istom kontinentu, te da se prijateljske utakmice neće odigravati u mjesecu kolovozu.

Udruženje klubova neće dobiti potporu FIFA-e u namjeri da promjene termin odigravanja Afričkog kupa nacija, a Karl-Heinz Rummenigge, predsjednik Udruženja klubova, izjavio je da je situacija i dalje nezadovoljavajuća.

- Dogovor s UEFA-om je veliki uspjeh za europski klupski nogomet. Iako smo s UEFA-om pronašli zajednički jezik i dalje nisam zadovoljan odnosom FIFA-e - rekao je Rummenigge.

FIFA je prst krivnje uperila prema klubovima utvrdivši da Udruženje nije htijelo pregovorima riješiti ovu situaciju.

- Predstavnici Udruženja klubova nisu htjeli sudjelovati u radu FIFA-inih komisija i bilo je teško pronaći zajednički jezik. Internacionalni kalendar se primjenjuje diljem svijeta i FIFA tu ima posljednju riječ - stajalo je u priopćenju svjetske federacije.