Lex Sterling: Englezi odlučili promijeniti kriterije dosuđivanja kaznenih udaraca

Utorak, 03. kolovoza 2021. 20:20 Napisao/la  SC

Otkada se u Premierligu uveo VAR broj kaznenih udaraca dosegnuo  rekordni broj, prošle sezone suci dosudili čak 125 kaznenih udaraca.

Sterling iznudio kazneni udarac protiv Danske
Sterling iznudio kazneni udarac protiv Danske

Englezi su odlučili mijenjati nogometna pravila!

Prema najavama čelnika sudačkog borda Mikea Rileyja, engleski suci iduće sezone počinju primijenjivati drugačije kriterije procjene tzv. inteziteta duela u kaznenom prostoru.

Razlog je VAR!

Otkada se u Premierligu uveo VAR broj kaznenih udaraca dosegnuo je rekordni broj, prošle sezone suci su dosudili čak 125 kaznenih udaraca.

VAR se počeo koristiti od sezone 2018/19, otada broj kaznenih udaraca stalno raste.

U zadnjoj sezoni (2017/18) bez VAR-a ukupno je dosuđeno 80 kaznenih udaraca!

- Nije dovoljno konstarirati da je došlo do kontakta. Kontakt je dio igre i suci ga moraju analizirati. Ako je kontakt imao posljedicu, tada ga treba kazniti, rekao je Riley prije nego što je pojasnio nove kriterije.

Ubuduće će biti dopuštena puno jača kontakt-igra u kaznenim prostorima, padovi bez izravne posljedice neće se više tretirati kao prekršaji za najstrože kazne.

U svemu je najzanimljivije da će time jedan od najvećih svjetskih prevaranata, napadač Manchester Cityja Raheem Sterling, ostati prikraćen za vješto iznuđivanje kaznenih udaraca.

Engleska je u produžetku polufinalne utakmice protiv Danske pobjedonosni pogodak postignula iz kaznenog udarca nakon što je Sterling tako maestralno pao u kaznenom prostoru da ni VAR nije mogao ništa.

S obzirom da Englezi prvi uvode drugačije kriterije u europskom nogometu, englesko pravilo slobodno se može nazvati "Lex Sterling".

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.