Real Madrid mora se ponovo zadužiti da bi dovršio izgradnju stadiona

Srijeda, 01. studenog 2023. 01:00 Napisao/la  SC

Najskuplji stadion na svijeu izgrađen je u SAD za 4,963 milijarde dolara, SoFi stadion kapaciteta 70.240 sjedišta izgrađen je u predgrađu Los Angelesa

Real Madrid mora se ponovo zadužiti da bi dovršio izgradnju stadiona

Na sastanku upravnog odbora Real Madrida zakazanog za 11. studenog, čelnici madridskog kluba donijet će odluku o trećem kreditnog zaduženju potrebnom da bi se dovršila gradnja novog stadiona Santiago Bernabeu.

Cijena izgradnje nadmašila je sve financijske projekcije.

Real Madrid prvo se zadužio 575 mil. eura koje su potrošene za temeljnu infrastrukturu, drugi kredit od 225 mil. eura bio je potreban za izgradnju tzv. hipogeuma, odnosno staklenika u koji se pohranjuje travnjak, kada se na stadionu ne igra nogometna utakmica.

Sada će se Real Madrid zadužiti za još 375. mil eura po kamatnoj stopi od 4,7 na 30 godina, novac je potreban za završne radove i pokrivanja dodatnih troškova zbog inflacije.

Za razliku do prve dvije, treća kreditna linija već je zatvorena prihodima od najma stadiona, potpisani su dvadesetogodišnji ugovori s tvrtkama Sixth Street i Legends za što će Real Madrid zaraditi 360 mil. eura.

Ukupni troškovi izgradnje novog stadiona za sada su se popeli na impresivnih 1,175 milijarde eura.

Usporedbe radi, izgradnja novog stadiona Wembley stajala je 1,3 milijardi eura, prema svemu sudeći Santiago Bernabeu na kraju će biti skuplji.

Inače, najskuplji stadion na svijeu izgrađen je naravno u SAD za 4,963 milijarde dolara, SoFi stadion kapaciteta 70.240 sjedišta izgrađen je u predgrađu Los Angelesa.

Otvoren je u rujnu 2020. godine, koriste ga dva NFL kluba, Los Angeles Rams i Los Angeles Chargers.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.