UEFA promijenila format Lige prvaka, uvedena mogućnost popravnog već u ovoj rundi

Utorak, 27. veljače 2018. 16:19 Napisao/la  SC
Liga prvaka izgleda drugačije
Liga prvaka izgleda drugačije

 

UEFA je odredila novi format Lige prvaka, najavljene promjene postale su službene i njihova primjena počinje od iduće sezone.

Promijenio se termin početaka utakmica, dosadašnji termin 20:45 mijenjaju dva termina od 18:55 i 21 sat po uzoru na Europsku ligu.

Promjene se ne odnosa na Kazahstan i Rusiju, gdje će utakmice i dalje počinjati u 18 sati.

Od sljedeće godine 26 klubova ulaze skupine bez odigranih kvalifikacija, do ove sezone takvu privilegiju uživala su 22 kluba.

Izravni plasman ostvaruju po četiri kluba iz Engleske, Španjolske, Njemačke i Italije, po dva kluba iz Francuske i Rusije, po jednan klub iz Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske.

Umjesto dosadašnja četiri pretkola, Liga prvaka od sljedeće sezone imat će ih čak pet!

U prvom pretkolu (preliminarna runda) igraju prvaci četiri najslabije lige (Gibraltar, Andora, San Marino, Kosovo) koji će krajem lipnja igrati polufinale i finale mini-turnira na jednu utakmicu i tako iznjedriti jednog predstavnika u drugom (formalno prvom) pretkolu.

HNL je jedna od tri lige čiji će prvak počinjati u drugom pretkolu Lige prvaka uz Austriju i Rumunjsku.

U isto pretkolo ulaze doprvaci Turske, Češke, Švicarske, Nizozemske, Grčke i Austrije. Protiv njih hrvatski prvak neće igrati.

Novost u odnosu na protekla izdanja kvalifikacija za Ligu prvaka je mogućnost popravnog ispita već u ovoj rundi.

Konkretno, ne prođe li hrvatski prvak prvu prepreku u Ligi prvaka, seli u treće pretkolo Europske lige.

Ista stvar vrijedi i za viša pretkola kvalifikacija.

Put do faze po skupinama Lige prvaka hrvatskog prvaka vodi preko još dva pretkola.

U trećem se uključuju prvaci Nizozemske i Grčke, koji su izgubili izravno mjesto u skupinama Lige prvaka, kao i prvaci Češke i Švicarske, koji se priključuju u posljednjem, četvrtom pretkolu (play-offu).

Europska liga također uvodi preliminarno kolo kvalifikacija, a hrvatski klubovi ulaze u prvom pretkolu, odnosno drugoj rundi kvalifikacija (trećeplasirani ili četvrtoplasirani klub HNL-a), drugom pretkolu (doprvak ili trećeplasirani) te trećem pretkolu (osvajač Kupa ili drugoplasirani).

I ovaj dio kvalifikacija podijeljen je na prvake i neprvake, u slučaju ispadanja iz kvalifikacija za Ligu prvaka, hrvatski prvak neće igrati s klubovima iz Lige petice.

Kada je u pitanju Europska liga izravni plasman izborit će 17 momčadi, po dvije iz Španjolske, Njemačke, Engleske, Italije i Francuske te po jedna iz Rusije, Portugala, Ukrajine, Belgije, Turske, Češke i Švicarske.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.