Od jeseni kreće Liga prvaka s 36 klubova, igrat će se ligaški, ne po skupinama

Srijeda, 21. veljače 2024. 13:46 Napisao/la  SC

U Europa ligi i Konferencijskoj ligi također će sudjelovati po 36 momčadi. Europa liga igrat će se kao i Liga prvaka, dok će u Konferencijskoj ligi svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica

Novi format
Novi format

UEFA je na svojoj službenoj stranici predstavila novi sustav najecanja u Ligi prvaka koji kreće od jeseni.

Po novome 36 klubova sudjelovat će u fazi Lige prvaka (bivša grupna faza) u odnosu na dosadašnja 32 kluba. Tih 36 klubova sudjelovat će u jedinstvenom ligaškom natjecanju.

Prema novom formatu, momčadi će igrati osam utakmica u novoj fazi lige te će se sučeljavati s osam različitih momčadi, igrajući polovicu utakmica kod kuće, a polovicu u gostima.

Kako bi se odredilo osam različitih protivnika, momčadi će prvo biti raspoređene u četiri jakosne skupine te će svaka momčad igrati s po dvije momčadi iz svake jakosne skupine jednu utakmicu na domaćem terenu i jednu u gostima.

Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, ovisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima:

-jedna momčad je trećeplasirana iz pete najjače lige Europe po koeficijentu UEFA-e

-druga momčad bit će prvak svoje države koji će ući u Ligu prvaka putem Champions Patha

-treća i četvrta momčad ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone

Sistem bodovanja neće se mijenjati, a prvih osam se plasira direktno u osminu finala. Preostle momčadi plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu doma i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikacijskoj fazi odlučit će ždrijeb, a momčadi će biti podijeljene u dvije skupine, nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i oni koji nisu nositelji (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

Europa liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Konferencijska liga igrati u malo drugačijem. U obje će sudjelovati po 36 momčadi, ali će u Konferencijskoj ligi svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica.

Liga prvaka i Europa liga igrat će se od rujna do siječnja u prvoj fazi, dok će se Konferencijska liga igrati od rujna do prosinca.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.