PRIPREME ZA SP 2018

Dobro samo jedno poluvrijeme

Subota, 09. lipnja 2018. 13:53 Napisao/la  Igor Vranić

Svako poluvrijeme kao da je igrala drugačija momčad

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

 

Hrvatska reprezentacija u ponedjeljak, 11. lipnja, putuje u Rusiju gdje će igrati u završnici Svjetskog prvenstva.

Prvu utakmicu u skupini igra protiv Nigerije (16. lipnja, 21, Kalinjingrad), zatim protiv Argentine (21. lipnja, 20, Nižnjij Novgorod) i Islanda (26. lipnja, 20, Rostov).

U Rusiju hrvatska momčad putuje nakon priprema tijekom kojih je odigrala prijateljske utakmice protiv Brazila (0:2) i Senegala (2:1).

Teško je donositi konkretne zaključke nakon dvije utakmice koje su odigrane u četirima različitim tonusima, svako poluvrijeme kao da je igrala drugačija momčad.

Samo je prvo poluvrijeme utakmice protiv Brazila na Anfieldu naslutilo natjecateljski potencijal na Svjetskom prvenstvu.

Sve ostalo bilo je prožeto improvizacijama tipičnim za trenerski habitus Zlatka Dalića.

Što se tiče struke, činjenica je da Hrvatsku u Rusiji vodi trener koji nema nikakvog iskustva u vrhunskom nogometu.

Svih koji su imali priliku detaljnije upoznati Dalićevu nogometnu doktrinu nije iznenadila igra hrvatske reprezentacije u prvom poluvremenu utakmice protiv Senegala.

Sadio Mane jedan je od najboljih igrača na europskom kontinentu, napadač Liverpoola bio je ponajbolji igrač u finalu Lige prvaka u Kijevu.

Protekle sezone Mane se svrstao u uski krug top-napadača odmah do trojice (Messi, Ronaldo, Salah) najboljih napadača na svijetu.

Igrati u prvom poluvremenu osječke utakmice onakvu obranu protiv Manea značilo je ruglu izlagati iskusne braniče (Ćorluka, Vida...) i poimanje osnova nogometne igre.

Ukratko, temelj uspjeha u modernom nogometu nalazi se u središnjem obrambenom bloku koji je funkcionirao jedino u prvom poluvremenu protiv Brazila.

U Dalićevu slučaju organizirana igra kao u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija protiv Grčke, češće je posljedica raspoloženja među igračima nego posljedica trenerova utjecaja.

Dalić je trener čiji uspjesi najviše ovise o atmosferi u momčadi, što znači da se pred utakmice na Svjetskom prvenstvu posebno mora obratiti pažnja na stanje u kojemu se nalaze najbolji hrvatski igrači.

Loša forma Perišića, Mandžukića i Kalinića u završnici sezone nema veze s Dalićem, govori tijela igrača koji odlučuju utakmice upozoravaju da atmosfera nije dobra.

Rebić više uživa status novog dečka u kvartu nego igrača na kojemu se može graditi napadačka igra na postavljene obrane, uoči prve utakmice na Svjetskom prvenstvu jedino Kramarić izgleda raspoloženo u napadu.

Budući da je hrvatska svlačionica puna vrhunskih igrača koji egoizme treniraju u najboljim europskim klubovima, nakon neuvjerljivih nastupa protiv Brazila i Senegala logično bi bilo očekivati pozitivnu reakciju igrača pred utakmicu protiv Nigerije.

Da pristup igrača utakmici protiv Nigerije ovisi o Dalićevoj reakciji, ne bi momčad onako izgledala u utakmici protiv Senegala.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.