POLUFINALE HRVATSKA - ENGLESKA Hrvatska ima puno veće izglede igrati u finalu nego što misle Englezi

Srijeda, 11. srpnja 2018. 09:42 Napisao/la  SC

Ne dogodi li se pogodak iz prekida, igraju dvije potpuno različite reprezentacije koje izbornici taktički moraju dovesti u optimalno stanje da bi realizirale svoje prednosti

POLUFINALE HRVATSKA - ENGLESKA Hrvatska ima puno veće izglede igrati u finalu nego što misle Englezi

Hrvatska večeras (20) igra protiv Engleske utakmicu koja ulazi u anale svjetskog nogometa bez obzira na ishod.

A pozitivni ishod značio bi da nogometna reprezentacije države od oko 4 milijuna stanovnika igra u finalu Svjetskog prvenstva:

- Hrvatska je takva zemlja da je kod nas sve moguće. Imamo četiri milijuna izbornika, trenera, četiri milijuna igrača. Vidimo koliko je slavlje u Hrvatskoj, cijela je zemlja na ulicama i to je nama na ponos. Sigurno se radi dobro i studiozno, no usporedimo li ovaj rezultat s našom infrastrukturom... to je nezamislivo. To je naš talent, naš ponos, to su naše emocije i naboj, to nas nosi cijeli turnir. Nakon 20 godina opet smo tu gdje nam je i mjesto. Uvjeren sam da smo zaslužili doći ovamo. Nogomet je Hrvatskoj donio mnogo sreće i zadovoljstva i ne mogu uopće zamisliti kako bi bilo da postanemo svjetski prvaci, rekao je izbornik Zlatko Dalić.

O igri hrvatske i engleske reprezentacije detalje znaju i laici.

Ukratko, engleska reprezentacija igra s trojicom stopera (Walker, Stones, Malguire), dvojicom bočnih igrača (Young, Trippier) od kojih je Young ofenzivno puno jači što znači da će desni bok biti izloženiji.

U središnjici igraju Henderson, Alli i Lingard, u napadu igraju Kane i Sterling.

- Analizirali smo Englesku, održali sastanke i napravili smo sve što smo mogli. Znamo otkud nam prijete najveće opasnosti, tim više što nas sada nas čeka drugačija utakmica u odnosu na Island, Dansku i Rusiju. To moramo prihvatiti, tako se pripremiti, što nam možda i više odgovara, no prije svega moramo paziti na prekide. Nemamo razloga biti nervozni ili opterećeni. Igramo bez pritiska. Došli smo igrati nogomet, veseliti se i ne zanima nas previše tko stoji s druge strane, pa rezultat neka bude kakav bude, kaže Dalić.

Prema svemu sudeći Dalić će igrati s četvoricom veznih igrača (Modrić, Rakitić, Badelj, Brozović).

Logično, Dalić namjerava uravnotežiti odnos snaga u sredini terena.

Mogućnost da Perišić prvi put nakon nekoliko godina jednu utakmicu gleda s klupe također se čini logičnom s obzirom na njegovu formu.

Bez obzira na minuli rad, predugo ga je momčad čekala.

Dalićev jedini problem može biti Vrsaljkov izostanak budući da desni branič nema alternative.

Vida, Ćorluka ili netko treći ne mogu ni približno igrati na njegovu nivou u oba smjera.

Taktika je najmanji problem za obojicu izbornika budući da su karakteristike momčadi i svakoga igrača ponaosobno općepoznate nogometne činjenice.

Fizika je često presudna komponenta.

Engleska momčad ima brže igrače što znači da ima brži protok lopte i lakše igra okomito. Hrvatska momčad ima nešto sporije, ali lucidnije igrače.

- Poznajem dosta engleskih reprezentativaca, često ih susrećem u ligaškim utakmicama, ali mi ionako znamo koje su njihove kvalitete i ne treba na njih trošiti puno riječi. Mogu ih samo dodatno hvaliti. Prema Kaneu imamo puno poštovanje, on kroz više sezona pokazuje da je jedan od najboljih napadača Premiershipa. Neprestano zabija, ali nije samo on prijetnja. No, budemo li spremni i budemo li sve pokrivali kao protiv Argentine, mislim da neće biti problema. Nije svejedno što smo igrali dva puta po 120 minuta, ali imali smo vremena za oporavak. Profesionalci smo. Spremni smo. Znamo kakav je ulog, a u takvim trenucima svi zaboravljaju na mogući umor. To je prilika koja se pruža jednom u životu, a nekima možda i nikada, kazao je Dejan Lovren.

Ne dogodi li se pogodak iz prekida, igraju dvije potpuno različite reprezentacije koje izbornici taktički moraju dovesti u optimalno stanje da bi realizirale svoje prednosti.

U utakmicama protiv Danske i Rusije, hrvatska reprezentacija nije stekla prednost u igri na postavljene obrane.

Jasno je da Hrvatska protiv Engleske treba igrati utakmicu u kojoj uspjeh počiva na središnjem bloku, kompaktnosti i mentalnoj stabilnosti, kao u utakmicama protiv Argentine i Nigerije.

U tom slučaju Hrvatska ima puno veće izglede igrati u finalu nego što misle Englezi.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.