NORVEŠKA - HRVATSKA (18) Niko Kovač: Kod nas je sve crno ili bijelo, stvara se nepotrebna atmosfera

Nedjelja, 06. rujna 2015. 09:21 Napisao/la  SC

 Ovo je najteži ciklus koji je Hrvatska ikada odigrala, pri čemu se dečki moraju snaći bez navijačke podrške. Međutim, nećemo kukati, nikada ni nismo, kaže Kovač


Hrvatska nogometna reprezentacija večeras (18) u Oslu igra protiv izravnog konkurenta za drugo mjesto na ljestvici, Norveška se primaknula na bod u Skupini H.

- Situacija se na tablici malo pogoršala za nas, razmak se smanjio, ali još uvijek smo u prednosti. Oni imaju imperativ, mi nemamo, ali želimo pobjedu. Moramo se dobro fizički pripremiti, kao i mentalno. Ulog je velik, no sve je u našim rukama. Nešto ćemo sitno promijeniti, a svi znaju što ih čeka. Moramo pokazati ono što nam je nedostajalo u Azerbajdžanu, a to je zabiti gol. Nećemo srljati, nećemo glavom kroz zid. Bit ćemo pametni. Mislim da smo bolja momčad, da imamo veće nogometno znanje, ali to treba dokazati djelom, a ne riječima. Norvežani su taktički i fizički jaki i tu se moramo dobro suprotstaviti. Promijenili su neke igrače, čak i stil i sigurno je bolja nego u Zagrebu. Osim toga, disciplinirani su i kompaktni u obrani, nema ispadanja ni u kojem smjeru, a znamo koliko je to teško probiti, kaže izbornik Niko Kovač, koji se osrvnuo na atmosferu nakon remija u Bakuu.

- Bio sam igrač, znam da je kod nas samo crno ili bijelo. Naš cilj je ostvariti plasman na EP kroz deset utakmica, imamo još tri, sve je još otvoreno i moguće. Stvara se nepotrebna atmosfera, a nogomet je nepredvidljiv, zato sam i poslije Norveške i Italije govorio da još ništa nije gotovo. Ne možemo utjecati na ono što se piše, ali možemo utjecati na ono što se zbiva na terenu, kaže Kovač.

Izbornik je ovako norveškim novinarima iznio svoje viđenje situacije oko reprezentacije koju ne smiju gledati navijači:

- Svi oni koji to rade nemaju veze s navijačima. Hrvatska nije fašistička država i jedna manjina kreira mišljenje o nama. Mi nismo takvi. Za nas u reprezentaciji nije jednostavno, ovo je najteži ciklus koji je Hrvatska ikada odigrala, pri čemu se dečki moraju snaći bez navijačke podrške. Međutim, nećemo kukati, nikada ni nismo, nego ćemo pokušati izvući maksimum. Nadam se da ćemo pokazati inat i pobijediti. Svi zajedno. Junak nije onaj koji udara, nego onaj tko izdrži, zaključio je Kovač.

U momčad se vraća kapetan Darijo Srna, koji u Bakuu nije igrao zbog kartona:

- Bila je to teška utakmica. Azerbajdžan je bio potpuno drugačiji nego u prvom dvoboju, Hrvatska ne baš najbolja, a nedostajalo je i malo sreće s naše strane. No, ne trebamo pričati o onome što je bilo, nego onome što će biti. Sve još ovisi o nama. Norveška je nezgodna momčad, zasluženo je pobijedila Bugarsku vrlo dobrom igrom, a bit će otvorena jer treba napadati. Nama je neriješen rezultat pozitivan, a osim toga trebamo zaboraviti onaj susret u Zagrebu. Vjerujem u Hrvatsku, da ćemo pokazati novo lice u 90 fizički teških minuta. Dat ćemo sve od sebe. Pritisak uvijek postoji u hrvatskoj reprezentaciji, čak i u prijateljskim utakmicama. U dobroj smo situaciji, makar smo mogli biti i u još boljoj. Idemo napraviti novi korak prema EP-u. Poruka pravim navijačima Hrvatske jest da ćemo kao i uvijek dati sto posto, to se od nas očekuje kada nosimo reprezentativni dres i svi su igrači spremni to napraviti, kaže Srna.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.