KVALIFIKACIJE ZA SP 2018

Hrvatska pobijedila Finsku, ostalo treba brzo zaboraviti

Nedjelja, 09. listopada 2016. 19:53 Napisao/la  SC

Utakmice 3. kola, Skupina I: Finska - Hrvatska 0:1, Ukrajina - Kosovo 3:0, Island - Turska 2:0

Hrvatska nogometa reprezentacija pobijedila je Finsku pogotkom Marija Mandžukića!

To je jedino važno nakon utakmice tijekom koje je naša momčad u nekoliko razdoblja iskazala slabosti u organizaciji obrambenog bloka zbog čega je objektivno skromna finska momčad kroz pritisak podignula temperaturu u hladnom Tampereu.

U 18. minuti Vrsaljko je idealno ubacio zdesna na drugu vratnicu, Kramarić je dobro ispratio dugački ubačaj i u ravni druga vratnice loptu poslao u vrata tako da je Mandžukić u punom trku na gol-crti potvrdio pogodak - 0:1.

Mandžukićev pogodak s Kramarićevim potpisom presudno je utjecao na igru hrvatske reprezentacije, koja je igrala na očekivanoj razini samo prvih pola sata utakimice u Tampereu.

U tom razdoblju točna i brza pas-igra natjerala je finsku momčad da se zbije oko svog kaznenog prostora. Ton igrai davao je kreator Kovačić, raznolika otvaranja u napadu (Mandžukić, Kramarić, Perišić...) nekoliko su puta poremetila raspored finske obrane. Bez konretne završnice.

Nakon pogotka počeo je padati ritam hrvatske igre, sve je više počela do izražaja dolaziti fizička komponenta nogometa u kojemu finska momčad može parirati.

Više od pola sata drugoga dijela utakmice hrvatska reprezentacija nije mogla uspostaviti željeni protok lopte, iz nekoliko gužvi u kaznenom prostoru oko Subašića ništa se nije dogodilo.

Tek u zadnjih dvadesetak minuta hrvatski su igrači ponovo počeli iskazivati kvalitetu više kao Perišić u 75. minuti. Oslobodio se Perišić za udarac sa 16 metara  i pogodio vratnicu.

Do kraja utakmice najopasniji je bio Čop. Dva izgledna udarca, prvi sa 16, drugi s 22 metra, obranio je Hradecky.

I onda kao što to obično biva, Finci su u samoj završnici ponovo stvorili pritisak zbog kojega je naša momčad kraj utakmice dočekala u svom kaznenom prostoru.

Srećom,  Finci nisu imali igrača koji bi znao kazniti suzdržanu igru hrvatske momčadi.

FINSKA: Hradecky, Vaisanen (87 Riski), Arajuuri, Moisander, Arkivuo (46 Schuller), Ojala, Lod, Saksela, Pukki, Raitala, Ring (67 Lam)

HRVATSKA: Subašić, Vrsaljko, Mitrović, Vida, Pivarić, Kovačić, Badelj, Brozović (71 Čop), Kramarić, Perišić, Mandžukić (87 Kalinić)

Utakmice 3. kola, Skupina I: Finska - Hrvatska 0:1 (Mandžukić 18), Ukrajina - Kosovo 3:0 (Kravets 31, Yarmolenko 81, Rotan 87), Island - Turska 2:0 (Toprak 42-ag, Finnbogason 44).

Poredak: Hrvatska i Island 7, Ukrajina 5, Turska 2, Finska i Kosovo 1 bod.