KVALIFIKACIJE ZA SP 2018

Hrvatska doživjela prvi poraz pogotkom u 90. minuti

Nedjelja, 11. lipnja 2017. 22:48 Napisao/la  SC

Utakmica 6. kola: Island - Hrvatska 1:0

Hrvatska reprezentacija doživjela je prvi poraz u kvalifikacijama za SP 2018.

U 90. minuti Magnusson je neobjašnjivo ostao sam na 6 metara nakon ubačaja iz kuta. Zahvatio je branič Islanda loptu istodobno glavom i ramenom, let lopte bio je neuhvatljiv za vratara Kalinića - 1:0.

Jedna od najvećih pobjeda u povijesti islandske reprezentacije ostvarena je u zadnjim trenucima utakmice, kada je evidentno pala koncentracija u obrani hrvatske reprezentacije.

Minutu prije pogotka Gudmundsson nije iskoristio najbolju i praktično jedinu priliku Islanda.

 Ostao je Islanđanin sam na otvorenom udarcu glavom s 5 metara, Kalinić je sjajnom reakcijom odbio loptu i odgodio veliko slavlje u Reykjaviku za nepunu minutu.  Do tada Kalinić ni jednom nije ozbiljno intervenirao.

Utakmica koja je prema hrvatskim najavama trebala biti ključna u daljnjem raspletu Skupine I, zakomplicirala je hrvatsku poziciju pobjedom Islanda.

Pokazalo se da Island nema slučajno isti broj bodova kao Hrvatska, kao što je jasno da najbolji hrvatski igrači na kraju sezone nisu izgledali  najbolje. Daleko od toga.

Za reprezentaciju koja u pet utakmica nije osjetila gorčinu poraza nisu igrali ozlijeđeni Subašić, Rakitić, Ćorluka, Kramarić, Vrsaljko, Pjaca.   

Islandski izbornik Hallgrimsson postavio se očekivano, domaća reprezentacija u gustom je rasporedu stajala u defenzivnom bloku kojemu je glavna zadaća bila odvojiti trojicu napadača (Kalinić, Mandžukić, Perišić) od središnjice predvođene u prvom dijelu raspoloženim Lukom Modrićem.

Kao i svim individualno inferiornijim momčadima, Islanđanima je bilo važno da u prvih dvadesetak minuta ne prime pogodak koji bi odredio drugačiji način igre.  

Nedostajao je u hrvatskoj momčadi završni pas i veći doprinos igrača iz pozadine da bi se pronašao prolaz kroz kompaktni islandski  blok.

 U svakom se duelu vidjelo da glavni igrači islandske reprezentacije igraju u engleskoj Premierligi, vrlo agresivna i snažna igra nije odgovarala pristupu naših igrača.

Nekoliko obećavajuće povezanih izmjena loptom ostalo je nedorečeno pa vratar  Halldorsson u prvom dijelu ni jednom nije morao intervenirati.

Nije ni Kalinić imao posla, ali je itekako morao biti oprezan.

 Posebice u završnici prvoga dijela, kada je Island podignuo ritam i agresivnost, pa je lopta često kružila oko kaznenog prostora hrvatske reprezentacije.

Uža hrvatska obrana bila je dovoljno koncentrirana i u prvom dijelu ni jednom nije pogriješila kod ubacivanja s različitih pozicija. Nažalost, u završnici drugoga dijela u sličnim okolnostima koncentracija je popustila.

 U drugom dijelu igra hrvatske reprezentacije djelovala je nešto poduzetnije oko pola sata, posebice od 63. minute kada je Čačić promijenio način igre u napadu: izašao je Kalinić, Mandžukić je počeo igrati na mjestu prve špice, na boku je zaigrao Brozović.
 
 Međutim, opet su Islanđani u zadnjih petnaestak minuta dignuli ritam i hrvatska je momčad podlegnula pritisku.

 Što je najgore, momčad koja stvori jednu izrađenu priliku tijekom cijele utakmice nema pravo žaliti ni za čime.
 
 U 55. minuti Kalinić je ostao sam na 8 metara nakon što je Perišić zdesna idealno proigrao napadača, koji nije bio precizan u završnom udarcu.   
 
ISLAND: Halldorsson, Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson (90 Ignasson), Magnusson, Gudmundsson, Gunnarsson, Hallfredsson, Bjarnason (81 Gíslason),  Finnbogason (77 B. Sigurdsson), G. Sigurdsson,   

HRVATSKA: L. Kalinić, Jedvaj, Vida, Lovren, Pivarić, Badelj, Modrić, Mandžukić (88 Santini), Kovačić, Perišić, N. Kalinić (63 Brozović)

Nogometaši Turske pobijedili su Kosovo na neutralnom terenu u Skadru 4:1.

 Turska je povela golom Sena u 7. minuti. Nakon centaršuta s lijeve strane, Sen je glavom zatresao mrežu.
 
 Rrahmani je donio Kosovu izjednačenje u 22. minuti, kada je nakon ubačaja iz kuta, glavom zatresao gornji desni kut turske mreže.
 
 No, veselje Kosova je trajalo samo devet minuta. Under je u 31. ponovno Turskoj donio prednost.
 
 Ostavila je domaća obrana Undera samog, a on je pogodio glavom nakon ubačaja iz kuta.

 Novi pogodak za Tursku djelo je Yilmaza u 61. minuti, nakon asistencije Ozyakupa.
 
 Konačnih 1:4 postavio je Tufan koji je sam izbio pred vratara Kosova i zatresao mrežu u 82. minuti.

 Dvije minute kasnije Kosovo je ostalo sa igračem manje nakon isključenja Berishe zbog drugog žutog kartona.

Kvalifikacije za SP, Skupina I, 6. kolo: Island - Hrvatska 1:0 (Magnusson 90), Finska - Ukrajina 1:2 (Pohjanpalo 72/ Konoplyanka 51, Biesidein 75), Kosovo - Turska 1:2 (Rrahmani 22/ Sen 7, Under 31, Yilmaz 61, Tufan 82)

 Poredak: Hrvatska 13, Island 13, Turska 11, Ukrajina 11, Finska 1, Kosovo 1

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.