KVALIFIKACIJE ZA EP

Hrvatska pobijedila Bugarsku izvanrednom igrom

Subota, 10. listopada 2015. 22:44 Napisao/la  SC

Utakmica 9. kola: Hrvatska - Bugarska 3:0

Kvalifikacije za EP 2016, Skupina H - 9. kolo

HRVATSKA - BUGARSKA 3:0

Stadion u Maksimiru. Utakmica bez gledatelja

Sudac: Artur Dias (Portugal)

Strijelci: 1:0 Perišić (2), 2:0 Rakitić (42), 3:0 Kalinić (82)

Žuti karton: Perišić (Hrvatska)

Crveni karton: Čop (88, grubi start)

HRVATSKA: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Pivarić, Modrić (46 Badelj), Kovačić, Rakitić, Pjaca (60 Čop), Perišić, Kalinić (85 Kramarić)

BUGARSKA: Mitrev, Popov, A. Aleksandrov, Terziev (I. Ivanov), Milanov, Slavčev, Nedelev (46 Milanov), Zlatinski, Popov (71 Alexandrov), Rangelov, Tonev


Hrvatska reprezentacija ostvarila je uvjerljivu pobjedu protiv Bugarske, zadržala šanse za izravni plasman na EP i izuzetno kvalitetnom igrom u prvo dijelu ponovo vratila vjeru u vlastite snage. Utakmica je odigrana pred praznim maksimirskim tribinama zbog kazne, unatoč kišovitom vremenu travnjak je bio u dobrom stanju.

U 2. minuti Modrić je sjajnom dubinskom loptom pronašao Perišića iza leđa bugarske obrane, bočni napadač hrvatske reprezentacije znalački je loptu gurnuo pokraj istrčalog vratara Mitreva - 1:0.

Trenerske sudbine često su čuđenje u svijetu, hrvatska reprezentacija riješila je pitanje pobjednika već u prve dvije minute mandata izbornika Ante Čačića. Prema viđenom na terenu Čačić je u prvoj utakmici opravdao izbor Zdravka Mamića.

Što je najvažnije, rani pogodak otklonio je nervozu, pa su hrvatski reprezentativci preveli rasterećnu igru na visokom tehničko-trkačkom nivou. U optimalnom stanju hrvatskoj reprezentaciji teško može parirati momčad kakva je bugarska.

Odigrala je naša reprezentaciju vrlo dobru utakmicu, jednu od najboljih u zadnjih nekoliko godina. Brza transformacija, visoki pritisak, precizna pas-igra, organizirana ulazak u završnicu s više igrača, snaga u duelima, agresivnost i trka...

Sve odlike modernog nogometa sažele su se u utakmici tijekom koje su bugarski reprezentativci bezuspješno nastojali uspostaviti kakvu-takvu ravnotežu. U nekoliko povezanih akcija pokazali su da nisu toliko slabi koliko je Hrvatska jaka.

Prilike za pogotke redom su propustili Kalinić (5) nakon Vidina udarca glavom, Rakitić (13) nakon Srnina proigravanja, Kalinić (20) i Pjaca (25), koji je pogodio vratara Mitreva, a odbijenu loptu Terziev je nespretno poslao u vratnicu. Najvažnije je da su prilike bila logična posljedica fino izbalansirane igre.

U 42. minuti Rakitić i Kalinić izmijenili su loptu na vrhu kaznenog prostora, ispala je zadnja bugarska linija, Rakitić je ostao u otvorenoj poziciji za precizni udarac sa 13 metara - 2:0.

U drugom dijelu intezitet hrvatskih napada osjetno je pao, protok lopte bitno je usporen nakon što je izašao Luka Modrić. Sve to nije utjecalo na potpunu kontrolu rezultata, imponirala je staložena i odmjerena igra hrvatske momčadi u rijetkim razdobljima organiziranih bugarskih pokušaja. Meritorna ocjena obvezne igre počiva na čijenici da vratar Subaršić tijekom cijele utakmice ni jednom nije morao intervenirati.

Drugi dio obilježila je Kalinićeva potraga za pogotkom. Triput je Kalinić (53, 55, 78) bio u prilikama prije nego što se napokon upisao u listu strijelaca.

U 82. minuti Perišić je prošao lijevom stranom u svom stilu, ubacio precizno na drugu vratnicu gdje je Kalinić u trku gurnuo loptu u mrežu - 3:0.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.