KVALIFIKACIJE ZA EP

Hrvatska ostvarila izravni plasman, Italija pobijedila

Utorak, 13. listopada 2015. 22:39 Napisao/la  SC

Utakmice 10. kola: Malta - Hrvatska 0:1, Italija - Norveška 2:1

Kvalifikacije za EP 2016, Skupina H - 10. kolo

MALTA - HRVATSKA 0:1

Stadion Ta' Qali. Gledatelja: 4000

Sudac: Mark Clattenburg (Engleska)

Strijelac: 0:1 Perišić (25)

Žuti kartoni: Badelj, Perišić (Hrvatska)

MALTA: Hogg, Agius, Borg, Zerafa, Failla, Briffa (79 Fenech), R. Muscat, Kristensen, Z. Muscat, Schembri (90+2 Cohen), Effiong (Mifsud)

HRVATSKA: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Pivarić, Badelj, Kovačić, Perišić, Rakitić (77 Brozović), Pjaca (83 Olić), Kalinić (60 Kramarić)

Hrvatska reprezentacija plasirala se izravno na EP u Francuskoj zahvaljujući pobjedi (1:0) protiv Malte i pobjedi (2:1) Italije protiv Norveške. Puno je neizvjesnije bilo u Rimu nego na Malti, gdje je naša reprezentacija samouvjereno odradila posao bez puno žara. Dojam ionako više nije bio važan od trenutka, kada je Italija u 73. minuti izjednačila rezultat protiv Norveške u Rimu.

Italija - Norveška 2:1
U 73. minuti Giovinco je ubacio slijeva, Skejbred je na petercu tijelom pokušao vratiti loptu vrataru Nylandu, Florenzi se pravodobno prikrao s leđa i vrhom kopačke skrenuo loptu u mrežu - 1:1. Italija je izjednačila, Hrvatska je postala sudionik EP-a u Francuskoj.
U 82. minuti Pele je iskoristio pad koncentracije norveške obrane i osigurao Talijanima zasluženu pobjedu - 2:1.
Dvije minute prije nego što je Hrvatska povela na Malti, Norvežani su se razveselili u Rimu. U 23. minuti Chiellini je glavom izbacio loptu nakon prekida, natrčao je Tetey i s ruba kaznenog prostora snažnim udarcem iz prve pogodio lijevi Buffonov kut - 0:1.
Talijani su bili izrazito nadmoćni, stalno su pritiskali i do odmora propustili realizirati četiri prilike (Pele dvaput, Soriano, Florenzi).
U drugom poluvremenu Talijani su još više pojačali trku i agresivnost, Norvežani praktično nisu izlazili iz obrambene zone. Eder (62) je propustio najbolju priliku prije nego što je norveška obrana popustila pod pritiskom.
Skupina H, 10 kolo: Italija - Norveška (Florenzi 73, Pele 82/Tettey 23), Bugarska - Azerbejdžan (Alexandrov 20, Rangelov 56)

Ivan Perišić još je jednom dokazao da je najbolji hrvtski igrač u kvalifikacijama. Goropadni Perišić od prve je minute postao napast za vratara Hogga, rastrčani napadač Intera opasan je za protivničke vratare u širokom rasponu trčanja. U završnicu ulazi sa svih strana i jako ga je teško čuvati. Što je najvažnije, Perišić zabija kada je najvažnije.

U 25. minuti Perišić je iskoristio Pjacin ubačaj i neodlučenost malteške obrane, zatresao je mrežu uz Borgovu pomoć - 0:1. Sakrio je Perišić slabosti sporog protoka lopte u hrvatske momčadi, koja je očekivano dominirala, ali bez dovoljno agresivnosti i organizirane završnice kao u utakmici protiv Bugarske.

Prije pogotka jedinu izglednu prilike propustio je realizirati upravo Perišić (23), koji nije pravilno zahvatio loptu glavom. Dvije poluprilike Perišića (12) i Kalinića (11) nisu razlog za žaljenje.

Nakon relativno rano postignutog Perišićeva pogotka nestalo je opterećenja rezultatom na Malti, preostalo je čekati vijesti iz Rima. Na ugodnih 24 stupnja, hrvatska momčad počela je kontrolirati rezultat i čekati novu priliku.

Najbolju je do odmora propustio realizirati Pjaca u 30. minuti, udarac u otvorenoj poziciji nije bio precizan.

Kvalitetu igre hrvatske reprezentacije u drugom dijelu teško je ocijeniti pozitivno bez obzira koliko je Malta kvalitativno slabija. Za takvu neizainteresiranost nije opravdanje ni pogodnost da za odrađivanje pobjede nije bilo potrebno uložiti puno truda.

Ako se izuzmu dva Pjacina poteza (57, 77) naša reprezentacija ništa nije konkretno napravila. Prvi put je Pjacino dodavanje prema Perišiću na tri metra od gol-crte osujetio Zerafa, drugi je Pjacin udarac obranio Hogg.

U utakmici slabog inteziteta Maltežani su uspjeli sastaviti nekoliko razdoblja povezane pas-igre, doći nadomak hrvatskog kaznenog prostora, ali objektivne opasnosti za Subašića nije bilo. Konkretno, Failla je u 47. uputio jedini udarac u okvir hrvatskih vratiju, odnosno u Subašića.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.