Kritika ili kritizerstvo: Nema Island slučajno isto bodova na ljestvici kao Hrvatska

Ponedjeljak, 12. lipnja 2017. 09:57 Napisao/la  SC

Čačić je utakmicu protiv Islanda pripremio isto (ne)kvalitetno kao što je pripremio prethodnih pet utakmica

Island je u 6. kolu kvalifikacija za SP 2018 pobijedio (1:0) Hrvatsku čime su se dvije reprezentacije izjednačile na vrhu Skupine I sa po 13 bodova.

- Pokušali smo učiti iz naših utakmica s Hrvatskom. Već u Zagrebu smo napravili veliki korak naprijed. Znali smo da ih možemo pritisnuti, a nema puno momčadi koje mogu pritisnuti Hrvatsku i to je možda razlog zašto su primili gol. To je za njih definitivno bilo iznenađenje. Normalno je da Hrvatska pobijedi jer ima bolje igrače, bolja je momčad, iskusnija, ali mi smo igrali vrlo dobro i dobili. Odabrali smo sustav 4-4-2, dobro analizirali kako da zaustavimo Modrića i vezni red Hrvatske. Da budemo agresivni i držimo pritisak. Velika je to pobjeda za nas, islandski je izbornik Heimir Hallgrimsson.

Hrvatska reprezentacija tijekom cijele utakmice nije uspjela pronaći način na koji bi organizirano ugrozila domaćeg vratara.

Samo jedna izrađena prilika (Kalinić 55) premalo je za kapacitete igrača, koji su ove sezone igrali finale Lige prvaka (Real Madrid, Juventus), igrače Intera, Fiorentine...

- Razočaran sam, najviše rezultatom, a potom i igrom. Jedino smo u prvih 20 minuta bili dobri, a nakon toga igrali smo sporo, gotovo bez kretanja terenom. Tako se ne može igrati nogomet protiv momčadi poput Islanda. Naravno da smo htjeli, ali izgledali smo dosta prazno i potrošeno. Treba dignuti glave da nam se to ne ponovi. Svatko je griješio,  izbornik i igrači, analizirat ćemo što smo loše radili, a bilo je toga dosta i okrenuti se idućim utakmicama, kaže Luka Modrić.

- Nedostajalo je htijenja i zalaganja, tu smo svi morali bolje, prvi ja. Ovo je definitivno kako ne treba ući u utakmicu na ovakvim gostovanjima. Ne znam kako i zašto nismo bili pravi, sad to treba popraviti u Istanbulu i Kijevu, rekao je Mario Mandžukić.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker nakon utakmice reagirao je poticajno:

- Nemam kome što zamjeriti, naprotiv, ponosan sam na naše igrače i na stručni stožer. Hvala im za sve što su napravili u dosadašnjem dijelu kvalifikacija. Mi smo prvi u skupini, mi smo najkvalitetniji i odlučujemo sami o sebi. Siguran sam u plasman u Rusiju 2018. godine, naglasio je Šuker.

Ante Čačić idućih dana i tjedana trpjet će kritike na račun igre. Za odabir igrača nitko ga ne može kritizirati, jer nije imao puno izbora nakon što  su zbog ozljeda otkazali Rakitić, Kramarić, Subašić, Ćorluka, Vrsaljko...

Budući da igra uvijek ovisi o igračima, bilo je uočljivo  da najbolji hrvatski igrači nisu energetski bili na potrebnoj razini. Ništa se novo nije dogodilo, na kraju jedne duge sezone hrvatska reprezentacija ponovo je odigrala utakmicu ispod objektivnih mogućnosti.

Prozivati Čačić da u ovakvim okolnostima nije uspostavio prepoznatljivu igru znači baviti se kritizerstvom, a ne kritikom.

Čačić je utakmicu protiv Islanda pripremio isto (ne)kvalitetno kao što je pripremio prethodnih pet utakmica.

Razlika je u tome što je na Islandu izgubio pogotkom u 90. minuti od reprezentacije, koja je na EP 2016 u Skupini F završila ispred europskog prvaka Portugala i koja je u osmini finala eliminirala Englesku.

Nema Island slučajno isto bodova na ljestvici kao Hrvatska.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.