HRVATSKO RUGLO

Nacionalni stadion je nacionalna sramota

Nedjelja, 03. rujna 2017. 09:51 Napisao  I. V.

Postoje podloge kojima Nijagarini slapovi ne škode

Pozdrav iz Hrvatske...
Pozdrav iz Hrvatske...



Švedski sudac Stefan Johannesson nije bez razloga utakmicu između Hrvatske i Kosova prekinuo u 20. minuti!

Nakon kratkog dogovora s kapetanima i izbornicima, sudac je igrače poslao u svlačionicu na deset minuta.

Kada je prošlo propisanih deset minuta, na teren su izašli isti akteri, sudac, kapetani, izbornici i delegat utakmice. Zajedno su donijeli odluku da se utakmica ne može igrati zbog potopljenog travnjaka.

Prema pravilima, utakmica će se nastaviti igrati od 21. minute s istim igračima na terenu i klupama.

Bez obzira na eventualnu disciplinsku kaznu koju neki igrač može dobiti u idućim utakmicama, sastavi moraju biti isti. Igrači koji su počeli utakmicu u Maksimiru smiju izostati jedino zbog ozljeda, drastične kazne ili više sile.

Dakle, hrvatska reprezentacija ima na raspolaganju još sedamdesetak minuta da osvoji bodove protiv Kosova.

Treba naglasiti da ishodište problema ne treba tražiti u sjedištvu FIFA ili vremenskim nepogodama nego u sramotnoj sportskoj infrastrukturi.

U Hrvatskoj je zadnji reprezentativni stadion izgrađen za vrijeme Jugoslavije, 1979. godine u Splitu je izgrađen stadion zbog potreba organizacije Mediteranskih igara.

Otkada je Hrvatske izgrađeno je nekoliko manjih stadiona (Velika, Dugopolje) zahvaljujući lokalnim moćnicima (Zec, Dečak).

U Puli je izgrađen stadiona Aldo Drosina s vrlo lošim travnjakom, u Rijeci je niknuo nekakav hibrid stadiona i kampa s najboljim travnjakom  u široj regiji.

Prvi je izgrađen sredstvima lokalne samouprave, drugi je privatno vlasništvo. Oba su otprilike istoga kapaciteta (cca 9.000), nenatkrivena i ni po čemu reprezentativna prema FIFA standardima.

O maksimirskom stadionu koji slovi nacionalnim može se samo ponoviti konstatacija da je odavno postao nacionalna sramota. Hrvatsko ruglo zjapi prazno čim padne nekoliko kapi kiše, jer ljudi ne žele kisnuti na otvorenim tribinama.

Ako već država i lokalna samouprava više od dvadesetak godina nemaju novca da bi izgradili pristojnu armaturu, nije jasno zbog čega Dinamo i HNS nisu postavili pristojnu  podlogu. Nisu to toliko velika ulaganja za dvije srodne i imućne udruge.

Danas se na igrališta postavljaju podloge kojima Nijagarini slapovi ne bi naškodili.

Utakmica između Hrvatske i Kosova na Rujevici bi se igrala bez ikakvih tehničkih poteškoća za igrače najvećih europskih klubova kakvi su Real Madrid, Barcelona, Juventus, Inter...   

Sramotno je takve igrače tjerati da dvadeset minuta gackaju po maksimirskom plivalištu da bi sudac mogao prekinuti utakmicu prema pravilima FIFA-e.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.