Čemu služe pripremne utakmice kada izbornik improvizira bez standardnih igrača?!

Nedjelja, 27. ožujka 2016. 13:42 Napisao/la  Igor Vranić

Kako je utakmica protiv Mađarske mogla pomoći iskusnom stručnjaku kakav je Terim? Nikako! Hrvatska reprezentacije koja je igrala protiv Mađarske sigurno neće igrati protiv Turske na EURO-u 

Malo bolji poznavatelji nogometa često se nakon pripremnih utakmica pritaju čemu one zapravo služe. Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je dvije utakmice (Izrael 2:0, Mađarska 1:1) nakon kojih jedino izbornik Ante Čačić može biti zadovoljan ako ga je zanimalo kako momčad izgleda kada se previše improvizira.

Promjena načina igre s trojicom stopera (3-5-2) i igra se bez standardnih igrača (Rakitić, Kalinić, Badelj, Pjaca, Srna...) u utakmicama bez naboja nisu ni mogle ispuniti velika očekivanja. Dovoljno je da izostane samo jedan igrač poput Rakitića i način igre već se temeljito mijenja.

Evo što je nakon utakmice u Budimpešti izjavio izbornik Turske Fatih Terim:

- Hrvatska je jaka momčad. Njihov vezni red drže zvijezde Barcelone i Real Madrida, dok su im u napadu igrači Intera i Juventusa. Igrali su jako dobro u prvom poluvremenu, dok su im Mađari odgovorili u drugom. Puno nam je pomogla ova utakmica, vidjeli smo sve moguće scenarije. Puno ćemo ozbiljnije shvatiti ono što smo zapisali u prvom poluvremenu. U drugom smo mogli malo odahnuti, rekao je Terim.

Kako je utakmica protiv Mađarske mogla pomoći iskusnom stručnjaku kakav je Terim? Nikako!

O igračima Barcelone, Real Madrida, Juventusa i Intera ionako se sve zna do u detalja, a hrvatska momčad koja je igrala protiv Mađarske sigurno neće igrati protiv Turske na EURO-u. Dakle, Terim pričao slične priče kao i Čačić, koji je vidio nešto što mu je otvorilo oči... Što je mogao vidjeti osim da ovakve utakmice ničemu ne služe!

- Mislim kako smo prvo poluvrijeme u Budimpešti odradili jako dobro, drugo ipak puno slabije, ali s obzirom na to kakav smo tjedan imali mislim da možemo biti zadovoljni. U srijedu smo igrali po teškom terenu u Osijeku, četvrtak potrošili na snimanje raznih reklama, a u petak onda putovali četiri sata. S obzirom na sve to ovih 1:1 je solidan rezultat. No, bez obzira svi se moramo pogledati i iz drugog dijela izvući neke pouke. Moramo puno bolje reagirati kada nas suparničke momčadi pritisnu. Ne smijemo se sada izvlačiti na umor. Jednostavno, oni su u nastavku izašli odlučnije, a mi to nismo očekivali niti kvalitetno reagirali. Ipak, i njihov gol je bio slučajan, mene je nesretno pogodila lopta. Ovo je bio jako čudan tjedan, prilično drugačiji od drugih okupljanja. I bez obzira što mnogi misle kako onih 3-5-2 iz Osijeka nije bilo funkcioniralo, osobno mislim kako je to bilo jako dobro. Sada nismo imali vremena za ozbiljne treninge, no ako ako ćemo raditi i vježbati neke detalje iz tog sustava izgledat ćemo puno bolje, kazao je Vedran Ćorluka i dodao jednu indikativnu rečenicu:

- Sjetite se, mi smo tu 2008. godine prije Europskog prvenstva odigrali jednu kriminalnu utakmicu, pa odigrali jako dobro na tom EURO-u!

Ćorluka je ovo okupljanje reprezentacije na kraju sažeo u rečenicu, koja jasno ukazuje čemu služe pripremne utakmice.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.