Ante Čačić: Island je bio agresivniji, žustriji i to mu se na kraju isplatilo

Nedjelja, 11. lipnja 2017. 23:59 Napisao/la  SC


Nakon prvoga poraza u kvalifikacijama izbornik Ante Čačić ovako je komentirao utakmicu između Islanda i Hrvatske (1:0) u Reykjaviku.

- Mogu se složiti da smo loše igrali. Nismo ostavrili što smo željeli: sigurnosti u pasu, puno je bilo tehničkih pogrešaka, dosta igrača griješilo u primanjima lopte... A domaćini su imali više energije, uzeli su više ničijih lopti, bila je to utakmica bez šansi praktički i taj prekid na kraju donese gol... Sad smo na početku s dobrom startnom pozicijom, četiri utakmice do kraja, na vrhu smo, za vjerovati je da ćemo potvrditi ono o čemu stalno pirčamo: da Hrvatska s pravom pretendira na prvo mjesto. Kad su počinjale ove kvalifikacije, očekivalo se da će biti neizvjesne do kraja, Island je sve doma dobio, mi i Turci imamo po jedan remi doma, još igra svatko sa svakim... Ovo je bilo slabije izdanje, ne želim tražiti alibi, možemo nadoknaditi one koji nisu s nama, ali za jesen će nas biti više i bit ćemo pravi, smatra Čačić.

Detaljnije o utakmici:

- Govorili smo cijelo vrijeme da je Island respektabilan, ali utakmica je išla tijekom kojim jest, nismo imali energije za takvu utakmicu, nedostajalo nam je preciznosti, igre bez lopte, otkrivanja, a nikako nam nije odgovarala agresivna igra Islanđana. Želio sam s trojicom tehničkih igrača u sredini napraviti kontrolu lopte i pripremu za završnicu, nismo imali mirnoće, njima je odgovarao i remi, nije bilo pravovremenog otkrivanja. Možda bi remi bio najrealniji, igrači ne smiju pognuti glavu, očekuju nas novi izazovi već u rujnu, govori Čačić.

Unatoč energetskoj potrošnji, Čačić je obavio samo jednu izmjenu u funkciji igre:

- Imam dosta igrača koji nemaju previše minuta u reprezentaciji niti u klubovima, ne mogu vaditi Vidu pa uvoditi novog stopera, izgubili bismo tandem koji se bolje poznaje..., možda bi bilo bolje da nisam ni vadio Mandžukića, ali pokazao je volju da igra, priimio blokadu... Santini je trebao držati skok i zadržati loptu... to je kibi-dabi, nije to bilo ključno nego da se nismo nametnuli, domaćin je bio agresivniji, žustriji, brže je prebacio loptu na našu polovicu i to mu se isplatilo, zaključio je Čačić.

- Nismo loše krenuli, ali smo onda brzo postali nervozni. I nismo pronalazili situacije za neke prigode, tu smo se onda malo pogubili. Na kraju smo primili gol, ne smijemo si dozvoliti da igrač skače sam na pet metara. Ma to je neoprostivo. Sada smo zakomplicirali naizgled komotnu situaciju. Srećom, pred nama su još četiri utakmice, vjerujem da ćemo u tom razdoblju svima dokazati da zaslužujemo biti na Svjetskom prvenstvu. Island je na momente igrao visoki presing, na momente su se vraćali u gusti blok. A mi se tu nismo najbolje snašli. Očekivali smo takvu utakmicu, ne možemo reći da su nas iznenadili. Ali, na kraju su se u takvoj igri Islanđani bolje snašli. Ispred nas su još četiri utakmice, moramo ići jednu po jednu. Znam da su to klasične floskule, ali moramo napraviti sve kako bismo došli na Svjetsko prvenstvo. Navijači neka vjeruju u nas, mi ćemo kao i svaki put do sada pokazati karakter, pa odvest Hrvatsku gdje zaslužuje. Na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, rekao je Milan Badelj.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.