Željko Kopić: Ante Erceg bio je najbolji, Ohandza je odigrao nekoliko dobrih utakmica

Utorak, 19. prosinca 2017. 15:15 Napisao/la  Ivan Jelić

Svjestan sam da vremena previše nema i nije realna priča 'samo ti radi, sve će biti dobro'. S rezultatima ću si kupovati vrijeme, kaže trener Hajduka

Željko Kopić
Željko Kopić



Željko Kopić održao je završnu presicu na kraju polusezone, na kojoj je najprije rekao:

- Imamo dvije strane, jedna je rezultat koji je dobar, gdje smo u pet kola ostvarili 13 bodova, što je najkvalitetniji učinak u ligi. Ušli smo u polufinale Kupa i to su rezultati koji me čine zadovoljnim i ponosnim na ono što smo u kratkom periodu odradili. Što se tiče dojma, u nekim utakmicama je bilo problema, moramo to analizirati pa ćemo zajedno sa sportskim direktorom donijeti procjene. Lijepo je biti drugi, ali u kontekstu Hajduka i zahtjeva nećemo to naglasiti kao završni uspjeh. Želimo se još više primaknuti Dinamu koji je na prvom mjestu. Radim u klubu čije su ambicije naglašene, tako da drugo mjesto nije nešto što ću uokviriti, cilj mi je napraviti stepenicu prema gore u ovoj ili sljedećoj sezoni. Cijelo vrijeme naglašavam analizu kao bazu za sve ostalo. Jasnu sliku onoga kako bih volio da Hajduk izgleda igrom i rezultatom imam, koliko ćemo blizu tom idealu doći, to ćemo vidjeti, kaže Kopić.

O igračima je kazao...

- Meni je jasno i logično da su oni koji igraju zadovoljniji, a oni koji ne manje zadovoljni. Ne bih ni one koji ne igraju stavio u kontekst da nisu dovoljno dobri. Bio je fokus na ono što funkcionira i da sa što manje rotacija stabiliziramo situaciju. Nije mi primarno tko je igrao više ili manje, nego potrebe momčadi za period koji nas očekuje. Svjestan sam da bi svi voljeli da su ovdje igrači prvenstveno ponikli u Hajduku pa da su iz hrvatske priče. U Slaven Belupu sam se uvjerio da kada dovedeš igrača iz druge ili treće lige, a on protokom vremena dođe u situaciju da udovoljava zahtjeve, njegova tržišna vrijednost raste. Kad imaš i Rijeku koja je spremna platiti iznose za odštetu, što je sada u stanju i Osijek, a Dinamo ne treba ni spominjati, onda to nije jednostavno. Ako se dovode igrači  koji nemaju toliku vrijednost nego ih ideš razvijati, onda trpi rezultat. Imamo mlade igrače na koje računamo, a na nama je da napravimo situaciju kao s Vlašićem i igračima ranije, gdje je Hajduk izlaznim transferima napravio ono što je htio, smatra Kopić.

Na kojim pozicijama želi pojačanja?

- Sustav 4-3-3 je nešto što sam u velikoj većini klubova igrao i gdje se dobro osjećam. Može se iskazati napadački potencijal, što smo mi i pokazali. Ja sam s Brancom o tome i razgovarao, on ima jasnu sliku o tome što treba da bi ekipa izgledala još kvalitetnije. Isto tako želim unutar igračkog kadra imati pojedince da možemo igrati s trojicom iza. Imamo određene prvotimce koji tome mogu odgovoriti, to je kontekst kojim idemo, ali što se tiče pozicija, na svima gledamo najoptimalnije opcije.

Koliko je realno boriti se za prvo mjesto?

- Da sam se vodio samo nekakvim realnim okvirima i pokazateljima prije par godina, teško bih se stavio u kontekst trenera Hajduka. Razmišljam što je više i manje realno, idemo se baciti na glavu da napravimo najviše što možemo. Vjerujem da se iskorak može napraviti. Svjestan sam da vremena previše nema i nije realna priča 'samo ti radi, sve će biti dobro'. S rezultatima ću si kupovati vrijeme,  a ako ne uspijem, bit će mi kao i svakom drugom treneru okrenut palac dolje i tražit će se drugo rješenje. Ali ne zamaram se s tim, nego da napravimo kvalitetan temelj za ono što nas čeka u proljeće.

Traži li se vaša suglasnost kod dovođenja novih igrača?

- Stvari su jasno postavljene, ja sam sportskom direktoru rekao kako ja to vidim i što bi nam trebalo, a on gleda koji bi igrači trebali ići u kontekst tog profila koji zahtijevam.

Je li Ante Erceg najbolji igrač HNL-a?

- Ili najbolji ili pri samom vrhu. Ante je svojom kvalitetom, energijom i davanjem impulsa momčadi jako puno donio od kada sam ja ovdje. S njegovom izvedbom na individualnoj i momčadskoj razini sam prezadovoljan.

Said i Ohandza?

- Said je od prvog trenutka pokazao volju, želju i energiju da što prije uhvati momčadski zahtjev i pokaže svoju individualnu kvalitetu. Bio je kooperativan u zahtjevima ishrane i svega ostaloga, s njegovim učinkom sam zadovoljan. Ohandza je odigrao nekoliko jako dobrih utakmica, a što je najbitnije nije imao ozljeda, obojica su odigrali na jako bitnoj razini.

Je li na proljeće Kup prioritet?

- Kup je izuzetno bitan, ali ništa manje nije bitna svaka utakmica prvenstva i ono što nas čeka u sedmi i osmi mjesec. Nećemo se fokusirati samo na jedno, nego napraviti sve da se pripremimo za sve što nas čeka.

Na kraju je upitan gdje će provesti blagdane, stiže li na turnir 'Četiri kafića', čak i hoće li na Bačvicama zaigrati novogodišnji picigin...

- Za Božić ću biti s obitelji u Zagrebu, a Novu godinu ću dočekati u Splitu. O dolasku na turnir sam razmišljao, a o piciginu nisam!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.