VJEČNA LISTA STRIJELACA

Davor Šuker bolji od Cristiana Ronalda

Nedjelja, 25. ožujka 2018. 23:41 Napisao  I. V.

Šuker prema prosjeku na 6. mjestu  TOP-50

Davor Šuker bolji od Cristiana Ronalda

 Cristiano Ronaldo postigao je dva pogotka protiv Egipta, prestigao Japanca Kamamotu u poretku i s ukupno 81 pogotkom na vječnoj ljestvici strijelaca u nacionalnim dresovima zauzeo 3. mjesto.

Ispred Ronalda su lako dostižni Mađar Ferenc Puscas (84) i teško dostižni Iranac Ali Daei (109).

Ljestvice strijelaca slažu se prema ukupnom broju pogodaka, ali realnija sposobnost strijelaca dobiva se prosjekom postignutih pogodaka po utakmici.

Svaka lista bila bi još realnija kada bi se mogao izračunati težinski koeficijent, nije isto zabijati za Iran ili Japan u azijskom ili za Porugal u europskom nogometu.

Prema prosjeku Ronaldo nije u vrhu vječne ljestvice.

Portugalac je 81 pogodak postigao u 148 utakmica, s prosjekom od 0,5 pogodaka po utakmici nije ni među dvadesetak najučinkovitijih strijelaca u TOP-50.

Najbolji strijelci u samom su vrhu i prema prosjeku, Kamamoto je ostvario najbolji prosjek na vječnoj ljestvici od 0,95, Pucas od 94, Ali Daei od 0,73 pogodaka po utakmici.

Vodeći na vječnoj ljestvici Ali Daei, koji je u karijeri nosio dresove Bayerna i Herthe, postigao je 109 pogodaka iako je za svoju reprezentaciju odigrao samo jednu utakmicu više od Ronalda.

Da bi Ronaldo s ovakvim prosjekom dostigao vodećeg Al Daeija morao bi odigrati 202 utakmice za Portugal, nije baš realno očekivati da će 33-godišnji Ronaldo odigrati još 54 utakmica za reprezentaciju.

U poretku najboljih strijelaca svih vremena Davor Šuker s 45 pogodaka nalazi se na 48. mjestu.

Međutim, kada se Šukerov učinak mjeri prosjekom, onda najbolji strijelac hrvatske reprezentacije svih vremena s prosjekom 0,65 pogodaka po utakmici zauzima daleko bolju poziciju od Ronalda.

Preciznije, Šuker prema prosjeku dijeli visoko 6. mjesto na vječnoj ljestvici TOP-50 najboljih strijelaca.

Šuker ima isti prosjek kao Ali Ashfaq (postigao 52 pogotka u 72 utakmice za egzotične Maldive), koji nikada nije igrao ozbiljan nogomet.

Bolji prosjek od Šukera imaju samo Goldfrey (Zambija) 0,71, Ali Daei (Iran) 0,73, Pele (Brazil) 0,84, Puskas (Mađarska) 0,94 i Kamamoto (Japan) 0,95.

Na spomenutoj listi samo su Pele i Puskas u povijesti nogometa značili više od Šukera.

Treba posebno istaknuti da je Šuker bio hendikepiran u odnosu na konkurente, jer je imao 23 godine kada je Hrvatska stekla samostalnost. Recimo, Ronaldo je za Portugal debitirao s 18 godina...

Iako je bio u sastavu reprezentacije na SP 1990 u Italiji, mladi Šuker odigrao je samo dvije utakmice za Jugoslaviju što dovoljno govori o kvaliteti nogometa u bivšoj državi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.