SIGURNOST NA STADIONIMA

Rijeka platila najviše kazni u Europi

Srijeda, 07. veljače 2018. 23:07 Napisao/la  SC

Hajduk prema kaznama uvjerljivo prednjači u HNL-u

Jesu li kavezi jedino rješenje?
Jesu li kavezi jedino rješenje? Foto: Lario Tus

 U Sisku se održava 4. Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama.

Tijekom rasprava na različite teme vezane za sigurnost izneseni su podaci o kaznama klubovima.

Rijeka je ove sezone zbog događanja navijača platila najviše kazni od četiri hrvatska kluba koji su igrali europske utakmice, dok u HNL-u uvjerljivo prednjači Hajduk.

U HNL-u je pokrenuto 70 disciplinskih postupaka pri čemu su tri najzastupljenija razloga bila uporaba pirotehničkih sredstava, govor mržnje (rasna diskriminacija) i kršenje propozicija.

UEFA povrh toga kažnjava i zbog blokiranih prolaza, neovlaštenih predstavnika medija, bacanja predmeta, drugih nereda među gledateljima, ulaska gledatelja u teren, nanošenja štete, korištenja laserskog pokazivača i odugovlačenja nastavka igre od strane sakupljača lopti...

Očekivano, najveći broj protupravnih ponašanja zabilježen je na utakmicama klubova koji imaju organizirane navijačke skupine: Hajduk (Torcida), Dinamo (Bad Blue Boys), Rijeka (Armada), Osijek (Kohorta) i Istra 1961 (Demoni).

Raste broj novih članova skupina i maloljetnih osoba, često mlađih i od 16 godina, a protupravna ponašanja nastavljaju se i van nogometnih stadiona.

Primjetni su prodor kriminalnih čimbenika u navijačke skupine i sve češći slučajevi u kojima su istaknutiji ili deklarirani pripadnici navijačkih skupina počinitelji klasičnih kaznenih djela.

- Svjesni smo da stvari još uvijek nisu blizu razine koju priželjkujemo bez obzira na pohvale koje dolaze iz redova Uefe i MUP-a. Huliganizam se ne može opravdati nekakvim "romantičnim idejama", njemu nema mjesta na stadionima. HNS ne može riješiti sam takve probleme, potrebne su poluge vlasti koje pokazuju sve više razumijevanja za to. Naslovnice trebaju pripadati igračima, a ne huliganima, rekao je izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Evo kazni:

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.