KAPETAN NA SUDU

Modrić optužen za davanje lažnog iskaza

Petak, 02. ožujka 2018. 15:34 Napisao/la  SC

Sporno svjedočenje u suđenju Mamiću

Luka Modrić
Luka Modrić

 Državno odvjetništvo u Osijeku je pred Općinskim sudom u Osijeku podignulo je optužnicu protiv Luke Modrića zbog počinjenja kaznenog djela davanja lažnog iskaza u procesu protiv Zdravka Mamića, njegove obitelji i suradnika zbog izvlačenja novca iz Dinama putem transfera igrača te poreznu prijevaru.

Modrić je u lipnju 2017. pred osječkim sudom govorio o podjeli obeštećenja od svog transfera iz Dinama u Tottenham 2007., poslovnim i građanskim konekcijama i ugovorima sa Zdravkom Mamićem te predavanju svog dijela odštete na ruke obitelji Mamić.

Godinu dan kasnije, tijekom svjedočenja na osječkom sudu, Modrić je neke izjave promijenio i nije se više sjećao ničega kompromitirajućega za optužene.

Sporan je bio Modrićev transfer u Tottenham. Temeljem aneksa ugovora Modriću je na ime transfera isplaćeno 67 milijuna kuna, 52 milijuna kuna dao je Mamiću temeljem njihova građanskog ugovora.

- Mislio sam da je riječ o podjeli novca između Mamića i mene temeljem građanskog ugovora kojeg smo imali, a ne o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i mene. Ispričavam se. Bio sam dugo u Uskoku i vjerojatno sam pogriješio. U vrijeme kada sam s Mamićem razgovarao nije postojao pisani ugovor između Mamića i mene, kazao je Modrić tijekom svjedočenja.

Državo tužiteljstvo smatra da je Modrić aneks ugovora potpisao naknadno što je bivši igrač Dinama negirao tijekom svjedočenja:

- Možda je drugi datum zato što, kada sam odlazio iz Dinama, novac je prema ranijem aneksu trebao ići u inozemstvo, a kako tada nisam imao otvoren inozemni račun, ja sam inzistirao da taj novac ide u Hrvatsku pa je zbog toga potpisan taj aneks, pojasnio je Modrić razliku između aneksa potpisanog 2008. i 2004. godine.

Prema navodima državnog odvjetništva, Dinamo na transfer platio 14 milijuna kuna poreza i prireza pa je sveukupno oštećen za oko 80 milijuna.

Skupština Dinama jednoglasno je u četvtak donijela odluku da klub nije oštećen.

Za ovo kazneno djelo predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.