RIJEKA - LOKOMOTIVA Matjaž Kek: Najlakše je pričati, meni nitko ništa nije darovao!

Četvrtak, 11. veljače 2016. 13:18 Napisao  Patrik Mršnik

Što nam vrijede  pobjede nad Hajdukom, Dinamom i Splitom ako kasnije na  klubovima iz donjeg dijela ljestvice prospemo bodove, kaže Kek

U petak od 18 sati Rijeka i Lokomotiva će na Rujevici otvoriti proljetni dio natjecanja u MAXtv Prvoj ligi. U povodu novog početka pred novinare su izašli trener Matjaž Kek i stoper Miral Samardžić. Eventualnom bi pobjedom bijela momčad barem privremeno ponovo zasjela na vodeće mjesto prvenstva, ali zagrebački sastav ne predstavlja lak zadatak. Želja je pred ispunjenim tribinama ostvariti novi dobar rezultat. Iz kluba pozivaju navijače da se odjeveni u majice i šalove najdražeg kluba zapute na Rujevicu i budu dvanaesti igrač momčadi Rijeke.

Samardžić: Sto posto po titulu!
- Uoči nastavka sezone mogu reći da je momčad koncentrirana sto posto na to da se krene po titulu prvaka. Ovo je možda sad jedina prilika za neke igrače da je osvoje, uvjeren sam da će svatko od nas dati sto i dvadeset posto da se osvoji novi trofej. Ići ćemo 'na glavu' pa ćemo vidjeti što ćemo polučiti, kazao je Miral Samardžić.

- Svaki ulazak u novu priču nakon odrađenih priprema donosi neke svoje upitnike, uvijek je teško govoriti u kakvom smo stanju. Sada je jedina razlika u tome što smo kroz cijeli pripremni period zaista imali dobre uvjete za rad, unatoč svim ovim kišama zadnjih dana moglo se normalno trenirati. Naš je cilj otvoriti proljetni dio pobjedom, iako znamo kakva nam ekipa dolazi, Lokomotiva je jedan spoj iskustva i mladosti, kaže trener Kek.

Neće strateg Riječana na raspolaganju imati već poduže odsutne Leškovića i Vešovića, Ristovski ne može igrati zbog akumuliranih žutih kartona, a otpali su Kajević i pričuvni vratar Prskalo.

Važno je igrati kontroliranu utakmicu, biti na razini što se trke i energije općenito tiče, ali i ne podljeći atmosferi.

- Dolazi nam protivnik koji je kvalitetan, protivnik koji ima dobar status i iz dana u dan također sve bolje uvjete. Imaju iskusne i dobre igrače poput Leke, Andrijaševića i Pamića uz pregršt mladih igrača, a svi zajedno mogu igrati u bilo kojem klubu naše lige. Respektiramo ih, iako ih se prikazuje kroz sjenu 'velikog brata'. Znamo da i oni dobro rade, kaže Kek.

Problemi su kod sastavljanja ekipe za utakmicu. Rijeku su potresle ozljede Vešovića i Leškovića, bila je u svlačionici prisutna i viroza... Nakon priprema u Dubaiju sa završetkom na domaćim travnjacima nije pošlo po dobrome...

- Rekao sam već da je to sve skupa kod nas uobičajeno. Posljednje dvije pripremne utakmice nismo mogli igrati u punom sastavu, što može biti dobro jer su priliku dobili i neki igrači koji možda nisu u prvom planu. Ulazimo u nastavak prvenstva s četiri-pet novih imena, još će ih toliko nastupiti zbog problema s ozljedama - netko će iskočiti i napraviti razliku! Rekao sam već da su igrači jako motivirani, da su pripremni period odradili s puno želje, vidjet ćemo kako će sve zajedno izgledati na terenu, kaže Kek.

Najnovija imena u bijeloj svlačionici (Matei, Mejač) tek treba očekivati u punoj formi kroz nekoliko kola. Dok se oni ne dovedu u punu formu, postoje igrači koji će također odigrati kvalitetno i nametnuti se treneru u prvi plan.

- Govorimo samo o jednoj utakmici! Normalno je da je igračima potrebno neko vrijeme za adaptaciju, ali ja sam zadovoljan dosad viđenim. Imali smo dosta problema u zadnjih deset dana, ali imaju ih i drugi klubovi. Postoje igrači koji uvijek iskoče i naprave razliku, da li pogotkom ili dobrim učinkom u veznoj liniji. Ono što je dobro jest da konačno kreću natjecateljske utakmice, sve ovo uigravanje do sada nije bilo na toj razini, kaže Kek.

Teško je bilo kome ovih dana pogoditi sastav s kojim će Rijeka istrčati u prvo proljetno kolo. Prvi je problem na desnom beku - Ristovski je pod kartonima, Mejač je tek stigao iz Maribora. Slovenski iskusnik mogao bi debitirati...

- Ne bih govorio o sastavu, imali smo puno problema. Morao sam puno toga mijenjati u odnosu na neke svoje nacrte. Vidjet ćemo, imam još dvije-tri dvojbe u glavi. Svi su u konkurenciji osim onih koji su ozlijeđeni ili kartonirani. Ovako, kada se ne znaju sastavi je možda i zanimljivije, posebice na Rujevici koja je u odnosu na Kantridu malo zatvorenijeg tipa, doći ćete na treninge s dalekozorima pa ćete vidjeti koga se uigrava, našalio se Kek s novinarskim nagađanjima po pitanju prve jedanaestorice.

Lokomotiva je prva od utakmica u nizu koja bi mnogo toga mogla odlučiti po pitanju pogleda na ljestvicu. Trener Riječana slaže se da su naredne utakmice važne, ali i dodaje onu poznatu da se mrtvi broje na kraju...

- Petnaest rundi je do kraja, moramo se koncentrirati na svaku sljedeću utakmicu. Što nam vrijede sve pobjede nad Hajdukom, Dinamom i Splitom ako kasnije na ovim klubovima iz donjeg dijela ljestvice prospemo bodove. Igrači moraju biti svjesni da se od njih uvijek, u svakoj sekundi utakmice i treninga traži maksimalan pristup, veli Kek.

Rijeka se plasirala u polufinale Kupa, ždrijeb je u ponedjeljak, a trener je kazao kako sada uopće ne razmišlja o tome pa ni želje za suparnikom nema.

- Kup je sada stvar kojom se najmanje bavim. Svi mi imamo neke svoje želje, ali i sve naše protivnike se nešto pita. Mi smo sada izgradili jedan odnos koji je pošten i temeljen na nekoj zdravoj komunikaciji. Sve ove okolne priče dobre su za novine, sada kreću i te 'nogometne ćakule'. Maškare su završile, evo sada nogometa! - kazao je Kek.

Na kraju izlaganja osvrnuo se trener Riječana i na izjavu kolege s Lokomotivine klupe Sretena Ćuka. On je kazao kako Kek ima taj luksuz da može prodati igrača ako s njime ne izgradi dobar odnos, a da je Lokomotiva osuđena na igranje s onim što ima bez nekih značajnijih promjena u kadru.

- Svakome je najlakše pričati! Zašto se trener Lokomotive nije doveo u moju situaciju? Pa nitko meni ništa nije poklonio, mislim da smo se do ovoga doveli konkretnim i kontinuiranim radom. Ja za svakog svog protivnika imam respekt i sve ih smatram jednako izazovnim suparnicima, tako i trenera Lokomotive, kaže Kek.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.