RIJEKA - ISTRA 1961 Matjaž Kek: U utakmicama hrvatskih klubova vidjelo se koliko HNL vrijedi

Petak, 28. srpnja 2017. 21:27 Napisao/la  SC

Naročite me veseli kako je Osijek izgledao u Eindhovenu. Tamo sam igrao s Mariborom i znam da je Osijek ostvario veliki rezultat. Čestitam, rekao je Kek


Nogometaši Rijeke u subotu (21) protiv Istre igraju na Rujevici, koja otvara sjevernu tribinu:

- Veseli nas da je tribina gotova! Znamo da će protiv Salzburga biti puna, voljeli bismo da bude puna i protiv Istre. Ne bih dijelo utakmice u HNL-u od utakmice protiv Salzburga, mislim da je HNL isto tako vrijedan, što se vidjelo u utakmicama hrvatskih klubova u srijedu i četvrtak. Mene to kao trenera koji radi u HNL-u izuzetno veseli. Naročite me veseli kako je Osijek izgledao u Eindhovenu. Tamo sam igrao s Mariborom i znam da je Osijek ostvario veliki rezultat. Čestitam, rekao je trener Rijeke Matjaž Kek.

Europske utakmice ipak se igraju u drugačijem ozračju od utakmica u HNL-u:

- Već sama riječ derbi znači da utakmica protiv Istre donosi puno tenzija i emocija. Jasno je da je naš cilj da dobijemo utakmicu, igramo protiv protivnika koji se konsolidirao i odigrao dvije dobre utakmice u prvenstvu. Istra je u prvim utakmicama dobro izgledala prema naprijed, otraga imaju rutinere koji dugo igraju. Normalno da ih Rijeka posebno motivira, ali ja mislim da je to dobro. Podržavam projekt moćnog susjedskog derbija, jer onda nemaš potrebe puno govoriti da bi motivirao igrače.  Naša je jedina misao kako doći do bodova. Stanje u momčadi je dobro, nema ozlijeđenih igrača, ovo je razdoblje u kojemu se vidi širina kluba. U europskom ritmu činimo sve da bismo odigrali dobru utakmicu, kaže Kek.

U ovom trenutku sezone posebno je važno održavati visoki tonus igrača, što u prijevodu znači da igrači moraju stalno igrati na gornjoj psihofizičkoj granici. Ne valja ako zakaže fizika ili psiha:

- U Salzburgu sam čak u jednom trenutku razmišljao da je problem fizika, ali kada sam još jednom sve pogledao, uvidio sam da je problem bila psiha. Brzo smo dobili pogodak u drugom poluvremenu, što nas je izbacilo iz ritma. Na kraju krajeva, u zadnjih dsetak minuta mi smo više trčali, što znači da je problem bio u glavama. To su stvari na koje se igrači moraju naučiti, svi bismo mi voljeli igrati u Europi, ali u Europi se ne može drugačije nego takvim ritmom i načinom života. Koliko god se mi potrošili u utakmici protiv Salzburga, rekao sam da igramo derbi protiv Istre. Ta je utakmica jako važna našim navijačima, igramo protiv protivnika koji nam zna zadati puno posla. Sve je to na jednoj strani, s druge strane je naša želja da nastavimo pozitivnim rezultatima u prvenstvu. Naš cilj je doći do novih bodova uz respekt i poštovanje prema protivniku, naglašava Kek.

Promjene u momčadi nameću se kao nužnost:

- Ja razmišljam samo o Istri, igrat će oni igrači za koje mislim da su najbolji u datom trenutku. Četiri dana su do utakmice protiv Salzburga, pričao sam s igračima, svjesni su činjenice da su nešto napravili  ako  su došli do  ovakvog  ritma utakmica. Ne smije im sada biti teško, moraju to prihvatiti kao normalno. Jasno je  da naš roster dozoljava neka druga razmišljanja. Igrači moraju biti svjesni da moraju iskoristiti šansu, kaže Kek.

Matej Jelić u Salzburgu je debitirao, igrao je svega nekoliko minuta:

- Nije još spreman. Može dobiti određenu minutažu, ali se vidi da je promijenio klub, da neko vrijeme zbog ozljede nije trenirao. Uz njega priliku čekaju još neki igrači, koji se ne smiju bojati pogreške. Razumijem da Jeliću nije bilo jednostavno doći u drugi klub gdje je zatekao drugačiji karakter momčadi, govori Kek.

Simon Sluga ostaje jedinica:

- Prskalo prvo mora ozdraviti i postati spreman, Sluga je primjer pozitivne reakcije igrača. Prošle sezone to je bio Mišić, koji se pojavio niotkuda i postao važan igač. Ove sezone tako je počeo Sluga, koji nema nikakav pritisak. Njegovo je samo da sve pruži od sebe i sve će bit OK. Konkurencija je nešto najbolje što se može dogoditi treneru, zaključuje Kek.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.