KNS HNS-a smatra da je sudac trebao prekinuti utakmicu u Velikoj Gorici

Srijeda, 14. veljače 2024. 20:11 Napisao/la  SC

Kad je u pitanju kažnjivo igranje rukom, čak smo i mi ponekad podijeljeni kod donošenja stava, kaže Bruno Marić

KNS HNS-a smatra da je sudac trebao prekinuti utakmicu u Velikoj Gorici
Foto: HNK Rijeka/Facebook

HNS je objavio sljedeću obavijest:

Slijedom odluke Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza o redovitim objavama tumačenja i interpretacije pojedinih situacija s utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige, objavljujemo sudačke analize odgođenog četvrtog, odnosno 21. i 22. kola SuperSport HNL-a.

GORICA - RIJEKA

Sudac: Duje Strukan. Pomoćni suci: Alen Jakšić i Vice Vidović. VAR sudac: Mario Zebec.

KNS HNS-a smatra da je sudac utakmice nakon prvog dijela istu trebao prekinuti. Naime, poslije velikih oborina koje su započele nakon početka utakmice, teren za igru nije bio u stanju koje je preporučljivo za odigravanje nogometne utakmice. Nastavak utakmice trebao se odigrati kada za to bude nogometnih uvjeta. Također napominjemo da je analiza incidenata na utakmici bila iznimno otežana pa stoga moramo imati razumijevanja da je sucu utakmice bilo ponekad gotovo nemoguće donijeti točnu odluku.

45. minuta: Incident u kojem igrač Gorice, nakon što je odigrao loptu, nesmotrenim startom (đonom) starta na nogu suparnika. Dobro pozicionirani sudac, u teškim uvjetima na terenu, potpuno smanjene vidljivosti, nije prepoznao ozbiljnost incidenta te je VAR intervencijom pozvan na OFR. Nakon pregleda snimke sudac mijenja svoju prvotnu odluku i ispravno dosuđuje kazneni udarac i opominje braniča. U ovakvim situacijama očekujemo da sudac na terenu za igru donese odluku, a ne uz VAR intervenciju i pregled snimke. Napominjemo kako je KNS HNS-a u svojoj analizi bila gotovo onemogućena egzaktno analizirati predmetni incident.

64. minuta: Incident u kojem igrač Gorice kasni u duel na loptu koja dugo putuje s velike distance (iz ubacivanja). Iako je lopta u letu okrznula napadača Rijeke u skoku, nije značajno promijenila smjer, već je nastavila kretnju i pogodila u ruku obrambenog igrača koji je preuzeo rizik i ispružio ruku u neprirodan položaj. Sudac je trebao u terenu donijeti odluku o kaznenom udarcu, ali, s obzirom na to da je propustio prepoznati incident, VAR se opravdano uključio i pozvao suca na OFR. Nakon pregleda snimke, sudac ispravno donosi odluku o kaznenom udarcu.

Ovdje je važno napomenuti da je temeljno razmatranje uz pokret ruke prema lopti, dugu putanju lopte i činjenica da je lopta nastavila smjer kojim je išla. Naime, kod “odbijanaca“ na maloj distanci, najvažnije je da li lopta nastavlja u istom smjeru. S obzirom na to da je u ovom slučaju lopta samo okrznuta od strane napadača i da je nastavila smjer, a branič preuzeo rizik da ide rukom prema lopti jer je kasnio u duel, jedina ispravna odluka je kazneni udarac. Kada lopta značajno promijeni smjer nakon “odbijanca“ s male distance onda nema kažnjive ruke.

- Kad je u pitanju kažnjivo igranje rukom, kazneni udarci često izazivaju prijepore, različite stavove. To je točno. I kod nas je također to slučaj, kao i u cijelom svijetu. KNS HNS-a donosi stav zajednički. Čak smo i mi ponekad podijeljeni kod donošenja stava. Suci također. Naravno, mi se ponekad i konzultiramo sa sucima i VAR sucima koji sude na najvećim svjetskim utakmicama i oni su ponekad podijeljeni u razmišljanjima. Ne samo na temu kažnjive ruke, već i nekih drugih incidenata. I oni su podijeljeni, ali to ne znači da ako netko misli drugačije, nema baš ni u čemu pravo. Temeljni zahtjev koji stavljamo pred sebe je uniformiranost i dosljednost u odlukama. Nekad uspijevamo više, nekad manje. Realno, hrvatski suci su na visokoj razini uniformiranosti, ali i kvaliteti suđenja. Kao što je klubovima koji se natječu za titulu, trofej HNK-a ili bilo koju drugu poziciju u natjecanju izazovno, izazovno je i našim sucima i Komisiji. Međutim, visoka razina kvalitete suđenja i pošten i predan pristup svakoj utakmici, bez favoriziranja bilo koga naš je sveti cilj!, rekao je ispred Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza njezin predsjednik Bruno Marić.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.