INTER - RIJEKA Matjaž Kek: Vidjet ćemo je li nam Sveti Nikola poslao darove nešto ranije!

Četvrtak, 03. prosinca 2015. 10:50 Napisao  Patrik Mršnik

 Ja se ne skrivam  ni iza čega i ništa ne krijem, znamo da sa sucima nismo imali sreće prošle sezone, kaže Kek 

Pred nogometašima Rijeke novo je prvenstveno gostovanje. Osiječkih 1:1 uz pogodak iz kaznenog udarca kojeg su primili u posljednjim trenucima susreta već je zaboravljeno. Kao melem na ranu stigao je rani pogodak Marina Tomasova proteklog vikenda protiv Istre 1961. Puljani su nanjušili možebitnost ostvarivanja proklasnog iznenađenja, no i oni su s Rujevice na kraju morali otići pognutih glava. Kulisa se već u petak od 18 sati seli u Zaprešić, na otvaranje nove, devetnaeste ovosezonske prvoligaške stranice.

Tomasov u konkurenciji
Među igračima koji su pod ozljedom, samim time i pod upitnikom za utakmicu u Zaprešiću nije Marin Tomasov. Krilni ofanzivac riječkog sastava trenirao je u srijedu navečer, a nakon treninga nije osjetio nikakve posljedice pa bi trebao biti spreman za susret u petak. Lista igrača pod upitnikom je velika, nije o imenima htio govoriti Matjaž Kek.

- Idemo u goste ekipi koja je ove sezone i skupljenim bodovima, ali i igrom pokazala da zaslužuje igrati u prvoj ligi. Na kraju krajeva, Inter nismo uspjeli pobijediti u oba dosadašnja ogleda u ovoj sezoni, to je jedno gostovanje na kojem nas čekaju dobri uvjeti za igru budući da je teren očuvan za utakmicu. Odlazimo u Zaprešić sa željom da ostanemo na mjestu na kojem smo trenutno. Bit će uzbudljivo, obje se ekipe žele nadigravati, rekao je trener Riječana Matjaž Kek.

Njegov sastav će biti nešto drugačiji u odnosu na prethodne utakmice. U svlačionici je prisutno dosta 'slučajeva' po pitanju ozljeda, a zanimljivo, niti jedan s akumuliranim kartonima. Ozljede će izdiktirati sastav za utakmicu, no Kek vjeruje u širinu kadra, kao i u njegovu kvalitetu.

- Prvi puta dolazimo u takvu situaciju da će liječnička služba imati nešto veći udio u odlučivanju tko će igrati u jednoj utakmici. Neću govoriti o imenima, ali sada su to ozbiljni problemi. Doći će do znatnih promjena zbog ozljeda koje su nas napale, ali kadar je dovoljno širok i kvalitetan da sve to skupa nadoknadi, kaže Kek.

Slovenski je strateg na klupi Rijeke u uvodu obraćanja medijima spomenuo da je teren u Zaprešiću očuvan. Novinarsko pitanje, odnosno subjektivno tumačenje bilo je - je li to bilo ironično rečeno, s obzirom na stanje travnjaka u Osijeku?

- Ne, nisam to rekao ironično! Drago mi je da je teren očuvan, inače bi nam bilo puno teže za igrati, kazao je Kek.

Nije htio trener nogometaša Rijeke komentirati situacije koje se postavljaju prije utakmice. U jednoj je trener Intera Samir Toplak izjavio kako je Rijeka također tražila odgodu kup-susreta s Lokomotivom.

- Ne znam što je njihov trener izjavio, niti to želim komentirati. To je jedna druga priča koja nema veze s ovom utakmicom. Na kraju krajeva, mi smo željeli igrati utakmicu u ovom tjednu, ali to nije bilo tehnički izvedivo. Mislim da je glupo da to sada bilo kome idem objašnavati, veli Kek.

Druga je pak situacija vezana uz 'čovjeka u crnom'. Sudi Mario Zebec, djeljitelj pravde na uzvratnom susretu polufinala Kupa protiv Dinama prošle sezone. Trener Rijeke ne želi o sucima pričati prije utakmice.

- Rekao sam već nakon utakmice protiv Osijeka što mislim o tome svemu. Ja prvenstveno moram razmišljati o nama i o problemima unutar svoje ekipe. Netko od vas je napisao da mi je čovjek koji je za to odgovoran poslao Zebeca i Brunu Marića - suce s kojima prošle sezone nismo imali previše sreće. Meni poslao? Pa nisam samo ja HNK Rijeka! Postoji niz ljudi u ovome klubu, od onih koji ga financiraju preko uprave, igrača i trenera te ostale radne zajednice. Prije svega, tu su i naši navijači. Ako je sada sve zajedno došlo na neke osobne obračune, ne znam kako bih gledao na to. Ne želim razmišljati o sucima prije utakmice, najbitnije mi je da se na utakmici ostvari dobar rezultat i da sve prođe u redu, kaže Kek.

Poentiranje je Kek ostavio za sam kraj balade o sucima.

- Meni je u jednu ruku i drago zbog činjenice da se za naše utakmice delegiraju takvi suci. Sada će se vidjeti hoće li nam Sveti Nikola poslati darove dva dana ranije! Ja se ne skrivam  ni iza čega i ništa ne krijem, znamo da s njima nismo imali sreće prošle sezone. Ipak, opet se govori da su to naši ponajbolji suci i ja u to želim vjerovati. Siguran sam da će se oni potvrditi na terenu sa svojim kvalitetnim tumačenjem nogometnih pravila. Jer, za mene to nisu suci već upravo tumači nogometnih pravila. Mogu ih protumačiti jednom na jedan, drugi puta na drugi način, kako oni žele, kazao je Kek.

Nakon priča koje su neizravno vezane za ogled u Zaprešiću valjalo se podsjetiti dva ovosezonska Rijekina remija protiv Intera u susretima bez pogodaka. U redovima Intera se hrabre činjenicom da ih Rijeka još nije pobijedila.

- To je njihovo pravo. Istina je da smo mi primjerice u prvoj utakmici imali promašen jedaanesterac i pogođenu stativu, ali i oni su imali dvije-tri jako dobre prilike za pogodak. Mi moramo podignuti kvalitetu naše igre, a to ćemo sada morati učiniti uz asistenciju lječničke službe. Polusezona se bliži kraju, želimo ostati na vrhu do kojeg smo došli svojom mukom i svojim radom. Moramo skupljati bodove, jedino to je važno, kaže Kek.

Neće susret u Zaprešiću biti ništa drugačiji od onog u Osijeku prije dva tjedna. Po pitanju agresivnosti suparnika, njegove želje za nadigravanjem...

- Sada se već ustalio jedan način igranja naših protivnika kontra nas. Mi moramo biti bolji nego na otvaranju u Zaprešiću, moramo biti bolji nego sada u Osijeku. Koncentrirati se moramo na igru i rezultat, a ne na stvari koje se događaju izvan terena. U njima ionako ne možemo napraviti ništa, primaran zadatak, moja obveza i način razmišljanja su koncentrirati igrače na stvari na terenu, rekao je Kek.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.