Grupacija Baskonia-Alaves napokon javno predstavila planove za Istru 1961

Ponedjeljak, 02. srpnja 2018. 18:54 Napisao/la  SC

Sve ovakve internacionalne grupacije posluju prema istom principu, prema sličnom poslovnom obrascu svoju grupaciju Zdravko Mamić složio u hrvatskom nogometu (Dinamo, Lokomotiva, Dinamo II)

Predstavljanje novih vlasnika
Predstavljanje novih vlasnika Foto: istrasport.eu

 Konačno su se ukazali predstavnici Grupacije Baskonia-Alaves, novog vlasnika Istre 1961.

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak novi vlasnici istarskog kluba u nazočnosti gradonačelnika Borisa Miletića predstavili su planove vezane za pulski klub.

- Idući koraci usmjereni su na financijskoj i sportskoj stabilizaciji kluba. Predstoji nam riješiti nekoliko tekućih dugova koji su stvoreni za vrijeme bivših vlasnika a konačni cilj naše Grupacije je od NK Istre 1961 stvoriti stabilnog prvoligaškog kluba, rekao je novi predsjednik kluba Branko Devide Vincenti koji se zahvalio Danku Končaru na pozajmnici koja je spasila klub tijekom borbe za ostanak u ligi i financijski opstanak.

Naglasio je novi predsjednik da će godišnji proračun pulskog kluba iznositi oko dva milijuna eura, što je dovoljno za podmirivanje elementarnih troškova prosječnog prvoligaša.

Novi direktor pulskog prvoligaša Mikel Lauzurica Evolet istaknuo je da je grupacija svojedobno preuzela Alaves s dugom od 21 milijun eura, a danas je Alaves stabilni španjolski prvoligaš.

- U cijeloj priči vidim veliku sličnost između Baskije i Istre što me kao Baska jako veseli, poručio je Evolet.

- Ciljevi Grada Pule su jasni, oni se odnose na ulaganje u sportsku infrastrukturu ali i u omladinski sport. Sredstva poreznih obveznika ne mogu biti oslonac za profesionalne sportaše i klubova, i zato je grad do sada podržavao omladinski pogon i to će činiti i ubuduće, rekao je gradonačelnik Miletić.

- Svima treba biti jasno kakve se mogućnosti otvaraju za stabilizaciju našeg kluba, s obzirom da Istru 1961 su preuzeli ljudi koji su na čelu jednog košarkaškog euroligaša i jednog člana ponajbolje lige u nogometnom svijetu, španjolske La Lige, kazao je bivši izvršni direktor kluba Darko Podnar koji je vodio pregovore u ime i za račun bivšeg vlasnika.

Na konferenciji je održana prezentacija operativne strukture BAL sistema koji sada kontrolira većinske pakete četiri kluba: Alavesa, francuskog Sochauxa, finskog JS Herculea i Istre 1961.

Sve ovakve internacionalne grupacije posluju prema istom principu, matičnom klubu (Alaves) sestrinski klubovi puno manje platežne moći (Sochaux, Hercules, Istra 1961) služe kao ekspoziture za dopunsku selekciju igrača i trenera.

Prema sličnom poslovnom principu svoju grupaciju Zdravko Mamić posložio je u hrvatskom nogometu (Dinamo, Lokomotiva, Dinamo II).

Pulski klub dobio je trećeg stranog vlasnika nakon Rusa Mihaila Ščeglova i Američke grupacije RMI.

Koliko su Baski platili Michaelu Gloveru nije poznato.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.