NIKOLA JURČEVIĆ

Bilić je rekao da bi i on prihvatio izazov

Utorak, 13. ožujka 2018. 15:01 Napisao/la  SC

Imam nevjerojatno iskustvo, kaže  Jurčević

Nikola Jurčević
Nikola Jurčević Foto: www.gnkdinamo

 

Nikola Jurčević službeno je u Maksimiru predstavljen kao novi trener Dinama, pred novinare je izašao nakon što je odradio prvi trening:

- Za mene je ovo poseban trenutak, nakon toliko godina sam se kao trener vratio u Maksimir. Zahvaljujem klubu na povjerenju, a moram se osvrnuti i reći kako je bivši trener Cvitanović napravio veliki posao, no dva-tri zadnja poraza dovela su nas do ove situacije. Pun sam elena i energije, imam svoje želje i ambicije. Najvažniji su igrači, njima treba vratiti samopouzdanje, oni su pod psiholškim pritiskom. Imao sam dvije opcije: nastavak suradnje sa Slavenom Bilićem, ali i ulazak u samostalni trenerski posao. No, to u slučaju samo ako stigne prava prilika. Kada me zvao Dinamo, više nije bilo dileme, to je prilika koja se ne propušta. U posao ulazim punog srca, siguran da ćemo napraviti dobar posao, kazao je Jurčević koji se konzultirao s Bilićem:

- Imamo sjajan odnos, naša je suradnja bila nevjerojatno dobra, čak bih rekao bratska u posljednjih 10-ak godina. U meni je tinjala želja za samostalnim radom, Bilić to shvaća. Čuli smo se, naravno da sam ga obavijestio kada je sve to postalo konkretno. Reagirao je fantastično, bio je pun razumijevanja, pa rekao da bi i on u mojoj situaciji prihvatio taj izazov. Sretan je zbog mene, zaželio mi je sve najbolje. Putevi su nam se razišli, pa bi bilo deplasirano trčati za njim u slučaju nove ponude. Sve moje misli i ideje usmjerene su prema Dinamu, morate znati da je ovo za mene životna prilika da se vratim na nogometnu scenu kao prvi trener. Iza sebe imam nevjerojatno iskustvo, radio sam u hrvatskoj reprezentaciji, prošao ruski, turski i engleski nogomet, pa vjerujem da sam spreman za ovaj izazov. Godinama sam bio vrlo važan čovjek u timu Slavena Bilića, tu sam imao veliku ulogu. Vodio sam treninge, radio analize, no zadnja je uvijek bila Slavenova. Tako ću i ja ovdje imati svoj stožer, ljude s kojima ću pričati i razgovarati, no kompletnu ću odgovornost preuzimati ja. Sa mnom ostaje dio stožera (Marić, Čavlina) koji je i prije bio u Dinamovom pogonu, za kondicijski dio bit će zaduženi Miljenko Rak i Leo Sovina, a postoji mogućnost da se još dodatno kompletiramo, rekao je Jurčević.

Dolazak iz Premierlige je šokantan što se tiče uvjeta:

- Godinama sam bio vani, prošao Moskvu, Istanbul i London, no nikada nisam izgubio vezu s Hrvatskom. Sve sam pratio preko interneta, pratio hrvatski nogomet, čitao naše medije. Dobro sam upoznat sa svime u našem nogometu, nisam ovdje pao s Marsa. Svjestan sam razlike u kompletnom ambijentu, načinu ponašanja, ali poznajem okruženje i brzo ću se na to prešaltati. Svaka promjena trenera donosi promjene, a ovi igrači imaju kvalitetu, oni nisu zaboravili igrati. U kratkoročnom smislu želim da se opustimo, pobijedimo Rudeš, ali tu odigramo pravu utakmicu. Onda dolazi reprezentativna pauza, tu ćemo se moći dodatno posložiti i uhodati. Dugoročno? Želimo dvostruku krunu, do ljeta vidjeti na kojim smo pozicijama deficitarni, a onda se plasirati barem u Europsku ligu. Nema puno vremena, ali smo svjesni svog zadatka. Igrački kadar Dinama je posložen na način da možemo igrati jedan ili dva sustava igre, to neće biti presudno. Već kako će igrači reagirati, hoće li biti dovoljno agresivni. Veliki problem nam je što nemamo dovoljno gledatelja, pa ih sve pozivam da se vrate na stadion pogotovo kada bude ljepše vrijeme. Neka pomognu klubu pa da se svi skupa veselimo, naglašava Jurčević.

Atmosfera oko Dinama nije dobra, Bad Blue Boysi najavljuju prosvjed uoči utakmice s Rudešom zbog toga jer se protive prodaji kluba:

- Naravno da bismo bili bolji uz podršku navijača. Teško je očekivati da Maksimiru bude stalno pun, ali volio bih da imamo dobro popunjene tribine. U nekakve odnose i konfrontacije ne mogu ulaziti, razmišljam o trenerskom i sportskom dijelu cijele priče. Želim izolirati igrače i stožer, pa da se fokusiramo na naš posao. A onime što nije u našoj domeni se ne smijemo optrećivati. Dinamo ima velik broj mladih, talentiranih i zanimljivih igrača koji su interesantni i europskom tržištu. Barem ako je vjerovati onome što vidim i čujem. No, mene samo zanima kako će ti mladići sebe prezentirati kroz treninge i utakmice, zanima me samo teren. Nema nikakve garancije da će netko sigurno igrati, neki će morati na klupu. Meni je cilj napraviti momčadski duh, pa da netko u slučaju klupe ne bude negativno raspoložen, govori Jurčević, koji je radio u Dinamu prije 15 godina u sasvim drugačijim okolnostima:

- Puno je prošlo, tada sam bio klinac, pa možda i jedan od najmlađih trenera Dinama u povijesti. Puno se toga promijenilo, kako u klubu i cjelokupnom okruženju, tako i u samom nogometu. Stručni stožeri sada su puno širi, drugačije se rade skautinzi i analize. No, meni je bitno kako se ja i dalje ovdje osjećam u svom ambijentu. Nikada nisam izgubio sponu s hrvatskim nogometom i Dinamom, sada mi se polako vraća film iz prošlih vremena, zaključio je Jurčević.