Gospodar nogometa: Dinamo raspolaže s 30 mil. eura kapitala na popisu U-21 reprezentacije

Utorak, 15. kolovoza 2017. 11:01 Napisao/la  Igor Vranić

Prema razvojnim mogućnostima igrača Dinama i Lokomotive, Zdravko Mamić  samo na ovoj generaciji U-21 igrača  može računati na potencijalnu dobit od  45 milijuna eura

Nenad Gračan objavio je popis U-21 reprezentacije, izbornik mlade reprezentacije raspolaže velikim potencijalom hrvatskog nogometa koji su prepoznali europski klubovi.

Na popisu 21 igrača šestorica (Halilović, Posavec, Ćaleta-Car, Brekalo, Balić, Jakoliš) igraju za inozemne klubove, trojica su u Ligama petice (Halilović/Las Palmas, Brekalo/Stuttgart, Balić/Udinese).

Puno je zanimljivija hrvatska struktura U-21 reprezentacije.

Na Gračanovu popisu nalaze se petorica igrača Dinama, četvorica igrača Lokomotive, četvorica igrača Hajduka, po jedan igrač Osijeka i Slaven Belupa.

Budući da je Lokomotiva podružnica matičnog Dinama, jasno je tko kontrolira budućnost hrvatskog nogometa.

Dinamo izravno određuje sudbinu devetorice U-21 reprezentativaca s Gračanova popisa, još su trojica (Bočkaj, Brekalo, Halilović) prošli Dinamovu školu što u praksi znači da više od pola U-21 reprezentacije ima isti trademark.

Zdravko Mamić prije desetak godina ustrojio je školu nogometa koja je postala jedna od najboljih na kontinentu.

 Dinamo je jedan od najvećih izvoznika igrača na svijetu, zagrebački klub konstantno se zadnjih godina nalazi među dvadesetak klubova koji su najveći izvoznici igrača na svijetu. Takva sportska politika ogleda se u poslovnoj bilanci.

Konkretno, prema poslovnoj bilanci Dinamo je u 2016. godini ukupno prihodovao 492.723.273 milijuna kuna ili cca. 66,5 milijuna eura.

 Od toga iznosa Dinamo je 311.286.849 kuna zaradio od prodaje igrača, dok je  132.704.944 kuna prihodovao zahvaljujući  UEFA-nim nagradama za plasman u Ligu prvaka.
 
 Dakle, Dinamo se samofinanicra od prodaje igrača i nastupa u europskim natjecanjima, samo 48.731.480 kuna ili oko 10 posto ukupnih prihoda Dinamo crpi iz ostalih izvora financiranja.
 
 Dio prihoda od prodaje igrača Dinamo zarađuje od preprodaje igrača na koju su osuđeni svi klubovi na svijetu koji se se samofinanciraju.
 
 Preprodaja igrača svodi se na jednostavno pravilo: kupi jefitno, prodaj skupo! Preprodaja je prema naravi spekulativni kapital, pozitivni ishod poslovanja ovisi o omjeru ulaganja u promašaje (Guilherme, Henriquez...) i pogotke (Olmo, Gojak...).
 
 Najveću zaradu Dinamo ostvaruje od proizvodnje vlastitih igrača prema kojoj je postao jedan od vodećih klubova u Europi. Školovanje igrača je kontrolirani proces izvjesnog poslovnog rezultata.
 
 Prema transfermarktu Dinamo u petorici svojih i četvorici Lokomotivinih  U-21 reprezentativaca raspolaže kapitalom od cca. 30 milijuna eura s time da većina mladih igrača s Gračanova popisa nije ni približno dosegnula optimalnu cijenu.
 
 Prema razvojnim mogućnostima igrača ukupna vrijednost igrača Dinama i Lokomotive trebala bi narasti za najmanje 50 posto, što znači da Mamić  samo na ovoj generaciji U-21 igrača  može računati na potencijalnu dobit od najmanje 45 milijuna eura.
 
 Listu predvode dvojica trenutačno najskupljih mladih igrača u HNL-u, koji su se na tržištu dovoljno afirmirali da bi postignuli optimalne cijene.

 Ante Ćorić vrijedi oko 10, a Filip Benković oko 7 milijuna eura.  U njihovo školovanje do potpisivanja profesionalnih ugovora Dinamo je uložio puno manje od milijun eura koliko je platio za posudbu Guilhermea, koji se vratio u Brazil za isti iznos.
 
 Hajduk ima četvoricu U-21 reprezentativaca ukupne vrijednosti oko 6 milijuna eura, Nikola Vlašić sam vrijedi oko 4 milijuna eura.
 
 Ostalo spada pod razno u financijskom izvještaju o budućnosti hrvatskog nogometa.

U-21 reprezentacija
Dinamo (5): Borna Sosa, Filip Benković, Ante Ćorić, Ivan Fiolić, Nikola Moro
Lokomotiva (4): Lovro Majer,  Fran Karačić,  Ivan Šunjić, Luka Ivanušec  
Hajduk (4): Nikola Vlašić,  Karlo Letica,  Toma Bašić,  Petar Bosančić
Osijek: Petar Bočkaj
Slaven Belupo: Nikola Katić
Palermo: Josip Posavec
RB Salzburg: Duje Ćaleta-Car
Udinese: Andrija Balić
Las Palmas:  Alen Halilović
Stuttgart: Josip Brekalo
Admira Wacker: Marin Jakoliš

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.