PRIPREMNA UTAKMICA

Hrvatska u zagrebačkoj Areni svladala Njemačku

Petak, 14. kolovoza 2015. 23:35 Napisao/la  P. M.

Prijateljska utakmica: Hrvatska - Njemačka 74:72 (15:15, 21:13, 19:25, 9:11/10:8) 

Prijateljska utakmica košarkaša

HRVATSKA - NJEMAČKA 74:72 (15:15, 21:13, 19:25, 9:11) produžetak: 10:8

Arena Zagreb. Gledatelja 8.000

Suci: Saša Puki (Slovenija), Srđan Dožai (Hrvatska) i Konstantin Simonov (Njemačka)

HRVATSKA: Tomić 2, Rudež, Stipčević, Bogdanović 15 (8-8), Šarić 18 (4-4), Tomas 9 (1-2), Ukić 5, Simon 2, Lafayette 5, Šakić, Zubčić, Bilan, Žorić 13 (1-3), Hezonja 5 (2-2)

NJEMAČKA: Vargas 1 (1-2), Lo 2, Giffey 5, King, Schaffartzik 7 (2-2), Tadda, Pleiss 7 (1-2), Benzing 4, Nowitzki 11 (4-4), Schroder 13 (3-4), Zipser 8, Gavel, Zirbes 14 (2-2), Voigtmann

Slobodna bacanja: Hrvatska 16-19 Njemačka 13-16. Trice: Hrvatska 8-30 Njemačka 5-14

Skokovi: Hrvatska 40 Njemačka 43. Osobne pogreške: Hrvatska 21 Njemačka 24

Trebao se igrati jedan produžetak u zagrebačkoj Areni pred oko osam tisuća gledatelja da Hrvatska slomi Njemačku u prijateljskoj utakmici. Završilo je 74:72, Nijemci su imali zadnji napad za izjednačenje, ali je Schroderu ispala lopta na oko tri sekunde prije kraja pa njihovog završnog šuta nije bilo.

Dirk Nowitzki ponovno je zaigrao za Njemačku! Vijest je to koja je u startu bila barem malo važnija od konačnog rezultata pripremne utakmice između Hrvatske i Njemačke, na točno tri tjedna od početka Eurobasketa. Zvijezda Dallas Mavericksa odradila je svoje dvadeset i četiri minute u prvom njemačkom porazu u već šestoj prijateljskoj utakmici ovog ljeta. Hrvatska je pak nakon pobjeda protiv Novog Zelanda u Slavonskom Brodu krajem srpnja odnosno Bosne i Hercegovine u Lučkom upisala i slavlje nad Nijemcima uoči svojevrsnog uzvrta u Bremenu koji se igra već u nedjelju.

Hrvatska nije na dobar način otvorila susret. Rezultat je bio 0:4 nakon nepune minute, napravili su izabranici Velimira Perasovića tri prekršaja nakon dvije i pol minute. Tek je Dario Šarić preko ruku Nowitzkog na početku treće minute zabio prvi hrvatski koš na utakmici. Stanje generalne nervoze u hrvatskom rosteru trajalo je do pete minute, a tada su Nijemci već otišli na gotovo nevjerovatnih 11:2. Bilo je problema u organizaciji napada, zabijali su Nowitzki i Zipser, a hrvatska je klupa točno na polovici prve četvrtine reagirala minutom odmora.

Od tada do kraja prvog perioda primila je reprezentacija u kockastim dresovima svega četiri poena. Naši se bude nakon što je šut u prvih pet minuta bio na 1-8. Prvo zabija Tomić, a onda i Šarić te Žorić i povratnik u roster nakon dugog mučenja s ozlijedama - Marko Tomas. Hrvatska stiže na 15:13 prvom tricom na susretu, njen je potpisnik bio Lafayette, trica je ušla iz petog hrvatskog pokušaja. Za 15:15, krajnji rezultat prve četvrtine pogodio je Šarić dva slobodna bacanja.

Nijemci su i do polovice drugog perioda imali rezultatsku prednost. Pleiss i Nowitzki zabili su prve poene u tom dijelu igre, tada je i Rudež promašio svoj drugi pokušaj za tricu, no priključak je došao najprije košem Žorića pa onda i tricom Tomasa (23:24). Prvo hrvatsko vodstvo na utakmici dogodilo se upravo u tom nasrtaju, kada je i krenula serija od nevjerovatnih 18:4, s kojom je zaključeno prvo poluvrijeme. Hezonja i Bogdanović ubacivali su slobodna bacanja, na sve se tricom nadovezao Šarić za 32:24. Ključan statistički podatak prvog dijela je taj da su Nijemci izgubili čak deset, Hrvatska tek četiri lopte.

Treća četvrtina opet je počela kao i prva. Nijemci za dvije minute rade seriju 0:8, Hrvatska ponovno počinje - kao na haklu. Prodaju se lopte, promašuju se otvoreni šutevi, sve tako do konačno tricu nije stavio Hezonja za povratak u vodstvo (39:38). Ubrzo je svoj ubačaj izvana upisao Šarić (42:40), na što svojom serijom od šest poena odgovara Zirbes, centar Crvene zvezde. Hrvatska se do kraja trećeg perioda odvojila samo jednpm, i to tricom Ukića na 55:51. Perasovićevi momci na zadnjem predahu imali su prednost od svega dva poena, koja im do kraja regularnog dijela utakmice nije bila dostatna.

Iako je četvrti period u sebi ponudio najmanje, samo dvadeset poena, izabranici Chrisa Flemminga uspjeli su osigurati produžetak. Bili su u vodstvu kroz cijelu četvrtu četvrtinu, to im je tricom omogučio veteran Nowitzki, a održavali su Zirbes i Schroder. Koševima Šarića Hrvatska je ostala na 64:64.

U produžetku je stvari na stranu domaćina gurnuo Tomas svojom novom tricom na ulasku u posljednju minutu (71:67). Iako su za Nijemce izvana gađali Schaffartzik, pa onda i Zipser, baš nakon ubačaja Tomasa, Hrvatska je ubačajima Žorića i na kraju Tomasa uspjela očuvati vodstvo stečeno u posljednjoj minuti.

Zaključno, kod Hrvatske su najefikasniji, a ujedno i jedini dvoznamenkasti igrači bili Šarić s double-double učinkom (18k/10sk), Bogdanović s petnaest odnosno Žorić sa trinaest koševa. Njemačku su predvodili Zirbes (14), Schroder (13) i veteran Nowitzki (11) koševa.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.